Skocz do zawartości

Gnome 2.14 [fc5] - Kilku Użytkowników

Stef

Rekomendowane odpowiedzi

W Gnome 2.14 znalazł się panel szybkiego przęłączania użytkowników oraz (co mnie interesuje) do okienka odblokowywania sesji dodany został przycisk pozwalający odpalić nową (czyt. zalogować nowego użytkownika nie wylogowyując porzedniego) - w jaki sposób uzyskać tą funkcjonalność w Fedorze?

System aktualizowałem (FC4→FC5, oraz Gnome →2.14) przy pomocy yuma więc może być to kwestia braku jakiejś paczki - może ktoś potwierdzić że tego nie ma? Poszukując informacji na ten temat doszedłem do wniosku że sprawa robija się o paczki gdm/gnome-screensaver, znalazłem jakieś niewiele wnoszące dyskusje na listach w których bardzo mądrzy ludzie gdybią sobie nad wpływem na bezpieczeństwo tegoż rozwiązania zupełnie nie zwracając uwagi na stan faktyczny (dostępność opcjii 'Nowy login') i zapotrzebowania na takie rozwiązanie. Na bugzilli też są jakieś błędy ale również nic konkretnego.. Ponoć kiedyś w Rawhide było przy okazji 2.13.cośtam - może jest nadal?

Pomijając kwestie tak abstrakcyjne dla zwykłego użytkownika jak to w jaki sposób deweloperzy Fedory/Red Hata widzą implementację tej funckjonalności - ZU to normalnie grzeje, prawda jest taka że w Windows Xp jakoś mogli o tym pomysleć już 5(?) lat temu, a w jednej z poważniejszych dystrybucji linuksa, w ktróry przecież domyślnie wszystko ustawiane jest na konfigurację wieloużytkownikową, nie ma tak podstawowej funkcjonalności.. Jeżeli faktycznie nasi kochani deweloperzy (deweloperzy Fedory) pragną (w dalszym ciągu) uszczęśliwiać zwykłego użytkownika kastrując programy z funkcjonalności to ja się zawiodłem, i to bardzo..

Edit: udało się mi sprawić (w FC4 nie potrafiłem) że można startować na początku z iluś tam konsolami, przy ograniczonej liczbie użytkowników jest to 'pewne' obejście. 'Pewne' z dwóch powodów: raz - trzeba nauczyć użytkowników ciskać kombinacje klawiszy żeby mogli się zalogować, dwa - ponieważ często zdarza się że ilość sesji które chcemy podtrzymać jest nieznana..

Edytowane przez Stef

Trochę ciężko się czyta tego posta... Może ci chodziło o plecenie gdmflexiserver znane w menu Gnome w FC4 jako "Nowy login" ?

Wtedy "stary login" czyli poprzednia gnomowa sesja jest przykrywana wygaszaczem na hasło.

Edytowane przez dj_oko

Trochę ciężko się czyta tego posta... Może ci chodziło o plecenie gdmflexiserver znane w menu Gnome w FC4 jako "Nowy login" ?

Wtedy "stary login" czyli poprzednia gnomowa sesja jest przykrywana wygaszaczem na hasło.

http://www.gnome.org/start/2.14/notes/pl/rnusers.html

Szukaj "szybkie przełączanie użytkownika". Myślę, że twórcy FC5 nie zdążyli tej funkcji zaimplementować...