nomenomen77 Napisano Marzec 27, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 27, 2006 ciągnąłem z sieci fc5 (5x cd iso).. wypaliłem... instaluje (płyty są w porządku przechodzą test przed instalacją)... instalacja przebiega sprawnie..bez problemów.. koniec instalacji... restart...i ZONK!! nie ma GRUBasa ... 5 razy instalowałem na nowo cały OS.. za każdym razem ustawiąjąc GRUBa na MBR.. (na hda1 razem z windą... fedora na hdc).. i za każdym razem ZONK!!.. spotkał się już ktoś może z czymś takim... jest jakieś sensowne wytłumaczenie/rozwiązanie?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaro33 Napisano Marzec 28, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 28, 2006 ... 5 razy instalowałem na nowo cały OS.. za każdym razem ustawiąjąc GRUBa na MBR.. (na hda1 razem z windą... fedora na hdc).. i za każdym razem ZONK!!.. spotkał się już ktoś może z czymś takim... jest jakieś sensowne wytłumaczenie/rozwiązanie?? Niby z opisu jest OK . Weź Live CD , pod montuj co trzeba , i sprawdź /etc/grub.conf Narka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
exbros Napisano Marzec 28, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 28, 2006 (na hda1 razem z windą... fedora na hdc).. i za każdym razem ZONK!!.. spotkał się już ktoś może z czymś takim... jest jakieś sensowne wytłumaczenie/rozwiązanie?? Jesli wybrales hda1 to znaczy, ze zainstalowales GRUBa w pierwszym sektorze pierwszej partycji pierwszego dysku. W skrocie - nie w MBR. Powinienes go zainstalowac na hda (wtedy bedzie to MBR dysku) i przy okazji zadbac by byl to dysk bootowalny (ustawiony jako rozruchowy w BIOSie). @jaro33 - przemapowanie jest potrzebne do "oszukiwania" Windowsow, GRUB zaladuje FC z kazdego dostepnego dysku/partycji... Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nomenomen77 Napisano Marzec 28, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 28, 2006 mam HDD 80GB podzielone na partycje.. pod instalką FC wygląda to tak: hda1 (tu mam winde) hda2 (domumenty) hda3 (muza) hda4 (multimedia) i drugi specjalnie pod (_linuxa_ → Linuksa) ORT hdc1 (swap) hdc2 (/) ale GRUBA dałem na MBR jestem pewien!! napisałem hda1 bo wydawało mi się że tam jest MBR.. w każdym razie jest na hda.. ale GRUBA na 100% zaznaczałem za każdym razem na MBR.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
exbros Napisano Marzec 28, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 28, 2006 Ustaw w BIOSie dysk hdc jako pierwszy-bootowalny... i zobacz czy przypadkiem w MBR'ze tego dysku nie siedzi GRUB i nie podniesie systemu?... Przeciez sie nie ulotnil? Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nomenomen77 Napisano Marzec 28, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 28, 2006 problem rozwiązany... ustawiłem inaczej partycje dysku pod linux: hdc1 (swap) hdc2 (/) ale na ext3 a nie na LVM i zapisało GRUBa w MBR pozdrawiam i dziękuje za wykazane zainteresowanie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi