maestro Napisano Marzec 26, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 26, 2006 Witam wszystkich! Ostatnio zainstalowałem FC5 i zainstalowalem do niej Fluxboksa oraz aterm'a i eterm'a. No i mam pewnien klopot, a mianowicie walcze z przezroczystościa w atermie, tzn. udaje mi sie uruchomic aterm'a z przezroczystoscia w nastepujacy sposob : aterm -tr. Problem moj polega na tym, ze aterm "nie czyta" mi swoich plikow konfiguracyjnych, czyli .Xdefaults czy .Xresources, które znajdują się w katalogu domowym, a mam tam ustawione na stałe parametry uruchamiania takie jak polska czcionka, przezroczystosc,sciemnianie etc... Nie chce za kazdym razem wklepywac milion opcji! Ogolnie nie wiem co jest grane, bo mam fedore 3 na innym kompie, fluksa i aterma i tam wszystko smiga z .Xdefaults. Czy ktos moze mi pomoc? Czy ktos wie dlaczego tak sie dzieje? Bo ja juz zglupialem. Z gory dzieki! --------------------------------------------- No dobra, nikt nie odpisał a juz doszedlem co jest grane, więc może kogoś zainteresuje czego się dowiedziałem : Mam FC5, fluxbox-0.9.14-3.fc5 i aterm-1.0.0-4.fc5. Zaczynając od poczatku, w manualu aterma znalazłem, że korzysta z .Xdefaults lub .Xresources (TU UWAGA!!! NIE MOGĄ BYĆ OBYDWA BO NIE BEDZIE DZIALAŁO!!! ja sporo czasu na to stracilem), z tym że w tym przypadku był to konkretnie tylko .Xresources i to własnie w nim trzeba było wpisac cala konfiguracje, a nie w .Xdefaults. Poza tym trzeba było też wylogować się i zalogować ponownie żeby zobaczyć zmiany, i nie pomagał restart fluksa czy reload konfiguracji. Trzeba było zamknac fluksa i zalogowac sie ponownie!!! A to troche mnie zdziwilo, bo wiekszosc rzeczy we fluksie mozna zmienic bez wylogowywania się dwoma powyższymi sposobami(restart fluksa, reload config). No dobrze, a teraz jeszcze jedno pytanie : ktoś wie jak zrobić polską czcionkę w atermie? Tak żebym mógł czytać polskiego manuala z polskimi znakami, a nie tymi śmiesznymi haczykami. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
(BigFan)! Napisano Kwiecień 5, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 5, 2006 a w jaki sposób uruchamiasz fluksa ?? Znam patent ze startx, ale dziala mi on jedynie jak dam init 3 w konsoli, i dopiero po tym wpisze startx - inaczej nie moge odpalić. A nie ma innego sposobu uruchamiania fluksa?Czy nie można go uruchamiać przez KDM w momencie wpisywania hasła i loginu czyli podczas logowania np. do KDE,GNOME ? Utworzyłem plik ~/.xsessions oraz ~/.xinitrc oraz ~/.fluxbox W plikach .xsession oraz .xinitrc mam wpisane "exec /usr/bin/fluxbox" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi