magic Napisano Marzec 23, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 23, 2006 Nie ma jeszcze RPM-a dla FC5 ale działa ta z FC4 - tylko: Wczesniej uzywalem modułu do szyfrowania danych (encryption), a teraz wywala mi ze nie moze znalezc wtyczki z opensslem (libssl.so.5). Wie ktos gdzie go znalezc? Wlasciwie - zo zrobic zeby kadu umialo go odnalezc. Pozdro PS Podejrzewam ze przy rpm'ie dla FC5 problemu nie bedzie, ale troche mnie to denerwuje jak sobie ludki moga potencjalnie popatrzec na moje rozmowy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gwiazdor_online Napisano Marzec 23, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 23, 2006 Przerzuć się na jabbera. Będziesz miał spokój Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubek Napisano Marzec 23, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 23, 2006 A nie możesz zrobić czegoś takiego jak symlink ? Np pod nazwą lib..so.5 dać plik lib..so.5 ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patpi Napisano Marzec 23, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 23, 2006 Wczesniej uzywalem modułu do szyfrowania danych (encryption), a teraz wywala mi ze nie moze znalezc wtyczki z opensslem (libssl.so.5). Wie ktos gdzie go znalezc? Wlasciwie - zo zrobic zeby kadu umialo go odnalezc. Pozdro poszukac na http://rpm.pbone.net/ i zainstalowac rpm -Uhv albo poprostu yumem doinstalowac openssl-0.9.7 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lukasz-core Napisano Marzec 23, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 23, 2006 sprobuj dodac m2crypto i pyOpenSSL u mnie poszlo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
magic Napisano Marzec 26, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 26, 2006 ln -s /lib/libssl.so.0.9.7a /lib/libssl.so.5 ln -s /lib/libcrypto.so.0.9.7a /lib/libcrypto.so.5 Zadziałało Ze tez nie pomyslalem do symlinku ;-) Dzieki wielkie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arturek Napisano Marzec 26, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 26, 2006 ln -s /lib/libssl.so.0.9.7a /lib/libssl.so.5 ln -s /lib/libcrypto.so.0.9.7a /lib/libcrypto.so.5 Zadziałało Ze tez nie pomyslalem do symlinku ;-) Dzieki wielkie a nie było by lepiej pobrać pakiet zródłowy kadu-0.4.3-1.fc4.src.rpm i przebudować rpmbuild --rebuild kadu-0.4.3-1.fc4.src.rpm u mnie nie było problemu z instalacją Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vip13 Napisano Marzec 26, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 26, 2006 a u mnie www.kadu.net sie nie odpala.. padly serwery czy to u mnie cos sie syplo? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lszk Napisano Marzec 26, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 26, 2006 Coś u nich. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arturek Napisano Marzec 27, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 27, 2006 Już jest kadu dla FC5 http://kadu.net/~nastian/yum/5/i386/ http://kadu.net/~nastian/yum/5/x86_64/ oraz http://kadu.net/~nastian/kadu.repo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamo_0 Napisano Marzec 31, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 31, 2006 ln -s /lib/libssl.so.0.9.7a /lib/libssl.so.5 ln -s /lib/libcrypto.so.0.9.7a /lib/libcrypto.so.5 Zadziałało Ze tez nie pomyslalem do symlinku ;-) Dzieki wielkie mi nie zadzialalo co moge jeszcze zrobic prubuje zainstalowac pgadmina i mi krzyczy : rpm -Uvh pgadmin3-1.4.1-1.i686.rpm ostrzeżenie: pgadmin3-1.4.1-1.i686.rpm: Nagłówek V3 DSA signature: NOKEY, key ID 748f7d0e błąd: Niespełnione zależności: libcrypto.so.5 jest wymagany przez pgadmin3-1.4.1-1.i686 libssl.so.5 jest wymagany przez pgadmin3-1.4.1-1.i686 poradzcie ;( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
exbros Napisano Marzec 31, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 31, 2006 Przeciez obejscie problemu sam zacytowales w swoim poscie... Masz w systemie libssl.so.0.9.7a i libcrypto.so.0.9.7a? Jakiekolwiek OpenSSL? Zrob dwa dowiazania ln -s /lib/libssl.so.0.9.7a /lib/libssl.so.5 ln -s /lib/libcrypto.so.0.9.7a /lib/libcrypto.so.5 bo albo tego nie zrobiles, albo gdzies popelniles blad - wlasnie o te biblioteki krzyczy pgadmin. Zrob symlinki i zaleznosci beda "spelnione" Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamo_0 Napisano Marzec 31, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 31, 2006 zrobilem tak mam te symlinki ale nadal nie dziala :/ moze je usunac i zrobic jeszcze raz ^^ Masz w systemie libssl.so.0.9.7a i libcrypto.so.0.9.7a? Jakiekolwiek OpenSSL? MAM :] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Zuk87 Napisano Kwiecień 1, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 1, 2006 Najprościej i bezproblemowo będzie jak dodasz repo o którym pisał arturek i z konsoli wpiszesz yum install kadu Po co sobie życie komplikować jak można coś łatwo zrobić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Kwiecień 1, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 1, 2006 ln -s /lib/libssl.so.0.9.7a /lib/libssl.so.5 ln -s /lib/libcrypto.so.0.9.7a /lib/libcrypto.so.5 Zadziałało Nie powinno się w ogóge robić tych symlinków. Nie bez powodów deweloperzy zmieniają SONAME biblioteki → brak zgodności ABI. Może się wydawać, że dany program działa poprawnie do czasu aż się porządnie popsuje. Nie chce mi się już tego jeszcze raz przepisywać. Jeśli kogoś to interesuje, to niech przeczyta ten wątek → http://groups.google.com/group/pl.comp.os....04717aa9a1dc076 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi