Skocz do zawartości

Obsługa Reiserfs

andriusza1

Rekomendowane odpowiedzi

jeśli to w czymś pomoże to ptosze:

ABEL=/                /                      ext3    defaults        1 1

devpts                  /dev/pts                devpts  gid=5,mode=620  0 0

tmpfs                  /dev/shm                tmpfs  defaults        0 0

LABEL=/home            /home                  ext3    defaults        1 2

/dev/sda3              /linux                  reiserfs defaults        1 2

/dev/hda1              /linux2                reiserfs defaults        1 2

proc                    /proc                  proc    defaults        0 0

sysfs                  /sys                    sysfs  defaults        0 0

/dev/hda2              /win_c                  vfat    defaults        0 0

/dev/sda5              /win_d                  vfat    defaults        0 0

LABEL=SWAP-sda6        swap                    swap    defaults        0 0

ale moim zdaniem poprostu fedora standardowo nie ubsługuje raiserfs (nie wiedzieć czemu), bo przy instalacji nie było wyboru tego formatu, więc pewnie trzeba coś doinstalować, ale nie wiem co, bo tylko w FC5 mam ten problem, nawet w debianie tego nie było wink.gif

Może się z uprawnieniami coś porobiło. Ja bym zrobił z ciekawości chmod -R 777 /mnt/partycja

przy instalacji nie było wyboru tego formatu,

Nie wiem, czy mieli wprowadzić tę opcję w anacondzie w Core 5, ale we wczesniejszych, any odpalić instalke na reiserze trzeba było uruchamiać instalator poprzez linux reiserfs.

ale we wczesniejszych, any odpalić instalke na reiserze trzeba było uruchamiać instalator poprzez linux reiserfs.

Może to coś pomoże... We wcześniejszych wersjach FC aby działał reiserfs trzeba było wyłączyć SELinuksa... może to ma jakieś znaczenie przy podmontowywanych partycjach. Mam nadzieję, że ktoś mądrzejszy będzie wiedział dokładnie...

dziekuję panowie za pomoc, jednak od wersj FC2 dochodzę do wniosku, że nie warto się spieszyć z instalacją tej dystrybucji. Wolę jednak juz SuSE, Ubuntu lub Debiana. Są bardziej dopracowane i nigdy nie miałem z nimi problemu że coś nie działa po wydaniu go na rynek. Niestety pod tym wzgl. FC to porażka, wiecznie coś nie działa (chodźby teraz karty graficzne NVIDIA) jak można coś takiego wydawać, możecie na mnie krzyczeć ile wlezie, ale to jest moje prywatne zdanie i wielu innych co znam, a miało do czynienia z FC. Niestety znowu się pokusiłem, by to ściągnąć i zanistalować, ale juz dziekuje. Wiecej się nie dam nabrać.

A co do raisera nic nie pomoga, pomogła za to zmiana distro. Qrcze to juz jest całkowita porażka, że FC obsługuje fat, a raiserfs nie mad.gif Co to patent jakiś na raiser jest w tej dystrybucji?

ale we wczesniejszych, any odpalić instalke na reiserze trzeba było uruchamiać instalator poprzez linux reiserfs.

Może to coś pomoże... We wcześniejszych wersjach FC aby działał reiserfs trzeba było wyłączyć SELinuksa... może to ma jakieś znaczenie przy podmontowywanych partycjach. Mam nadzieję, że ktoś mądrzejszy będzie wiedział dokładnie...

ReiserFS działa z włączonym SELinuksem.

Qrcze to juz jest całkowita porażka, że FC obsługuje fat, a raiserfs nie  mad.gif Co to patent jakiś na raiser jest w tej dystrybucji?
O ile mi wiadomo, to ReiserFS działa.

Co do kart graficznych NVidia to myślę, że przesadzili. Ostatnio nie ślędzę list mailingowych Fedora Project, jednak wyłączenie obsługi modułów nie będących na GPL to lekka przesada. (choć np. włączenie ich do jądra byłoby jeszcze większą przesadą).

nie ma takiej paczki, ani na płycie, ani w repozytoriach  mad.gif  Co jest Fedora się uwstecznia??????

ja mam cos takiego :

Name : reiserfs-utils

Arch : i386

Version: 3.6.19

Release: 2.2

Size : 1.0 M

Repo : installed

Summary: Tools for creating, repairing, and debugging ReiserFS filesystems.

ale nie mam reiserfs tongue.gif wiec trudno mi powiedziec

no to ja tez miałem tą paczkę, a jednak kiedy wchodziłem na te dyski (bo wejść mogłem) to pokazywało że nic nie mam na nich :/ A miałem ważne dokumenty, no i mam oczywiście, ale juz pod innym distrem, a wartości w fstab miałem takie same jak gdzie indziej, a jednak FC twierdziła uparcie że na dyskach nie ma nic.