szp@k Napisano Kwiecień 3, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 3, 2006 Najłatwiej to sprawdzić przed instalowaniem czegokolwiek ze speedtoucha - lsmod powinno pokazać, że speedtch i usbatm są już załadowane po starcie systemu. rzecz w tym, ze nie są - widocznie gdy fedora była upgradowana yumem z fc4 na fc5, to w udev coś sie namieszało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przewmir Napisano Kwiecień 3, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 3, 2006 To na razie zastępczo zrób tak: w katalogu '/etc/sysconfig/modules/' utwórz plik speedtouch.modules z następującym wpisem: #!/bin/sh /sbin/modprobe speedtch Plikowi nadaj prawa 0755. To zapewni ładowanie modułu zaraz po starcie udev. Ale tak właściwie, to chyba nie działa ci prawidłowo usb bo w przeciwnym przypadku powinno jednak samo ładować ten moduł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szp@k Napisano Kwiecień 4, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 4, 2006 przewmir, nie czytałeś tego, co pisałem wcześniej. Moduł speedtouch jest ładowany przy starcie systemu, co potwierdza wykonanie lsmod | grep speedtch, ale z jakiegoś powodu nie powstaje /proc/net/atm/speedtch, cat /proc/net/atm/speedtch:0 wypisuje brak takiego pliku lub katalogu, a w /var/log/messages pokazuje się: Apr 4 19:28:30 szpak kernel: usbcore: registered new driver speedtch Apr 4 19:28:30 szpak kernel: speedtch 1-1:1.0: speedtch_find_firmware: no stage 1 firmware found! po wykonaniu rmmod speedtch i ponownie modprobe speedtch polecenie cat /proc/net/atm/speedtch:0 wyświetla Speed Touch 330 (usb-0000:00:11.2-1) MAC: 00:0e:50:56:c0:d1 AAL5: tx 85524 ( 0 err ), rx 113880 ( 0 err, 0 drop ) Line up a w /var/log/messages znajduje się Apr 4 19:28:32 szpak kernel: usbcore: deregistering driver speedtch Apr 4 19:28:32 szpak kernel: usbcore: registered new driver speedtch Apr 4 19:28:32 szpak kernel: speedtch 1-1:1.0: found stage 1 firmware speedtch-1.bin.4.00 Apr 4 19:28:32 szpak kernel: speedtch 1-1:1.0: found stage 2 firmware speedtch-2.bin.4.00 czyli wszystko ok. Nie wiem dlaczego ładowanie modułu speedtch przez udev nie wygląda tak samo, jak moje modprobe speedtch. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przewmir Napisano Kwiecień 4, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 4, 2006 To rzeczywiście dziwna sprawa - przepraszam nie przeczytałem uważnie. Może jeszcze sprawdź takie rzeczy (sprawdziłem u mnie): 1. W pliku /etc/modprobe.conf nie ma żadnego wpisu odnośnie usbcore i innych modułów usb. 2. Katalog /etc/dev.d zawiera tylko pusty katalog 'default' i nic więcej. 3. Katalog /etc/hotplug.d zawiera jak wyżej tylko pusty katagog 'default'. 4. W moim kompie do obsługi usb ładowany jest moduł 'uhci_hcd'. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
etz257 Napisano Kwiecień 5, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 5, 2006 Hej ludzie Neostrada działa!!! Trzeba zrobić wszystko tak jak było w opisie dla FC3 http://www.fedora.pl/index.php?option=cont...task=view&id=98 U mnie nie działała bo miałem bład we wpisach w punkcie 9 ale dokładnie sprawdziłem poprawiłem błedy i chodzi Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi