studys Napisano Marzec 27, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 27, 2006 Próbuje trochę rzeczy poznać przez przeglądanie forum, stronek (wiki) oraz poznawanie samemu. Podczas instalacji zainstalowałem sobie KDE i GNOME. Jednakże doszedłem do wniosku że zostaje przy Gnome i chce skasować KDE więc ostro zabrałem się do roboty przy pomocy yuma. Wydałem polecenia yum remove \kde\* lub yum remove \*kde\* i doszło do tego że przed logowaniem podczas wyboru sesji i środowiska graficznego zniknęło mi Gnome (oczywiście wcześniej zniknęło KDE). Na szczęście został mi jeszcze Xfce bo byłaby tylko konsola i same X'y. Yum wyświetla mi że np. Gnome-desktop jest zainstalowany ale nie wiem co mam zrobić żeby znowu był on do wyboru przed logowaniem. Może ktoś już kiedyś spotkał się z takim czyś i podpowie mi co mam zrobić. Okazało się że usunąłem gnome-session i jeszcze jakieś pliki. Użyłem polecenia yum groupinstall "GNOME Desktop Environment" i już jest ok. Pomogła mi w tym Wiki.fedora. Zastanawiam się jeszcze nad instalacją nowego Gnome, podobno jest znacznie szybszy od poprzednich, ale nie wiem do końca jak to zrobić. Bo to polecenie doinstalowało tylko brakujące pliki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
booba Napisano Marzec 28, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 28, 2006 Hej! To czy w takim razie polecenie: yum groupremove "GNOME Desktop Environment" usuwa GNOME'a? Mam zamiar chyba właśnie to zrobić :/ Pozdroxy! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
exbros Napisano Marzec 28, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 28, 2006 Przejrzyj dokladnie listing pakietow do usuniecia zanim to klepniesz... Nie wiem czy zostalo to poprawione w 5, ale w FC4 taki zabieg przy okazji odinstalowywal kernela... i cala reszte systemu - takie dosc "obszerne" rozwiazanie zaleznosci Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomis Napisano Marzec 28, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 28, 2006 hmm Nowy Gnome jest rzeczywiście znacznie szybszy i jest standardowo w FC5 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
booba Napisano Marzec 28, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 28, 2006 No, ja mam 'czwórke' właśnie'. Chmm... a nie ma bezpieczniejszego sposobu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krystians80 Napisano Kwiecień 7, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 7, 2006 Mam problem z Gnome. Na początku chciałem zakomunikować ze w Linuksa dopiero zaczynam się bawić i jestem Bardzo zielony. Wykonałem update systemu poleceniem: yum update Wszysto ładnie i szybko sie zaktualizowało bez żadnych problemów. Problem powstał gdy zrobiłem reset systemu. Po zresetowaniu systemu zalogowałem się na root-a i co ujrzałem 3 okienka: 1. Zegarek , 2. Przeglądarka internetowa, 3. Okienko terminala I to tyle. Nie ma trybu graficznego, nic innego sie nie pojawia. Szukałem na forum ale nic nie znalazłem. Proszę o radę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
studys Napisano Kwiecień 7, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 7, 2006 Jak dobrze kojarze to musisz po prostu przed zalogowaniem wybrać sesje a w niej Gnome (czy coś innego) i będziesz ładne graficzne środowisko pracy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Zuk87 Napisano Kwiecień 7, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 7, 2006 Problem powstał gdy zrobiłem reset systemu. Po zresetowaniu systemu zalogowałem się na root-a i co ujrzałem 3 okienka: 1. Zegarek , 2. Przeglądarka internetowa, 3. Okienko terminala Pierwsza i zarazem najistotniejsza kwestia: NIGDY NIE LOGUJ SI NA ROOTA W TRYBIE GRAFICZNYM! Zaloguj się na zwykłego użytkownika, jeśli na nim będzie podobnie to nie masz zainstalowanego żadnego menadżera okien (GNOME, KDE, XFCE itd) lub coś w nich rozsypałeś. Wykonaj także to o czym pisze studys Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaro33 Napisano Kwiecień 7, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 7, 2006 Przejrzyj dokladnie listing pakietow do usuniecia zanim to klepniesz... Nie wiem czy zostalo to poprawione w 5, ale w FC4 taki zabieg ... No i teraz dopiero to mówisz , Ja w FC5 po zainstalowaniu chciałem trochę wywalić przez pirut i wywaliłem tylko VNC a on coś pociągną jakieś zależności , a system się rozjechał . Chyba lepsza jest metoda >> mniej >> potem do instalować , nie odwrotnie studys A tak wracając do tematu to utwórz nowego usera i sprawdź czy to wina gnome czy ustawień usera Narka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi