Skocz do zawartości

Nie Mam Siły...

uosiu

Rekomendowane odpowiedzi

bo jakis czas temu zdradziłem fedorę dla ubuntu

Zdrajca, usunąć mu konto ! ;DD (żarcik;) ) Grunt że Linux, bo jak na winde byś się przesiadł to bym nie wybaczył wink.gif A gdyby nei było Fedory to też bym pewnie bod Ubuntu siedział tongue.gif

Przecież bez roota się nie da.

??? Jak to się nie da? Bez roota można wszystko! Dosłownie wszystko! To kwestia wcześniejszych ustawień...

A tak swoją drogą, użytkownicy Ubuntu nie wiedzą, kto to jest root, a jakoś egzystują smile.gif

powiem szczerze że nie kumam

jak coś instaluje to upomina mi się o hasło root-a które mu muszę wklepać i koniec

W Ubuntu nei ma konta root ... tak toprawda ale domyślnie nie ma (można stworzyć). Ubuntu korzysta z prgramu sudo, który użytkownikowi nadaje prawo roota ... (po wpisaniu hasla oczywiscie =])

Z tego co wiem w Ubuntu jest konto roota (nie trzeba tworzyć) tylko hasło jest losowe (trzeba sobie własne ustawić).

Masz całkowitą rację

root jest tylko sudo odpowiednio korzysta z uprawnień roota – losowo generuje hasło na podstawie uprawnień sudo , które zresztą (sudo) też ma hasło .

narka

-> Mój ojciec zdenerwował się jak pierwszy raz gruba zobaczył tongue.gif a na samym dole listy było wyraźne "Win 98" wink.gif

-> Kumpele przyszły do mojej siostry. Jedna z nich, co mysli o studiowaniu informatyki i boi sie pingwinów jak ognia, chciała uruchomic firefoxa. Widzi ikonkę ff na pulpicie, po czym pyta "i jak ma to teraz włączyć?"

Ale generalnie muszę pochwalić moich rodziców smile.gif Mama nie tyka kompa, tata już radzi sobie smiało z grubem biggrin.gif i umie prawidłowo zrestartować fedorę (czasem mu sie omsknie, bo jest ustwiona domyślnie), jak już do gdm'a dojdzie smile.gif

@uosiu: nie mogłeś ustawić serwerów, tak, żeby po restarcie też się uruchomiły? poza tym za karę mogłeś w grubie ukryć wingroze biggrin.gif taki mesydż dla rodziny: nie przełączaj bo i tak nie przełączysz tongue.gif