Skocz do zawartości

Fc4 - Problem Z Myszą

Gazo

Rekomendowane odpowiedzi

Zainstalowałem po raz pierwszy Linuksa i wszystko ok, ale mysz nie działa kursor

sie pojawia, ale nie rusza sie gdy poruszam mysza, mysz podłączona jest do

szeregowego portu COM 1, przy odpalaniu pojawia sie komunikat:

obsługa myszy pod konsala [OK]

ale nie dzała czy ktos mógłby mi pomóc ??

bo skrótów klawiszowych w ogóle ORT nie znam, a bez myszy nawet terminala nie moge otworzyc :? (totalny laik zemnie ;])

moglibyscie poradzic co i jak trzeba zrobic ?

z góry dzieki

Obawiam sie, ze musisz zainwestowac 20 pln w nowa myszke PS/2 lub USB...

Szeregowe myszki podlaczane pod port COM (nie mylic z szeregowa mysza podlaczana pod USB) nie sa wspierane w FC4... i juz prawdopodobnie w Fedorze nie beda.

W nowych wersjach Fedory przyjeto zalozenie (wg mnie sluszne wink.gif) ze istnieje wiele ciekawszych urzadzen ktore mozna podlaczyc pod port szeregowy niz myszka, ktora w dzisiejszych czasach podlacza sie pod PS/2 lub USB...

Teoretycznie istnieje mozliwosc uruchomienia myszy na porcie szeregowym, ale jest to nieco zagmatwane i nie zawsze dziala - wiec chyba szkoda zachodu.

Mysz podlaczona do PS/2 zadziala w Twoim systemie "od reki", wiec rozwaz raczej zaproponowana na poczatku inwestycje smile.gif

Pozdro

P.S. Temat mysz szeregowa na COMie byl juz poruszany na forum - nastepnym razem zadaj sobie odrobine trudu i przed zadaniem pytania i uzyj Szukaj a nie bedziesz musial czekac na odpowiedz. W skrajnym przypadku mogles sie jej w ogole nie doczekac...

• 5 months later...

Heja. Piszę w tym poscie bo wkońcu jest to problem z myszką. Za instalowałem dzisiaj fedora core 5.

Wszystko ładnie pięknie się zainstalowało. Odpalają się X'sy i pierwsze co widze, nie ma myszki. Tzn jak euszam myszką i nacisne lewy klawisz myszy, trzymając przesunę to pojawia sie "zaznaczenie", czyli myszka jest tylko nie pokazuje graficznego kursora. Poza tym jak np włącze jakąś aplikacje to pojawia sie kursor "zajęty" (widać go). Tylko nie widać kursora w stanie podstawowym. Dlaczego? Proszę o pomoc.

PS.

Jestem początkującym użytkownikiem (_linuxa_ → Linuksa) ORT, zaintalowałem go aby się na nim uczyć.