MitS Napisano Sierpień 2, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 2, 2006 Witam! Mam głupi problem, system mi się trzymał bardzo długo ale musiałem wymienić dysk i zainstalować na nowo FC5 i mam problem z zainstalowaniem karty graficznej ... otóż wyszukałem na forum sposób na instalację no i wszystko zrobiłęm tak jak nalezy, mam najnowsze jajko a wyskakuje taki błąd: [root@ozyrys Desktop]# rpm -ivh xorg-x11-drv-nvidia-1.0.8178-0.lvn.5.i386.rpm kmod-nvidia-1.0.8178-0.lvn.3.2.6.15_1.2054_FC5.i686.rpm Przygotowywanie... ########################################### [100%] pakiet kmod-nvidia-1.0.8178-0.lvn.3.2.6.15_1.2054_FC5 jest już zainstalowany pakiet xorg-x11-drv-nvidia-1.0.8178-0.lvn.5 jest już zainstalowany [root@ozyrys Desktop]# chkconfig --level 35 nvidia-glx on [root@ozyrys Desktop]# /etc/init.d/nvidia-glx start Checking for nvidia kernel module [ZAWIÓDŁ] nvidia.ko module for 2.6.17-1.2157_FC5 kernel not found Disabling nvidia-glx driver [ OK ] [root@ozyrys Desktop]# Jak mam doinstalować kernel module ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lszk Napisano Sierpień 2, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 2, 2006 Zamiast ręcznie nie możesz tego yum'em zrobić? On by automatycznie porobił, co potrzeba. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MitS Napisano Sierpień 2, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 2, 2006 hmmm ... yumam powiadasz ... a jakiej skłądni trzeba by użyć by wszystko automatycznie zrobił :> ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lszk Napisano Sierpień 2, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 2, 2006 yum update? Można też yum search kernel, później yum install kernel<numerki> Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karlik Napisano Sierpień 2, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 2, 2006 yum install kmod-nvidia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MitS Napisano Sierpień 2, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 2, 2006 tak też wcześniej robiłęm i miałem pare errorów: [root@ozyrys ~]# yum --enablerepo livna install kmod-nvidia Loading "installonlyn" plugin Setting up Install Process Setting up repositories livna [1/4] livna 100% |=========================| 951 B 00:00 core [2/4] updates [3/4] extras [4/4] Reading repository metadata in from local files Parsing package install arguments Resolving Dependencies --> Populating transaction set with selected packages. Please wait. ---> Package kmod-nvidia.i686 0:1.0.8762-2.2.6.17_1.2157_FC5 set to be installed--> Running transaction check --> Processing Dependency: nvidia-kmod-common >= 1.0.8762 for package: kmod-nvidia --> Restarting Dependency Resolution with new changes. --> Populating transaction set with selected packages. Please wait. ---> Package xorg-x11-drv-nvidia.i386 0:1.0.8762-3.lvn5 set to be updated --> Running transaction check --> Processing Dependency: nvidia-kmod-common = 1.0.8178 for package: kmod-nvidia --> Processing Conflict: xorg-x11-drv-nvidia conflicts selinux-policy < 2.2.29-2.fc5 --> Restarting Dependency Resolution with new changes. --> Populating transaction set with selected packages. Please wait. --> Running transaction check --> Processing Dependency: nvidia-kmod-common = 1.0.8178 for package: kmod-nvidia --> Processing Conflict: xorg-x11-drv-nvidia conflicts selinux-policy < 2.2.29-2.fc5 --> Restarting Dependency Resolution with new changes. --> Populating transaction set with selected packages. Please wait. --> Running transaction check Error: xorg-x11-drv-nvidia conflicts with selinux-policy < 2.2.29-2.fc5 Error: Unable to satisfy dependencies Error: Package kmod-nvidia needs nvidia-kmod-common = 1.0.8178, this is not available. Error: Package xorg-x11-drv-nvidia conflicts with selinux-policy < 2.2.29-2.fc5.[root@ozyrys ~]# Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FLinuX Napisano Sierpień 2, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 2, 2006 Przejzyj Faq. Tam masz wszystko opisane co i jak. Z tego co widze musisz chyba zmienic zasady bezpieczenstwa Selinux. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
siekiera Napisano Sierpień 2, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 2, 2006 Nie musisz zmieniać zasad polityki SELinux. Natomiast najpierw zaktualizuj pakiet seliux-policy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FLinuX Napisano Sierpień 2, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 2, 2006 No, ale musi chyba zezwolic na dzialanie sterownika? No chyba, ze sie myle Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Sierpień 3, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 3, 2006 No, ale musi chyba zezwolic na dzialanie sterownika? No chyba, ze sie myle Nie musi. Sterowniki nvidii działają poprawnie z nowszymi politykami SELinux. Z tejże przyczyny pakiet xorg-x11-drv-nvidia jest w konflikcie ze starszą wersją selinux-policy. Jak znajdę czas to zgłoszę tę informacje osobie, która opiekuje się fedorafaq.org. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
roxel Napisano Wrzesień 4, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 4, 2006 Mialem podobny problem. yum update selinux-policy nie pomagalo zrobilem tak: yum remove selinux-policy yum install selinux-policy yum install kmod-nvidia Smiga Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi