magic Napisano Marzec 22, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 22, 2006 1. Czy dał radę ktoś to zainstalować? 2. Jeśli tak, to jak? Podczas instalacji (prosty skrypt kopiujacy dwa pliki to wybranego katalogu + '/plugins') wywala info ze potrzebuje czcionki (nie wiem, moze to jest powod ze nie dziala): [root@m install_flash_player_7_linux]# ./flashplayer-install* Copyright(C) 2002-2003 Macromedia, Inc. All rights reserved. Macromedia Flash Player 7 for Linux Macromedia Flash Player 7 will be installed on this machine. You are running the Macromedia Flash Player installer as the "root" user. Macromedia Flash Player 7 will be installed system-wide. Support is available at http://www.macromedia.com/support/flashplayer/ To install Macromedia Flash Player 7 now, press ENTER. To cancel the installation at any time, press Control-C. NOTE: Macromedia Flash Player requires two font packages to be installed, ttfonts and urw-fonts. Press ENTER to continue... NOTE: Please exit any browsers you may have running. Press ENTER to continue... Please enter the installation path of the Mozilla, Netscape, or Opera browser (i.e., /usr/lib/mozilla): /usr/lib/firefox-1.5.0.1 WARNING: An older version of the Macromedia Flash Player has been detected in /usr/lib/firefox-1.5.0.1/plugins. The installer will overwrite this existing binary. ----------- Install Action Summary ----------- Macromedia Flash Player 7 will be installed in the following directory: Browser installation directory = /usr/lib/firefox-1.5.0.1 Proceed with the installation? (y/n/q): y Installation complete. Perform another installation? (y/n): n Please log out of this session and log in for the changes to take effect. The Macromedia Flash Player installation is complete. Plugin jest, no bo: [root@m install_flash_player_7_linux]# ls /usr/lib/firefox-1.5.0.1/plugins -all total 2180 drwxr-xr-x 2 root root 4096 Mar 22 18:42 . drwxr-xr-x 13 root root 4096 Mar 22 18:44 .. -rwxr-xr-x 1 root root 856 Mar 22 19:07 flashplayer.xpt -rwxr-xr-x 1 root root 2154768 Mar 22 19:07 libflashplayer.so -rwxr-xr-x 1 root root 18472 Mar 13 16:29 libnullplugin.so -rwxr-xr-x 1 root root 10756 Mar 13 16:29 libunixprintplugin.so Jeszcze wrzucilem go do mojego /home - czyli: [root@m install_flash_player_7_linux]# ls /home/m/.mozilla/plugins -all total 2140 drwxr-xr-x 2 m m 4096 Mar 22 18:22 . drwx------ 4 m m 4096 Mar 21 21:46 .. -rwxr-xr-x 1 m m 856 Mar 22 18:28 flashplayer.xpt -rwxr-xr-x 1 m m 2154768 Mar 22 18:28 libflashplayer.so A pod FC4 nie bylo problemow...Jeszcze do Javy nie doszedlem a tu na Flashu stanalem :-) Log out, log in - i w cholere - nie działa. Ma ktoś podobny problem? (PS Probowalem tez z mozilla, itp - to samo.) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
snake Napisano Marzec 22, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 22, 2006 Oczywiście że tak Fedora/1.5.0.1-9 Firefox normalnie wszedłem na www.nvidia.com i zainstalowałem wtyczkę z firefoxa po chwili zobaczyłem piekny zielony flash reklamowy nvidii . Działa Pozdro PS. ls -la .mozilla/plugins 856 maj 20 2004 flashplayer.xpt 2096844 maj 20 2004 libflashplayer.so Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
magic Napisano Marzec 22, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 22, 2006 Metoda www.nvidia.com tez nie dziala - sciaga plugin, niby instaluje - ale dalej zielonego nie widze :S Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arturek Napisano Marzec 22, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 22, 2006 czytaj : http://fedoranews.org/cms/node/439 flash-plugin-7.0.63-1.i386.rpm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
snake Napisano Marzec 22, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 22, 2006 to może wywal te wcześniejsze pliki z instalki i te kopiowane do /home... i spróbuj ponownie. U mnie śmiga od ręki (instalka przez przeglądarkę) zwóć uwagę że masz inne pliki w plugins firefox-1.5.0.1-9 Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomis Napisano Marzec 22, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 22, 2006 hmm a zaloguj się jako root włącz przeglądarkę pod rootem i zobacz czy ci nie działa. Mi się wydaje że powinieneś instalować to z poziomu zwykłego użytkownika i dopiero w trakcie instalacji wklepać hasło roota Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tidnab Napisano Marzec 22, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 22, 2006 Jesli chodzi o flash-playera to nawet nie trzeba sciagac paczki. Wystarczy wejsc na jkas strone na ktorej jest animacja flash i automatycznie wyskoczy instalacja flasha. Tylko ze nie dziala bo przeszkadza mu w tym SELinux. A wiec robimy tak: - #/usr/bin/system-config-securitylevel - Wchodzimy w: SELinux > Zmien Polityke SELinuxa > Zgodnosc - Zaznaczamy druga opcje od gory czyli: "Pozwol na korzystanie ze wspoldzielonych biliotek z Text Relocation" Po tej modyfikacji flash-plugin bedzie dzialal nawet po zainstalowaniu go z poziomu Firefoxa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
YareQ Napisano Marzec 22, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 22, 2006 A co w przypadku x86_64. Flash player zadziała? Narazie ściągnąłem polecaną paczkę i flashe nie działają. Ręcznie kopiowałem pliki xpt i so do plugins i też nic. W ogóle jest wersja pod 64? FC4 miałem i386 i nie było problemu. Ok znalazłem odpowiedź: Where is Flash for PowerPC or x86-64 Linux? It does not exist probably because Macromedia management feel there is no demand. Contact Macromedia and express your opinion if you truly care about this. Ale porażka! Zawiodłem się. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
snake Napisano Marzec 22, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 22, 2006 generalnie jak macie problemy to radzę przełączyć selinux w tryb permissive i popatrzeć w logi co by się dzialo gdyby w pliku /etc/selinux/config zmienić na SELINUX=permissive reboot jesli problem zniknie poszukać w logach jaka polityka selinux blokuje i co , ustawić odpowienie permissions i włączyć selinux w tryb enforcing reboot Należy uważać na selinux robiąc np. kopię. star -xattr -H=exustar -c -f kopia.star ./co ls -Z pokaże dlaczego Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
magic Napisano Marzec 23, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 23, 2006 Wielkie dzieki Nie wiem komu, bo pewno wszystkie metody dobre, wykorzystałem ta z SELnuxem - działa PS Instalacja flasha spod roota - to nie działało PPS Swoja drogą dziwne ze snake'owi zadziałało od razu - chyba ze mieszałeś w SELinuxie od razu po instalce Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
walwat Napisano Marzec 23, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 23, 2006 Tak ale w tan sposób zezwoliłeś przegladarce na instalację oprogramowania. Nie jest to najbezpieczniejsze... walwat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
snake Napisano Marzec 23, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 23, 2006 U mnie zadziałało ponieważ miałem selinux w trybie permissive . Zawsze tak robię na początku żeby uniknąć niepotrzebnych frustracji Potem można poustawiać i włączyć jeśli rzeczywiście jest Wam potrzebny . Na stacji roboczej selinux (generalnie zawsze ma sens) nie jest tak bardzo potrzebny jak na serwerze więc mozna go przełaczyć w tryb permissive (nie blokuje lecz loguje ). Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Teemer Napisano Grudzień 17, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 17, 2006 Mam podobny probem do zalozyciela tematu - probuje zainstalowac flasha ale sie nie udaje. Sciagnalem go z adobe.com, wypakowalem, wrzucilem tego jednego plugina do firefox-1.5.0.7/plugins, zainstalowalem i niby instalacja sie zakonczyla ale dalej nie dzialalo pod Firefoxem. Niestety odpowiedzi, które sie tutaj pojawiaja niewiele mi mowia, poniewaz jestem calkowicie nowy w tym systemie i nawet nie wiem jak sie tutaj instaluje cokolowiek^^ Bardzo prosze o wyrozumialosc i oczywiscie - o pomoc. PS. nie wiem, czy to cos zmienia, ale mam Fedore Core 6. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jerzy11 Napisano Grudzień 21, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 21, 2006 a ja zrobiłem tak ja Ty opisujesz tzn. ściągnąłem z adobe, potem skopiowałem pliki flashplayer.xpt, oraz libflashplayer.so do katalogu /usr/lib/firefox.../plugins i po restarcie firefoxa, hula aż miło, readme trzeba dokładnie czytać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SpAyKeR Napisano Grudzień 21, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 21, 2006 robiy coś takiego. logujemy sie na roota su - hasło: wklejamy to po przejsciu na roota: gedit /etc/yum.repos.d/macromedia.repo w nowym oknie wpisujemy cos takiego: [macromedia] name=Macromedia for i386 Linux baseurl=http://macromedia.rediris.es/rpm/ enabled=1 gpgcheck=1 gpgkey=http://macromedia.mplug.org/FEDORA-GPG-KEY zapisujemy i wklepujemy polecenie: yum -y install flash-plugin Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi