KozaK Napisano Marzec 26, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 26, 2006 Witam. Chcalem sie dowiedziec jak to jest z zapisywaniem czegos do pliku w C. Otoz mam program do liczenia pewnych rzeczy i chce, zeby dawal co jakis czas output do pliku. Problem w tym, ze te obliczenia wykonuja sie ok 10-12 godzin i wszystko byloby pieknie, gdyby nie to, ze to co ma sie znalesc w pliku najpierw laduje w jakims buforze i dopiero gdy ten sie zapelni wynik dzialania programu dociera do pliku. I tu pojawia sie moje pytanie: Czy ten bufor da sie jakos wylaczyc, zeby to co ma trafic do pliku bylo w nim zapisywane na biezaco? Na razie output do pliku nastepuje przy uzyciu: fprintf(OUT,"%lf %d itd.", parametr1, parametr2 ); i powinien nastepowac co jakies 30-40 minut. Nie chcialbym, zeby zdarzyla sie taka sytuacja, ze praca programu zostanie w jakis sposob zatrzymana, a ja strace 12 godzin, bo bede musial zaczynac od poczatku. Nie zawracalbym sobie glowy, gdyby chodzilo o jednorazowe uruchomienie tego programu, ale ja musze go uruchamiac wielokrotnie z roznymi parametrami. Bede wdzieczny za pomoc. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andrew Napisano Marzec 26, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 26, 2006 Cześć! Może systemowy sync pomoże. Pozdrowienia, andrew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rajcho Napisano Marzec 26, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 26, 2006 nie jestem jakis super kumaty jesli chodzi o programowanie ale moze sprobuj zamykac plik po kazdym zapisie i przed ponownym otwierac go na koncu. Moze i nieeleganckie ale moze by poszlo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abc Napisano Marzec 27, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 27, 2006 fflush i fsync powinny załatwić sprawę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tokwieci Napisano Marzec 28, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 28, 2006 chcialem napisac ze write jest niebuforowany ale przeczytalem to co masz pod postem, fsync tez jest ok Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi