tobias1 Napisano Marzec 17, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 17, 2007 Witam szanownych linuksowcow. Moj problem jest taki: Po wlaczeniu w fedorce (kde) "Add/Remove software" w czasie gdy zaczyna wykrywac soft (stosowny paseczek sie przesuwa), wywala blad o tresci "Unable to retrieve software information". Nie moge tez instalowac pakietow. Brakuje mi usbutils, (modem neostrada), chcialem doinstalowac i siem nie da. O co moze chodzic?? Mam fedore 6. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Marzec 17, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 17, 2007 Po wlaczeniu w fedorce (kde) "Add/Remove software"[...]Czy to nie jest coś oparte o piruta? A dlaczego nie korzystasz z yuma? Sprawdź czy będzie ten sam błąd. Jeśli tak, to znaczy, że masz uszkodzoną bazę pakietów RPM. Jako root, z konsoli tekstowej wykonajcd /var/lib/rpm cp Packages Packages_old rm __db* rpm --rebuilddb To ostatnie polecenie może potrwać dłuższy czas (zależnie od szybkości sprzętu, ilości zainstalowanych pakietów itp) - w żadnym wypadku nie wolno przerywać tego procesu. A na przyszłość polecam jednak stosowanie yuma z konsoli tekstowej zamiast "Dodaj/Usuń programy" czy innych nakładek typu yumex. Może nie wygląda tak ładnie ale te "ładne" programy są częstą przyczyną problemów w systemie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobias1 Napisano Marzec 17, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 17, 2007 No bo ja lama linuksowa jestem Od wczoraj mam pingiwnka.... A co to ten yum jest dokladnie?? (sry za offtop). I na czacie (linuksowym) powiedzieli mi ze to tylko pod suselka jest czy inna dystre. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Coppertop Napisano Marzec 17, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 17, 2007 A co to ten yum jest dokladnie?? Powinieneś to przeczytać przed zabraniem się za instalację, ale skoro tego nie zrobiłeś, to przeczytaj teraz: faq.fedora.pl , poradnik.fedorapl.org @WalDo - no nie przesadzaj Jedyne czego bym nigdy nie zrobił yumekesm to update, ale instalka softu idzie pięknie pod nim Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobias1 Napisano Marzec 17, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 17, 2007 Aha ok juz wiem o co biega z yumem... A i sry za pm do waldo... Zrobilem wsystko tak jak opisales w poscie. i dalej nic sie nie wlacza. Dalej te same bledy. jak wpisuje rpm -ivh usbutils... [enter]i sie wysypuje ostrzezenie:usbutils bla bla Naglowek v3 DSA Signature: nokey, key ID 897da07a blad: niespelnione zaleznosci: rtld (GNU_HASH) jes wymagany przez usbutils bla bla Nie mam pojecia co to jest... nie spotkalem sie zeby ktos mial taki problem :/ aha i za pierwszym razem jak wpisalem rm (i dalej reszte) nic sie nie pokazalo. Dopiero pozniej przy build jak sie skonczylo zrobilem wszystko od nowa jeszcze raz, i wtedy po rm dopiero usunelo pliki (te ktore mialo usunac mam nadzieje) coppertop dzieki za linki... Nie zebym byl leniwy... ale poradnik.fedora.pl nie widzialem... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Marzec 17, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 17, 2007 Aha ok juz wiem o co biega z yumem...No to jak wiesz to w czym problem? Zainstaluj yumem i po bólu Niby wiesz, a dalej robisz bezsensowne próby z rpm. blad: niespelnione zaleznosci: rtld (GNU_HASH) jes wymagany przez usbutils bla bla A po to wlasnie by nas uwolnic od niespelnionych zaleznosci wymyslono yuma Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobias1 Napisano Marzec 17, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 17, 2007 Yum tez strzelil mi bledem po oczach.... Po wpisaniu "yum install usbutils......." i nacisnieciu ENTER wywalil Loading "installonlyn" plugin setting up install proces setting up repositories core cannot find a valid basement for repo: core error: cannot find a valid basement for repo: core i tyle. Kufa o co chodzi A pytanie... Czy to moga byc problemy przez to jaki mam komputer?? sciagnalem usbutils i386. Procesor mam core 2 duo. Czy to ma cos do rzeczy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Marzec 17, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 17, 2007 Yum tez strzelil mi bledem po oczach....Wklej zawartość pliku /etc/yum.repos.d/fedora-core.repo (tylko może upchnij to między znaczniki [codebox] i [/codebox]). Czy to moga byc problemy przez to jaki mam komputer??W tym przypadku raczej nie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobias1 Napisano Marzec 18, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 18, 2007 [core] name=Fedora Core $releasever - $basearch #baseurl=http://download.fedora.redhat.com/pub/fedora/linux/core/$releasever/$basearch/os/ mirrorlist=http://fedora.redhat.com/download/mirrors/fedora-core-$releasever enabled=1 gpgcheck=1 gpgkey=file:///etc/pki/rpm-gpg/RPM-GPG-KEY-fedora file:///etc/pki/rpm-gpg/RPM-GPG-KEY [core-debuginfo] name=Fedora Core $releasever - $basearch - Debug baseurl=http://download.fedora.redhat.com/pub/fedora/linux/core/$releasever/$basearch/debug/ enabled=0 gpgcheck=1 gpgkey=file:///etc/pki/rpm-gpg/RPM-GPG-KEY-fedora file:///etc/pki/rpm-gpg/RPM-GPG-KEY [core-source] name=Fedora Core $releasever - Source baseurl=http://download.fedora.redhat.com/pub/fedora/linux/core/$releasever/source/SRPMS/ enabled=0 gpgcheck=1 gpgkey=file:///etc/pki/rpm-gpg/RPM-GPG-KEY-fedora file:///etc/pki/rpm-gpg/RPM-GPG-KEY Prosze ciebie.... Zaczynam sie powoli wk... denerwowac na linuksa... I odchodzi mi chec uzytkowania... Ale bede wytrwaly Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Marzec 18, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 18, 2007 [core] name=Fedora Core $releasever - $basearch #baseurl=http://download.fedora.redhat.com/pub/fedora/linux/core/$releasever/$basearch/os/ mirrorlist=http://fedora.redhat.com/download/mirrors/fedora-core-$releasever usuń "#" sprzed baseurl a wstaw przed mirrorlist. U mnie po takiej zmianie zaczęło działać, wcześniej też 'core' nie zawsze chodził. To zależy od tego na jaki mirror trafisz. Czasami jest coś źle zsynchronizowane albo server jest właśnie w trakcie "wyrównywania". Z baseurl idzie nieco wolniej, ale za to IMHO pewniej. gpgkey=file:///etc/pki/rpm-gpg/RPM-GPG-KEY-fedora file:///etc/pki/rpm-gpg/RPM-GPG-KEY Sprawdź czy na pewno masz te pliki: ls -l /etc/pki/rpm-gpg/RPM-GPG-KEY-fedora ls -l /etc/pki/rpm-gpg/RPM-GPG-KEY ...denerwowac na linuksa... I odchodzi mi chec uzytkowania... Ale bede wytrwaly Nikt nie obiecywał, że będzie łatwo. Przesiadka na inny system operacyjny zawsze boli, bo zawsze brakuje wiedzy, a tę zdobywa się przez jakiś czas. Tak, więc Twoje zapewnienia o wytrwałości jak najbardziej na miejscu BTW Prosiłem o znaczniki 'codebox' a nie 'code' Poprawiłem, ale warto wiedzieć, że 'code' i 'codebox' to nie to samo. 'code' - krótkie kody do ok.15 linijek, jak coś dłuższego to lepszy 'codebox' Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobias1 Napisano Marzec 18, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 18, 2007 Ej taka sprawa... Ja nie mam pod linuksem podlaczenia do neta... bo tak droga dedukcji (mam nadzieje trafnej) pingwin wymaga ode mnie chyba polaczenia?? Tam te adresy mirrorlist itp... Ale ok po wpisaniu ls -l /etc/pki/rpm-gpg/RPM-GPG-KEY wystrzelilo mi -rw-r--r-- 1 root root 1910 mar 15 2006 I tak samo z drugim plikiem. Zamienilem ten krzyzyk... I tez nic... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Coppertop Napisano Marzec 18, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 18, 2007 Proponuje sobie jednak podlaczyc net pod Linem. Z prostego powodu - jesli nie bedziesz go mial, nie bedziesz mógl korzystac z yuma (piruta etc tez nie oczywiscie), a jak nie bedziesz mógl z niego korzystac to zaleznosci Cie zabija kiedy bedziesz chcial zainstalowac jakis soft którego nie ma na plytach instalacyjnych. A z instalacja czegokolwiek z plyt instalacyjnych na gotowym systemie tez jest jazda bo trzeba robic lokalne repo. Nie wiem jak to sie robi bo nigdy nie musialem, wiec nie powiem Ci, czy to trudne, ale badzmy szczerzy - w obecnych czasach komputer (czy system) bez dostepu do netu to jak czlowiek bez rak albo pies bez nosa. A Linux byl tworzony z mysla o korzystaniu z netu, wiec raczej sie bez niego nie obejdzie bezbolesnie. To tak ogólniej. Teraz przechodzac do Twojego posta Tobias1: Tak, wymaga. A wlasciwie nie Linux jako taki, bo jemu to wisi, ale yum. Instalacja softu odbywa sie przez repozytoria, a do polaczenia z nimi net jest konieczny. Jak mówilem, takie czasy. Co do tych plików RPM-GPG-KEY to prawidlowo Ci wyszlo. Zamienilem ten krzyzyk... I tez nic... Tylko tego nie rozumiem... Skoro nie masz netu pod Linuksem to czego sie spodziewales usuwajac hash przed tamta linijka? Ze FC polaczy sie z tym adresem telepatycznie? A powaznie to to nic nie da. Musisz wlaczyc net pod Linuksem i bedziesz mial z glowy problemy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobias1 Napisano Marzec 18, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 18, 2007 Kufa wiedzialem ze cos sie pojdzie .... A jak mam podlaczyc neostrade po linuksem bo z tej po.... nienormalnej instrukcji na cd sie nie da, bo mi brakuje kufa usbutils :[ i pci jakichs pier**l. (_wogole_ → w ogóle) ORT jak laczyc sie z netem pod linuksem.... Ale tak jakpatrze.... To jak cos nie dziala pod winda jak pwoinno, to sie robi format i jest cycus glancus, a pod linuksem wystarczy troche pogrzebac i tez dziala Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Coppertop Napisano Marzec 18, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 18, 2007 @Tobias1 Nie używaj wulgaryzmów (najlepiej ani w ich pełnej, ani ocenzurowanej formie) bo to nie ładnie Skoro ja się powstrzymałem komentując poczynania wodnej_owcy to i Ty dasz radę się powstrzymać Ale tak jak patrze... [...]pod linuksem wystarczy troche pogrzebac i tez dziala Owszem Skorzystaj z instrukcji instalacji neostrady na forum i będzie git. Najlepiej przeczytaj cały wątek dotyczący instalacji neo bo są tam często również rozwiązania pojawiających się problemów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobias1 Napisano Marzec 18, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 18, 2007 ZROBILEM UDALO MI SIE!! Zrobilem sposobem do instalacji speedtoucha 330 z forum. A chcialem podziekowac za pomoc Coopertop i WalDo, bo dzieki wam nauczylem sie kilku ciekawych rzeczy, dostalem kilak wskazowek, i po prostu teraz bedzie mi niebo lepiej rozpaczac przygode z pingwinkiem. A tego posta pisze juz spod linuksa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi