andriusza1 Napisano Marzec 22, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 22, 2006 Witam, ponownie :/ Wiec tak, zainstalowałem FC5 → podmontowałem dyski na raiserfs i teraz mi pisze ze niby tam nic nie ma. Co mam zrobic bym zobaczył tam moje pliki? Czy FC nie obsługuje reiserfs? Co dointalować? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
puchatek_nerwus Napisano Marzec 22, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 22, 2006 ja proponuje zeby nie bylo... ale nie mozesz fstab`a przekleic ? ;-S bo skad czytajaca osoba twojego posta ma cokolwiek wiedziec... ma z kart czy fusow to wyczytac ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andriusza1 Napisano Marzec 22, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 22, 2006 jeśli to w czymś pomoże to ptosze: ABEL=/ / ext3 defaults 1 1 devpts /dev/pts devpts gid=5,mode=620 0 0 tmpfs /dev/shm tmpfs defaults 0 0 LABEL=/home /home ext3 defaults 1 2 /dev/sda3 /linux reiserfs defaults 1 2 /dev/hda1 /linux2 reiserfs defaults 1 2 proc /proc proc defaults 0 0 sysfs /sys sysfs defaults 0 0 /dev/hda2 /win_c vfat defaults 0 0 /dev/sda5 /win_d vfat defaults 0 0 LABEL=SWAP-sda6 swap swap defaults 0 0 ale moim zdaniem poprostu fedora standardowo nie ubsługuje raiserfs (nie wiedzieć czemu), bo przy instalacji nie było wyboru tego formatu, więc pewnie trzeba coś doinstalować, ale nie wiem co, bo tylko w FC5 mam ten problem, nawet w debianie tego nie było Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tokwieci Napisano Marzec 22, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 22, 2006 chyba na plycie jest paczka reiser cos tam. wystarczy ja dograc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andriusza1 Napisano Marzec 22, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 22, 2006 nie ma takiej paczki, ani na płycie, ani w repozytoriach Co jest Fedora się uwstecznia?????? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lszk Napisano Marzec 22, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 22, 2006 Może się z uprawnieniami coś porobiło. Ja bym zrobił z ciekawości chmod -R 777 /mnt/partycja przy instalacji nie było wyboru tego formatu, Nie wiem, czy mieli wprowadzić tę opcję w anacondzie w Core 5, ale we wczesniejszych, any odpalić instalke na reiserze trzeba było uruchamiać instalator poprzez linux reiserfs. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adios Napisano Marzec 22, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 22, 2006 ale we wczesniejszych, any odpalić instalke na reiserze trzeba było uruchamiać instalator poprzez linux reiserfs. Może to coś pomoże... We wcześniejszych wersjach FC aby działał reiserfs trzeba było wyłączyć SELinuksa... może to ma jakieś znaczenie przy podmontowywanych partycjach. Mam nadzieję, że ktoś mądrzejszy będzie wiedział dokładnie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andriusza1 Napisano Marzec 22, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 22, 2006 dziekuję panowie za pomoc, jednak od wersj FC2 dochodzę do wniosku, że nie warto się spieszyć z instalacją tej dystrybucji. Wolę jednak juz SuSE, Ubuntu lub Debiana. Są bardziej dopracowane i nigdy nie miałem z nimi problemu że coś nie działa po wydaniu go na rynek. Niestety pod tym wzgl. FC to porażka, wiecznie coś nie działa (chodźby teraz karty graficzne NVIDIA) jak można coś takiego wydawać, możecie na mnie krzyczeć ile wlezie, ale to jest moje prywatne zdanie i wielu innych co znam, a miało do czynienia z FC. Niestety znowu się pokusiłem, by to ściągnąć i zanistalować, ale juz dziekuje. Wiecej się nie dam nabrać. A co do raisera nic nie pomoga, pomogła za to zmiana distro. Qrcze to juz jest całkowita porażka, że FC obsługuje fat, a raiserfs nie Co to patent jakiś na raiser jest w tej dystrybucji? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość _PaT Napisano Marzec 22, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 22, 2006 ale we wczesniejszych, any odpalić instalke na reiserze trzeba było uruchamiać instalator poprzez linux reiserfs. Może to coś pomoże... We wcześniejszych wersjach FC aby działał reiserfs trzeba było wyłączyć SELinuksa... może to ma jakieś znaczenie przy podmontowywanych partycjach. Mam nadzieję, że ktoś mądrzejszy będzie wiedział dokładnie... ReiserFS działa z włączonym SELinuksem. Qrcze to juz jest całkowita porażka, że FC obsługuje fat, a raiserfs nie Co to patent jakiś na raiser jest w tej dystrybucji?O ile mi wiadomo, to ReiserFS działa. Co do kart graficznych NVidia to myślę, że przesadzili. Ostatnio nie ślędzę list mailingowych Fedora Project, jednak wyłączenie obsługi modułów nie będących na GPL to lekka przesada. (choć np. włączenie ich do jądra byłoby jeszcze większą przesadą). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andriusza1 Napisano Marzec 22, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 22, 2006 O ile mi wiadomo, to ReiserFS działa. niestety nie działa, a biorę pierwsze lepsze distro i działa (wyłączając z tego FC5) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ecik__ Napisano Marzec 22, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 22, 2006 A jednak działa, ja cały czas mam kilka partycji postawionych na Reiserze i nie mam problemów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tokwieci Napisano Marzec 22, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 22, 2006 nie ma takiej paczki, ani na płycie, ani w repozytoriach Co jest Fedora się uwstecznia?????? ja mam cos takiego : Name : reiserfs-utils Arch : i386 Version: 3.6.19 Release: 2.2 Size : 1.0 M Repo : installed Summary: Tools for creating, repairing, and debugging ReiserFS filesystems. ale nie mam reiserfs wiec trudno mi powiedziec Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andriusza1 Napisano Marzec 22, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 22, 2006 no to ja tez miałem tą paczkę, a jednak kiedy wchodziłem na te dyski (bo wejść mogłem) to pokazywało że nic nie mam na nich :/ A miałem ważne dokumenty, no i mam oczywiście, ale juz pod innym distrem, a wartości w fstab miałem takie same jak gdzie indziej, a jednak FC twierdziła uparcie że na dyskach nie ma nic. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi