Other Napisano Marzec 15, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 15, 2006 bo jakis czas temu zdradziłem fedorę dla ubuntu Zdrajca, usunąć mu konto ! ;DD (żarcik;) ) Grunt że Linux, bo jak na winde byś się przesiadł to bym nie wybaczył A gdyby nei było Fedory to też bym pewnie bod Ubuntu siedział Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomis Napisano Marzec 15, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 15, 2006 Przecież bez roota się nie da. ??? Jak to się nie da? Bez roota można wszystko! Dosłownie wszystko! To kwestia wcześniejszych ustawień... A tak swoją drogą, użytkownicy Ubuntu nie wiedzą, kto to jest root, a jakoś egzystują powiem szczerze że nie kumam jak coś instaluje to upomina mi się o hasło root-a które mu muszę wklepać i koniec Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Other Napisano Marzec 15, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 15, 2006 W Ubuntu nei ma konta root ... tak toprawda ale domyślnie nie ma (można stworzyć). Ubuntu korzysta z prgramu sudo, który użytkownikowi nadaje prawo roota ... (po wpisaniu hasla oczywiscie =]) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uosiu Napisano Marzec 15, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 15, 2006 dzieki rychoo mysle ze modyfikacja gruba troche ich ostudzi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rafalzaq Napisano Marzec 15, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 15, 2006 Z tego co wiem w Ubuntu jest konto roota (nie trzeba tworzyć) tylko hasło jest losowe (trzeba sobie własne ustawić). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaro33 Napisano Marzec 15, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 15, 2006 Z tego co wiem w Ubuntu jest konto roota (nie trzeba tworzyć) tylko hasło jest losowe (trzeba sobie własne ustawić). Masz całkowitą rację root jest tylko sudo odpowiednio korzysta z uprawnień roota – losowo generuje hasło na podstawie uprawnień sudo , które zresztą (sudo) też ma hasło . narka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rasp Napisano Marzec 15, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 15, 2006 Z tego co wiem w Ubuntu jest konto roota (nie trzeba tworzyć) tylko hasło jest losowe (trzeba sobie własne ustawić). sudo passwd root o ile dobrze pamiętam... Pozdro.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rafalzaq Napisano Marzec 15, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 15, 2006 Można jeszcze z innego systemu przez chroota albo jakiś tryb awaryjny (nie pamiętam dokładnie jak to było). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gwiazdor_online Napisano Marzec 16, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 16, 2006 -> Mój ojciec zdenerwował się jak pierwszy raz gruba zobaczył a na samym dole listy było wyraźne "Win 98" -> Kumpele przyszły do mojej siostry. Jedna z nich, co mysli o studiowaniu informatyki i boi sie pingwinów jak ognia, chciała uruchomic firefoxa. Widzi ikonkę ff na pulpicie, po czym pyta "i jak ma to teraz włączyć?" Ale generalnie muszę pochwalić moich rodziców Mama nie tyka kompa, tata już radzi sobie smiało z grubem i umie prawidłowo zrestartować fedorę (czasem mu sie omsknie, bo jest ustwiona domyślnie), jak już do gdm'a dojdzie @uosiu: nie mogłeś ustawić serwerów, tak, żeby po restarcie też się uruchomiły? poza tym za karę mogłeś w grubie ukryć wingroze taki mesydż dla rodziny: nie przełączaj bo i tak nie przełączysz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi