Skocz do zawartości

Sendmail

dj_oko

Rekomendowane odpowiedzi

Nie bijcie mnie, że pytam ale zastanawiam się:

Jeśli żaden użytkownik na moim kompie nie wymienia między sobą poczty, to czy mozna wyłączyć sendamiala? Wydaje mi się że ma zerową przydatność, ale mam dwa problemy

Pierwszy: Korzystam czasem z programu bug-buddy (do zgłaszania błędów w Gnome). Tam jest taka bajerancka opcja, że wpisujeśz swój e-mail (np. na o2.pl) i bug-buddy wysyła maila z tego właśnie adresu(raczej nie widziałem, zeby pytał mnie o hasło do mojej skrzynki, więc może ten mail ma coś wspólnego z sendmailem.

Drugi(rozbrajający tongue.gif ): Czy potrzebuję serwera sendmail do pobierania poczty? Coś mi się zdaje że nie...

Nie bijcie że pytam o coś takiego... ph34r.gif

Sendmail wysyła do CIebie maila gdzie jego treść się znajduje dokładnie nie wiem gdzie, gdzieś pewnie w /var) jak wystąpią jakieś problemy z systemem, np. przestaną działać x'y czy coś podobnego. O głupie pytania się nie martw bo kto pyta (i szuka) nie błądz smile.gif Też wczesniej się zastanwaiałem czy sendamial potrzebny ejst do wysyłania/odbierania poczty smile.gif

sendmail to serwer pocztowy, przecietny uzytkownik go nie potrzebuje, chociaz standardowo zastosowane rozwiazanie o wysylaniu bledow i wazbych ostrzezen systemowych na skrzynke roota jest bardzo przydatne (pewnie tylko dlatego jest instalowany domyslnie),

ja osobiscie wylaczylem sendmaila i recznie co pewnien czas przegladam logi w poszukiwaniu "ciekawych rzeczy" wink.gif

Sendmail to jeden z tzw. MTA (mail transport agent).

Jeśli nie masz serwera, który wysyła poczte do innych (zewnętrznych) serwerów poczty, to sendmail nie jest konieczny w systemie, jednak bardzo przydatny.

Będzie ci wysyłał (używając procmail) maile na konto root o błędach w systemie i inne przydatne rzeczy.

Ten mail jest w katalogu /var/spool/mail/root - czasami warto poczytać tongue.gif

Przy domyślnej konfiguracji (jeśli nic w nim nie robiłeś), nie robi relay'a od innych hostów niż localhost i port tcp 25 jest zamknięty, więc jest bezpiecznie - działa tylko wewnątrz systemu.

walwat

Będzie ci wysyłał (używając procmail) maile na konto root o błędach w systemie i inne przydatne rzeczy.

Ten mail jest w katalogu /var/spool/mail/root - czasami warto poczytać

Cholera tego nie wiedziałem :-) Niezłe a gdzie się ustawia jakie rodzaje zdażeń ma raportować?