thof Napisano Listopad 16, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 16, 2006 Witam, zainstalowalem fc6 i sterowniki ueagle-atm (mam sagema fast 800) wszystko dziala, ale mam pewien problem (wlasciwie to ciezko to nazwac problemem) a mianowicie zaczalem sie zastanawiac jak zerwac polaczenie lub je zresetowac. Przeszukalem http://atm.eagle-usb.org/ a takze troche google, ale niestety nic nie znalazlem. Prosze o pomoc ps resetowanie polaczenia jest mi potrzebne do sciagania plikow z rapidshare. EDIT sorki, ze pomylilem dzialy, ale wlasnie teraz zauwazylem ze jest odpowiedni dzial poswiecony polaczeniom internetowym Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
broda Napisano Listopad 16, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 16, 2006 skonfiguruj neostrade, tak abys stawial/opuszczl ja poprzez ifup i ifdown... [root@madtux /]# cat /etc/sysconfig/network-scripts/ifcfg-ppp0 PEERDNS=yes TYPE=xDSL DEVICE=ppp0 BOOTPROTO=dialup ONBOOT=yes PIDFILE=/var/run/pppoa-adsl.pid LCP_FAILURE=86400 LCP_INTERVAL=1 CONNECT_POLL=6 CONNECT_TIMEOUT=604800 SYNCHRONOUS=no DEFROUTE=yes USER='[email protected]' VPI=0 VCI=35 LINUX_PLUGIN=pppoatm.so DEMAND=yes FIREWALL=NONE PING=. PPPOE_TIMEOUT=80 CLAMPMSS=1412 PERSIST=no i pózniej ifup ppp0; ifdown ppp0; albo (tez chyba zadziala) ppp-watch takie rozwiazanie jest lepsze niz od standardowego ladowania, bo masz ppp jako normalny interfejs sieciowy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Listopad 16, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 16, 2006 Wielkie dzieki broda. Dziala super . Mam jeszcze jedno pytanie czy jest mozliwosc wykonywania polecen polecen ifup ifdown z poziomu zwyklego uzytkownika (innego niz root). Jesli tak to jak to zrobic? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
broda Napisano Listopad 16, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 16, 2006 wyedytuj konfiguracyjny od ppp0, który przed chwila stworzyles i dopisz linie: USERCTL=yes powinno styknac a polecenia musisz wykonywac przez /sbin/ifup(ifdown) chyba, ze zrobisz sobie dowiazanie do ifup(ifdown) w /bin, albo /usr/bin Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Listopad 16, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 16, 2006 Jeszcze raz dziekuje broda, a bylo mi to potrzebne do utworzenia hmm... aktywatorow na pulpicie (w windzie nazwałbym to skrotem) do wznawiania i zrywania polaczenia. z tym dowiazaniem ifup(ifdown) to jeszcze nie umiem do konca, ale z /sbin mi w zupelnosci wystarcza Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ponury Napisano Listopad 16, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 16, 2006 Dla klikaczy: po instalacji neostrady System ---> Administracja ---> Siec edytujemy ppp0 i zaznaczamy "Pozwól wszystkim uzytkownikom..." nastepnie prawym na panel ---> dodaj do panelu ---> monitor sieci teraz jak tylko chcemy zresetowac polaczenie naciskamy te dwa moniorki --> konfiguruj próbowalem konfigurowac modem lights ale cos nie wychodzilo, fakt ze za bardzo to ja sie nie staralem PS: 10 min i swieca sie jak choinka, wystarczylo zmienic "lock file" na "/var/run/ppp0.pid" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adrub Napisano Kwiecień 13, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 13, 2007 Witam Zrobiłem dokładnie tak jak w poście wyżej. Stworzyłem plik /etc/sysconfig/network-scripts/ifcfg-ppp0 Wpisałem do niego wszystkie dane + mój login neostrady. Ale nie chce działać. Nie dość, że neostrada nie łączy się i nie rozłącza za pomocą ifup (ifdown) ppp0, to jeszcze nie chce łączyć się starą metodą pppd call eagle-atm Czym to jest spowodowane? Co źle mogłem zrobić? Treść pliku ifcfg-ppp0 skopiowałem, więc nie powinno być tam błędu Po usunięciu tego pliku, neostrada łączy się jak dawniej Pozdrawiam Adrub Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
broda Napisano Kwiecień 13, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 13, 2007 no, problem właśnie polega na tym, że skopiowałeś całość a wyedytowałeś Twoją nazwę usera, zamiast xxx? pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adrub Napisano Kwiecień 13, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 13, 2007 Wpisałem do niego wszystkie dane + mój login neostrady. Tak jak napisałem wyżej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adrub Napisano Kwiecień 13, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 13, 2007 [root@localhost ~]# cat /etc/sysconfig/network-scripts/ifcfg-ppp0 cat: /etc/sysconfig/network-scripts/ifcfg-ppp0: Nie ma takiego pliku ani katalogu [root@localhost ~]# gedit /etc/sysconfig/network-scripts/ifcfg-ppp0 [root@localhost ~]# ifdown ppp0 [root@localhost ~]# cat /etc/sysconfig/network-scripts/ifcfg-ppp0 PEERDNS=yes TYPE=xDSL DEVICE=ppp0 BOOTPROTO=dialup ONBOOT=yes PIDFILE=/var/run/pppoa-adsl.pid LCP_FAILURE=86400 LCP_INTERVAL=1 CONNECT_POLL=6 CONNECT_TIMEOUT=604800 SYNCHRONOUS=no DEFROUTE=yes USER='mó[email protected]' VPI=0 VCI=35 LINUX_PLUGIN=pppoatm.so DEMAND=yes FIREWALL=NONE PING=. PPPOE_TIMEOUT=80 CLAMPMSS=1412 PERSIST=no [root@localhost ~]# Jak widac zrobilem ifdown efekt jest taki, ze pisze wlasnie tego posta bez problemu Po restarcie kompa nie bede mógl sie w ogóle polaczyc moze to wam pomoze pomóc mi [root@localhost ~]# ifconfig lo Link encap:Local Loopback inet addr:127.0.0.1 Mask:255.0.0.0 inet6 addr: ::1/128 Scope:Host UP LOOPBACK RUNNING MTU:16436 Metric:1 RX packets:2034 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0 TX packets:2034 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0 collisions:0 txqueuelen:0 RX bytes:7923407 (7.5 MiB) TX bytes:7923407 (7.5 MiB) ppp0 Link encap:Point-to-Point Protocol inet addr:83.29.155.192 P-t-P:213.25.2.89 Mask:255.255.255.255 UP POINTOPOINT RUNNING NOARP MULTICAST MTU:1500 Metric:1 RX packets:53172 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0 TX packets:37589 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0 collisions:0 txqueuelen:3 RX bytes:74124664 (70.6 MiB) TX bytes:2785735 (2.6 MiB) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
broda Napisano Kwiecień 13, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 13, 2007 ok, nie doczytałem, moja wina;) ej, czyli rozumiem, że interfejs ppp0 po reboocie leży? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adrub Napisano Kwiecień 13, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 13, 2007 zgadza sie. Dokladniej mówiac. Po stworzeniu tego pliku, internet dziala, ale nie dzialaja polecenia ifup i ifdown, natomiast po reboocie systemu nie dzialaja ani te polecenia, ani standardowy pppd call eagle-atm . I (_wogóle_ → w ogóle) ORT nie moge sie polaczyc do internetu. Dioda ADSL jest zapalona. Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi