mag7 Napisano Marzec 23, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 23, 2006 Mam taki problem z moja karta Realtek RTL8180 Wireless LAN (Mini-)PCI NIC Zainstalowalem do niej sterowniki przy pomocy ndiswrappera skonfigurowalem połączenie i nasal nie chce mi działać internet. iwconfig wlan0 Warning: Driver for device wlan0 recommend version 18 of Wireless Extension, but has been compiled with version 16, therefore some driver features may not be available... wlan0 IEEE 802.11b ESSID:off/any Nickname:"mag" Mode:Auto Frequency:2.472GHz Access Point: 00:00:00:00:00:00 Bit Rate=11Mb/s Tx-Power:20 dBm Sensitivity=0/3 RTS thr=2432 B Fragment thr=2432 B Encryption key:10-470 Security mode:restricted Power Management:off Link Quality:0 Signal level:0 Noise level:0 Rx invalid nwid:0 Rx invalid crypt:0 Rx invalid frag:0 Tx excessive retries:0 Invalid misc:0 Missed beacon:0 Być może żle podaje klucz WEP (niewłaściwa forma) bo podaje go w systemie dziesiatnym przy pomocy polecenia iwconfig wlan0 key retricted 10407 byc moze trzeba inaczej a moze cos innego jest nie tak jak powinno po wykonaniu polecenia iwlist wlan0 scan znajduje moja siec ale nie moge sie z nia polaczyc Warning: Driver for device wlan0 recommend version 18 of Wireless Extension, but has been compiled with version 16, therefore some driver features may not be available... wlan0 Scan completed : Cell 01 - Address: 00:0D:88:C8:56:8A ESSID:"AP_idd01" Protocol:IEEE 802.11b Mode:Managed Frequency:2.472GHz Quality:0/100 Signal level:-49 dBm Noise level:-256 dBm Encryption key:on Bit Rate:1Mb/s Bit Rate:2Mb/s Bit Rate:5.5Mb/s Bit Rate:11Mb/s Extra:bcn_int=100 Extra:atim=0 Jesli ktos wie co należy zrobic lub jak wprowadzać klucz to bede wdzieczny za wskazówki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lesio Napisano Marzec 24, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 24, 2006 zainteresuj sie projektem dhcpcd Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
exbros Napisano Marzec 24, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 24, 2006 zainteresuj sie projektem dhcpcd Przepraszam, moze sie (jeszcze) nie obudzilem... ale co ma spolnego DHCP z tymi problemami? Ja tu nie widze problemu z dynamic host configuration protocol czyli krotko z konfiguracja (logiczna) sieci a ze sterownikiem i konfiguracja sprzetowa. Zainteresuj sie raczej tym Warning: Driver for device wlan0 recommend version 18 of Wireless Extension, but has been compiled with version 16, therefore some driver features may not be available... - poszukaj nowszej wersji sterownika i poczekaj az Ci ktos madrzejszy podpowie jak to jest z tymi kluczami/WEP bo chyba szukasz w dobrym kierunku. Ale moze jeszcze spie?... Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mag7 Napisano Marzec 24, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 24, 2006 tak wlasnie mi sie wze chodzi o zla forme podawanego klucza choc nie wykluczam tez mozliwosci ze sterownik jest za stary. jesli ktos znalazl nowsza wersje sterownika to bede wdzięczny za link do niego. Co do dhcp to go nie uzywam adresowanie jest statyczne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Demonics Napisano Wrzesień 29, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 29, 2006 Witam. Zainstalowałem sobie fedore core 9 (do nauki), już podczas instalacji nakazłem, ręcznie wpisałem mu adresy DNS oraz adres IP ale nadal nie mam internetu pod linuksem. Sprawdzałem plik named.conf i są tam wpisane te adresy DNSowe. Czyli owinno być ok. Wykonuje polecenie ifconfig i wypisuje mi poprawnie adres IP dla eth0. Ale dlaczego nie mam tego nety??? Proszę o pomoc. Ps. Internet mam od netii czyli ADSL. Modem jest podłączony do pierwszego kompa (USB). Z pierwszego kompa idzie skrętka do drugiego gdzie mam linuksa. Ta konfiguracja co mam działa poprawnie pod windowsem, tylko pod linuksem nie chce działąć czemu?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
exbros Napisano Wrzesień 29, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 29, 2006 Fedora Core 9 mowisz ?? Ja sie jej spodziewam za jakies 2 lata... nie znam, wiec niestety nie moge Ci pomoc Powodzenia --- Sorki, nie moglem sie powstrzymac Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Demonics Napisano Wrzesień 29, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 29, 2006 Oooo ja. Ale błąd. Nie 9 tylko 5 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Demonics Napisano Wrzesień 30, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 30, 2006 Czy ktos mi moze pomoc, odpowiedzoec lub dac linka gdzie jest to opisane??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Wrzesień 30, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 30, 2006 Sprawdzałem plik named.conf i są tam wpisane te adresy DNSowe. named.conf za to nie odpowiada tylko /etc/resolv.conf Podałeś za mało informacji, by móc Ci w ogóle pomóc. Odpowiedz najpierw na te pytania -> http://sierp.net/faq/#problem_niedziala Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi