vip13 Napisano Marzec 25, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 25, 2006 po odpaleniu fedorki wyskakuje mi zamiast standardowego ekranu logowania dziwny,szary,ubogi ekran z takim zlotawym Xem po prawej(nie przesle screena bo nie mam takiej mozliwosci) stalo sie tak po odinstalowaniu KDE i zainstalowaniu GNOME. po odpaleniu pelnoekranowej konsoli i zalogowaniu na roota daje mu startx i otrzymuje: Xauth: creating new authority file /root/.serverauth.2204 Fatal server error: Server is already active for display0 If this server is no longer running, remove /tmp/.X0-lock and start again Xlib: connect to ":0.0" refused by server Xlib: Invalid MIT-MAGIC-COOKIE-1 key giving up xinit: unalbe to connect to X server xinit: no such process(errno 3): Server error probowalem usunac /tmp/.X0-lock i znow startx otrzymalem: youth: creating new authority file /root/.serverauth.2296 _XSERVTransSocketINETCreateListen: ...SocketCreateListener()failed _XSERVTransMakeAllCOTSServerListeners: server already running Fatal server error: Server is already active for display0 If this server is no longer running, remove /tmp/.X0-lock and start again Xlib: connect to ":0.0" refused by server Xlib: Invalid MIT-MAGIC-COOKIE-1 key giving up xinit: unalbe to connect to X server xinit: no such process(errno 3): Server error szukalem na forum i znalazlem http://forum.fedora.pl/index.php?showtopic=9864 ale nie posiadam pliku xorg.conf.backup (ani zadnego podobnego) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lszk Napisano Marzec 25, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 25, 2006 Ja mam tylko pytanie, po kiedy odpalasz X'sy na roocie? __________ Nie mam możliwości sprawdzenia, ale to z tym złotawym x'sem, to moze być twm. po odpaleniu pelnoekranowej konsoli i zalogowaniu na roota Jeżeli dobrze rozumiem, to próbujesz odpalić jeszcze raz X'sy na tym "czymś". Się nie uda ;-) Musisz tego twm (zakładam, że to on) ubic i dopiero wtedy uruchomić środowisko graficzne przez startx, które jest ustawione w ~/.xsession (czy co tam w F. jest ) [edit] Może i by coś dało użycie jakiegoś display managera (gdm, kdm), ale nie wiem dokładnie. Jestem zwolennikiem logowania z trybu textowego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vip13 Napisano Marzec 25, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 25, 2006 wczesniej na rootcie wchodzilo tez. na uzytkowniku jest to samo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dj_oko Napisano Marzec 25, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 25, 2006 Nie mam możliwości sprawdzenia, ale to z tym złotawym x'sem, to moze być twm. To nie musi być twm, taki kursor to raczej domyślny kursor X-ów. Jeśli xserver świruje to twm tym bardziej. 2132 ? 00:00:00 gdm-binary 2193 ? 00:00:00 gdm-binary 2208 ? 00:03:14 X 2252 ? 00:00:00 gnome-session Takie mam procesy przy sesji. to możeby odpalić jeszcze jakiegos xdma albo gdma? Bo polecenie startx to polecenie odpalenia xservera. I niczego więcej. Jak widac:-) Przychodzi mi do głowy też killall xsession && kilall twm (ewentualnie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vip13 Napisano Marzec 25, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 25, 2006 zrobilem mu yum install gdm zainstalowal usunalem /etc/X11/xorg.conf po restarcie wyskoczyl blad servera x i przywrocil domyslne ustawienia. wszystko wrocilo do normy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dj_oko Napisano Marzec 25, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 25, 2006 Czyli już dziął, czy dlaej kupa? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vip13 Napisano Marzec 25, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 25, 2006 tak dziala;] wszystko sie odpala;] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi