Other Napisano Marzec 19, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 19, 2006 Stwierdziłem, że dobrze było by mieć dwie wistro Linkusa, a że oby dwie bardzo mi się podobają to chciałbym je zainsatlwoać na jednym dysku. Partycja "/" (FC) 12 GB, Partycja "/" (Ubuntu) 12 GB, 512 MB swap, 55,5 GB "/home" . Teraz czy to jest wykonalne ? Czy mogą być 2 partycje "/" ? (w /home będą dwaj użytkownicy o róznych nazwach jedna nazwa na Ubuntu druga na FC). I ak pogodzin obie dystrybucje z Grubem, aby był możliwy wybór jednej z nich przed startem systemu ? :> Za pomoc z góry dzięki PS Pewnie dałbym radę to sam zrobić kombinując, ale mam coraz mniej czasu na Linuksa :/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DAREK WL. Napisano Marzec 19, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 19, 2006 Z mojego doswiadczenia wynika tak ; Zainstaluj najpierw fedore a potem ubuntu Ubuntu wykryje fedore i umiesci ja na swym bootloaderze Nie bedziesz musiał nic grzebac w ustawieniach gruba Zycze powodzenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Other Napisano Marzec 19, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 19, 2006 Z mojego doswiadczenia wynika tak ; Zainstaluj najpierw fedore a potem ubuntu smile.gif Ubuntu wykryje fedore i umiesci ja na swym bootloaderze laugh.gif Nie bedziesz musiał nic grzebac w ustawieniach gruba biggrin.gif Zycze powodzenia biggrin.gif Zaraz zaraz. Zainstaluje FC5 z grubem w MBR, potem zainstaluję Ubuntu z grubem w MBR i mi się to nie pokasuje wszystko ? I czy jak w późniejszym terminie (pewnie w maju jakoś) będę miał płytkę z Ubuntu 6.04 będę mógł Ubuntu z płyty zaktualizować ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patpi Napisano Marzec 19, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 19, 2006 Na pierwsze pytania odpowiedz brzmi: Ubuntu nadpisze loader Fedory... ale da mozliwosc odpalenia obu (+ winde jak masz) Na drugie: nie jestem pewien czy Ubuntu 5.x da sie zaktualizować do 6.04 -> poszukaj na http://forum.ubuntu.pl/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaro33 Napisano Marzec 19, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 19, 2006 (edytowane) Zaraz zaraz. Zainstaluje FC5 z grubem w MBR, potem zainstaluję Ubuntu z grubem w MBR i mi się to nie pokasuje wszystko ? Raczej nie powinno , z tego co wiem to dwa Linux mogą egzystować, po prostu Ubuntu nadpisze Grub Fedory i będzie tylko jeden Grub z wpisami do uruchamiania FC5 i Ubuntu . Ciekawi mnie ten temat bo ja jeszcze M$ chcę mieć . Tylko nie mam pojęcia jak zrobić tylko 4 partycje główne ,i żeby wszystko śmigało , ponieważ M$ posiada aż dwie (tak muszę mieć ) . a jakoś coś nie mogę się przekonać że Linux może leżeć w partycji rozszerzonej Narka P.S słyszałem coś o nowych biosach które mogą mieć więcej niż 4 partycje główne , ale to na razie SF edit ale wstyd napisaliśmy to samo w tym samym czasie , ktoś pomyśli że małpuję odpowiedzi Edytowane Marzec 19, 2006 przez jaro33 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi