Daniello Napisano Marzec 18, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 18, 2006 Zamierzam postawić serwerek Apache tylko dla mojej sieci lokalnej. Na zewnątrz nie mam mozliwości bo admin nie umie przekierować portów. Więc postanowiłem postawić serwer dla mojej sieci lokalnej, aby umieszczać na niej jakieś pliki MP3, etc. Pytanie brzmi: Mam dwie karty ethernetowe. Czy będzie mozliwość przeglądania zasobów serwera z kompa mojego kolegi, który jest ze mną w sieci i ktory jest na innej karcie ?? Wiem, że to dosyć lamerskie pytanie, ale nigdy przed tem tego nie robilem. Chce miec pewność Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SebOOl Napisano Marzec 18, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 18, 2006 Na zewnątrz nie mam mozliwości bo admin nie umie przekierować portów. To stwierdzenie jest zapewne równe twojej wiedzy na temat sieci Wątpie w to aby jaki kolwiek adminstrator sieci nie potrafił przekierowywac portów jednak są tu pewne ograniczenia jeśli chodzi o serwery wewnątrz sieci ... moze poprostu nie am takich możliwości technicznych... Mam dwie karty ethernetowe. Czy będzie mozliwość przeglądania zasobów serwera z kompa mojego kolegi, który jest ze mną w sieci i ktory jest na innej karcie ?? Tak Jeżeli sa dwie klasy adresowe to można trzeba tylko ustalić trasę. BTW do udostępniania pliów lepiej jest sambę postawić a nie serwer WWW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
yoda6886 Napisano Marzec 19, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 19, 2006 ja bym raczej ftp polecil. oczywiscie vsftp. robisz konfiguracje nietypowa. mianowicie: 1. logowania tylko anonymous 2. w jednym pliku umieszczasz emaile ktore sa akceptowane (tylko te kolegow) 3. userowi w systemie ktory uruchamia serwer vsftp nadajesz quote i folder do ktorego moze uploadowac (prawa tylko do zapisu i odczytu). dzieki temu Twoi koledzy tez wrzuca Ci cos na serw przy odrobinie dobrej woli i Ci go nie zasmieca. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi