etz257 Napisano Kwiecień 3, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 3, 2006 Witam! Więc tak: próbowałem robić tak jak do tej pory począwszy od RH9 do FC4 i działało a teraz na FC5 nie chce:( Robiłem tak że w pliku fstab wpisywałem: /dev/hda1 /mnt/c vfat umask=000,users 1 0 Oczywiście w katalogu /mnt/ dodałem katalog o nazwie c. I teraz objaw jest taki, że nie widzę dysków tzn pod GRUBem nie potrafie ich zamontować ale jak wejde do /mnt/c to pliki tam są, tzn dostep do plików Windowsowych mam tylko w ten sposób. Ma ktoś pomysł na to? Coś się zmieniło w FC5 pod tym względem? Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaro33 Napisano Kwiecień 3, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 3, 2006 /dev/hda7 /mnt/hda7 vfat auto,users,umask=0,rw,utf8,quiet 0 0 na FC5 Narka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adios Napisano Kwiecień 3, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 3, 2006 Muszę powiedzieć, że mam ten sam problem, ale o pomoc nie prosiłem bo wolę sam coś wygoglować. Problem jest dość znany i mogę powiedzieć, że FSTAB nie odgrywa tu większej roli(jeśli jakąkolwiek odgrywa). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
etz257 Napisano Kwiecień 3, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 3, 2006 Próbowałem i dalej nie działa:( Tzn dalej to co było, dyski montuje ale nie są widoczne w "Komputer" i nie wiem jak zamontować zeby były widoczne w GNOME. Szukałem w man fstab, mount i tam nic nie znalazłem:( Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Raven Napisano Kwiecień 3, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 3, 2006 Tu trzeba by szukać czegoś na temat gnome-mount, (on teraz odpowiada za montowanie dysków w GNOME zamiast fstaba), jednak moje poszukiwania jakichkolwiek informacji spełzły na niczym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaro33 Napisano Kwiecień 3, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 3, 2006 I teraz objaw jest taki, że nie widzę dysków tzn pod GRUBem nie potrafie ich zamontować ale jak wejde do /mnt/c to pliki tam są, tzn dostep do plików ??? co wy chcecie od nautilus w KDE jet tak że ikonę (dysku) można zrobić , po przelogowaniu do Gnome jest widziana ale jako błędna Narka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adios Napisano Kwiecień 4, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 4, 2006 Problem rozwiązałem śledzctwem po plikach i logach Okazuje się że należy pozbyć się jednego pliku z polityką HAL'a. Nie jestem pewien czy to jest dobre rozwiązanie, ale grunt, że działające. Trzeba po prostu usunąć(najlepiej przenieść) ten plik: /usr/share/hal/fdi/policy/10osvendor/99-redhat-storage-policy-fixed-drives.fdi Zrestartować usługę HALa i ponownie się zalogować, albo po prostu zresetować komputer. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
etz257 Napisano Kwiecień 6, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 6, 2006 Problem rozwiązałem śledzctwem po plikach i logach Okazuje się że należy pozbyć się jednego pliku z polityką HAL'a. Nie jestem pewien czy to jest dobre rozwiązanie, ale grunt, że działające. Trzeba po prostu usunąć(najlepiej przenieść) ten plik: /usr/share/hal/fdi/policy/10osvendor/99-redhat-storage-policy-fixed-drives.fdi Zrestartować usługę HALa i ponownie się zalogować, albo po prostu zresetować komputer. No u mnie też to działa:) ale faktycznie na ile to jest pprawne to nie wiem ale żadnych błędów jak narazie nie wywala:) Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi