holonmic Napisano Marzec 29, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 29, 2006 Witam!!! Chciałbym skonfigurować SSH tak, by mozna było wejść z sieci lokalnej bez klucza autoryzacyjnego a z poza sieci lokalnej z wykorzystaniem certyfikatu. Szukałem po konfiguracji, ale albo dla wszystkich połączeń potrzeba kluczy, albo klucze są w ogóle ignorowane. Czy ktoś ma jakąś sugestie?? Czy mozna coś takiego w ogóle zrobić? Jeśli tak prosze o informacje jak to skonfigurować - mam FC2. MH. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
exbros Napisano Marzec 29, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 29, 2006 Moze to nie jest odpowiedz na Twoje pytanie, ale ... tak mi przyszlo do glowy A gdyby tak odpalic 2 uslugi SSH? Jedna np na standardowym porcie 22 z autoryzacja kluczami dla klientow z zewnatrz... ... a druga na np 222 bez kluczy? Mysle, ze rozdzielenie ich ma kilka zalet, zwlaszcza kwestie bezpieczenstwa: osobna konfiguracja, mozliwosc zablokowania klientom z zewnatrz dostepu do portu [222] i proby logowania bez klucza... Tak sobie gdybam z rana Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
holonmic Napisano Marzec 30, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 30, 2006 Bardzo Dobry pomysł, ale jak uruchomić 2 usługi SSh na jednej instralacji?? Nigdy tego nie robiłem. MH. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
snake Napisano Marzec 30, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 30, 2006 a rozwiązanie tego typu http://kbase.redhat.com/faq/FAQ_43_5039.shtm nie wystarczy ?? Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
exbros Napisano Marzec 30, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 30, 2006 a rozwiązanie tego typu http://kbase.redhat.com/faq/FAQ_43_5039.shtm nie wystarczy ?? Pewnie wystarczy, ale moje jest bezpieczniejsze (i przez to chyba bardziej profesjonalne ) ... i jak sie okazalo bardzo latwe w implementacji You can start another instance manually or from your custom script. Useful options: $ /usr/sbin/sshd -h -f file Configuration file (default /etc/ssh/sshd_config) -p port Listen on the specified port (default: 22) Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
snake Napisano Marzec 30, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 30, 2006 pewnie tak Mozna też wykorzystać xinetd ale to nie jest zalecane dla sshd. Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi