Skocz do zawartości

Amarok, Wine I Dźwięk 4.1

Caedo

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Próbowałem najpierw uzyskać dźwięk 4.1 w Rhythmboxie, ale nie wyszło. W końcu natknąłem się na tego linka: http://forum.suse.pl/index.php?topic=7919.msg60896

Zainstalowałem Amaroka przez yuma, potem jeszcze wpisałem yum install amarok-extras-nonfree i próbowałem zrobić wszystko tak jak na tamtej stronce. Gdy ustawiłem wszystko tak jak być powinno nacieszyłem się jedną piosenką a po niej błedem "xine nie był w stanie zainicjować żadnych sterowników dźwięku"

No i to by było na tyle :-/

Prosiłbym kogoś o radę jak sobie z tym poradzić...

a co masz za karte dzwiekowa?? Ja zkongigurowalem SB Audigy 7.1 SE wlasnie dzieki temu linkowi który podales i dziala mi dzwiek 5.1 bez problemu. Sprobuj odpalic na XMMS. Po 2 jakiego sterownika dzwieku uzywasz pod amarok? OSS czy ALSA? to co jest opisane w linku jest tylko pod ALSE.

W XMMS dajesz w ustawieniach na ALSA i duplicate tak jak masz to opisane zreszta....

EDIT

a no i jescze jedno: w podanej stronie masz dodac plik "asoundrc" w katalogu domowym w ktorym ma byc:

pcm.ca0106 {

type hw

card 0

}

ctl.ca0106 {

type hw

card 0

}

pcm.duplicate {

type plug

slave.pcm "surround51"

slave.channels 6

route_policy duplicate

}

zmien: "slave.channels 6" na 5 i slave.pcm "surround51" na slave.pcm "surround41"

Moze pomoze :-)

Ponowie pytanie... czy masz zainstalowany sterownik ALSA czy OSS??

PS Czy spróbowales przez XMMS`a?? Jezeli tak, to czy zmieniles w ustawieniach sterownik na ALSA i dopisales "duplicate"? Powiedz czym próbowales odpalic?

EDIT:

Dla XMMS:

wchodzisz w ustawienia --> zakladka "wtyczki we/wy dzwieku --> wtyczka wejsciowa --> rozwijasz i dajesz na Wtyczka wyjsciowa ALSA --> konfiguruj --> zakladka Ustawienia urzadzenia i tam wpisujesz: "duplicate" klikasz OK. powinno dzialac

Mam zainstalowany sterownik ALSA. Zainstalował się sam, przy aktualizacji systemu.

Inne programy reagują tak:

a) xmms - w ogóle nie odtwarza mp3, zachowuje się jak winamp gdy nie zna jakiegoś formatu :-|

Wyskakuje okienko z takim tekstem:

"Due to patent licensing, and conflicts between such patent licenses and the licenses of application source code, MPEG-1/2 audo layer 3 (mp3) support has been removed from this application by Red Hat, Inc.

We apologize for the inconvenience."

B) xine - tylko 2.0

c) Rhythmbox - 2.0

I amarok wiadomo...

A i jeszcze jak uruchamiam xmms przez konsole to wyskakuje coś takiego:

"** WARNING **: alsa_setup_mixer(): Failed to find mixer element: PCM"

Może to wina alsy? Źle zainstalowana, albo coś?

Może się do czegoś przyda:

[root@dhcp ~]# rpm -qa | grep alsa
alsa-utils-1.0.11-4.rc2
alsa-tools-1.0.10-2.fc5
alsa-lib-devel-1.0.11-4.rc2
alsa-lib-1.0.11-4.rc2

FAQ czytalem :-)

w xmms jest cos takiego:

"Please check that:

Your soundcard is configured properly

You have the correct output plugin selected

No other program is blocking the soundcard"

I jeszcze log z konsoli moze sie przyda:

[root@dhcp ~]# xmms

** WARNING **: alsa_setup_mixer(): Failed to find mixer element: PCM
ALSA lib pcm.c:2099:(snd_pcm_open_noupdate) Unknown PCM duplicate

** WARNING **: alsa_setup(): Failed to open pcm device (duplicate): Nie ma takiego pliku ani katalogu

heh powiem Ci ze mnie troche zagiales... ale ja tez mma ten problem, tyle, że ja restartuje komputer lub sie wylogowuje i zalogowuje na nowo i zaczyna dzialac. :/

tyle ze ja mam:

** WARNING **: alsa_setup_mixer(): Failed to find mixer element: PCM

** WARNING **: alsa_setup(): Failed to open pcm device (duplicate): Urządzenie lub zasoby zajęte

z tego co u Ciebie widzę to nie masz chyba tego pliku w folderze domowym .asoundrc w katalogu domowym:

** WARNING **: alsa_setup(): Failed to open pcm device (duplicate): Nie ma takiego pliku ani katalogu

I jescze jedna sprawa... robiłeś update systemu??

Kurcze, właśnie mam ten plik w folderze domowym, tylko jest on niewidoczny, ale gdy próbuję stworzyć nowy o takiej nazwie to pisze, że plik już istnieje.

Update systemu robiłem, to on zainstalował mi alse.

Karta dźwiękowa - Sound Blaster Audigy SE

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...