lszk Napisano Luty 16, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Luty 16, 2007 UWAGA. UZYTKOWNICY F7 NIE MUSZA WYKONYWAC PONIZSZEJ METODY. NA TYM SYSTEMIE DZWIEK CHODZI OD RAZU ;] WIFI NIESTETY NIE, WIEC ZAPRASZAM DO POSTU NIZEJ ;-) Od kilku dni jestem szczesliwych posiadaczem lapka z tej rodziny. Jednak powszechnie przez internet przewija sie problem z uruchomieniem dzwieku na nim. Jedyna porada - przekompilowanie alsy z odpowiednim parametrem. Oczywiscie na dystrybucji opartej na paczkach rpm bylaby to zbrodnia nieslychana ;-) Rozwiazaniem jest wiec przebudowa gotowych paczek src.rpm. Na poczatku nalezy sprawdzic, jakie mamy zainstalowane paczki zwiazane z alsa, a takze ich wersje. Na dzien dzisiejszy (16.02.07) wygladac to powinno tak: rpm -qa |grep alsa alsa-lib-devel-1.0.13-1 alsa-lib-1.0.13-1 alsa-utils-1.0.13-1.fc6 Teraz musimy wiec sciagnac odpowiednie wersje w src.rpm alsa-lib Nastepnym krokiem jest stworzenie sobie srodowiska do budowy paczek. Mozna w tym celu skorzystac z aplikacji mock instrukcja __ecika Jak równiez mozna tez to zrobic na zwyklym userze (dla niecierpliwych). Ja wybralem ten drugi sposób. Teraz na nim musimy wydac nastepujace polecenia (w wypadku wystapienia bledu, nalezy z opisu do mocka poinstalowac odpowiednie paczki): - fedora-buildrpmtree - tworzymy drzewo katalogów w katalogu domowym uzytkownika - rpm -i alsa-lib<wersja>.src.rpm - "instalujemy" sciagniety pakiet do przebudowy (robimy to na tym samym uzytkowniku, na którym stworzylismy drzewo) Nastepnie wchodzimy do kalogu ~/rpmbuild/SPECS i edytujemy plik alsa-lib.specs. Odszukujemy w nim nastepujacy ciag znaków %configure \ CFLAGS="$RPM_OPT_FLAGS"\ --enable-static=yes \ --datadir=/etc i zamieniamy na %configure \ CFLAGS="$RPM_OPT_FLAGS"\ --enable-static=yes \ --datadir=/etc \ --with-cards=hda-intel Na tak zmodyfikowanym pliku wykonujemy teraz polecenie rpmbuild -bs alsa-lib.spec w wyniku czego otrzymamy pakiet src.rpm, który z kolei przebudowujemy - rpmbuild --rebuild ~/rpmbuild/SRPM/alsa-lib-1.0.13-1.src.rpm Po dluzszej chwili otrzymamy gotowe paczki w ~/rpmbuild/RPMS/i386: ls alsa-lib-1.0.13-1.i386.rpm alsa-lib-devel-1.0.13-1.i386.rpm alsa-lib-debuginfo-1.0.13-1.i386.rpm Kolejny krok, to podmiana paczek systemowych na nasze. Robimy rpm -e --nodeps alsa-lib alsa-lib-devel oraz rpm -i --nodeps alsa-lib<wersja>rpm alsa-lib-devel<wersja>rpm Po tym wszystkim edytujemy plik /etc/modprobe.conf i dodajemy do niego linijke options snd-hda-intel model=uniwill-m31 Na koniec pozostaje restart i mozemy cieszyc sie dzwiekiem :] Poziom glosnosci mozemy zmienic w alsamixer (suwak PCM). Opis przetestowany na a6rp-ap069h. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MC' Napisano Marzec 2, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 2, 2007 powinni to przykleić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ecik__ Napisano Marzec 2, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 2, 2007 Racja Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sdr Napisano Marzec 14, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 14, 2007 Witam. Tak się jakoś złożyło, że dysponuję tym samym sprzętem co lszk. Jak wiadomo z laptopami pod linuxem jest cała masa problemów - w naszym przypadku nie było inaczej. Dwie najbardziej doskwierające niedogodności w ASUS'ie A6Rp-AP069H to niedziałająca dźwiękówka i radiówka. Problem tej pierwszej został tu już rozwiązany, ja natomiast od wczoraj wojowałem z moim domowym wifi na Fedorce 6. Dziś wreszcie bitwa zakończyła się sukcesem i tak oto mogę zaprezentować Wam skuteczny sposób na poskromienie problematycznej karty. Całe rozwiązanie oparte jest o ndiswrapper'a - wiem, że to nienajlepsza opcja, ale nie znalazłem niestety lepszego wyjścia z sytuacji tym bardziej, że trafił mi się chipset niezwykle kłopotliwy (instalacja kart Broadcom pod Ubuntu). A więc jedziemy. Będę pisał krok po kroku, bo sam tak lubię Instalacja karty WiFi na chipsecie Broadcom Corporation BCM4318 Na początek żeby było przejrzyście, jeszcze raz podam szczegóły sytuacji: Komputer: ASUS A6Rp-AP069H System: Fedora Core 6 (UWAGA! METODA NIE DZIAŁA NA FEDORA 7) Karta: Broadcom Corporation BCM4318 [AirForce One 54g] 802.11g Wireless LAN Controller (rev 02) ! Na początku należy się upewnić, że w systemie nie mamy aktywnych żadnych połaczeń sieciowych, a wszystkie interfejsy leżą Jest to ważne ponieważ, aktywne interfejsy mogą kolidować z połączeniem wifi, które w takiej sytuacji poprostu nie zadziała. Potrzebne (wymienione tutaj) pliki należy pobrać z sieci przed rozpoczęciem instalacji lub przy użyciu innego komputera. Proces najlepiej przejść w całości z uprawnieniami roota. I. INSTALACJA "Wireless Tools for Linux" (download: http://www.hpl.hp.com/personal/Jean_Tourri...ols.html#latest) W sumie narzędzia te nie są potrzebne do uruchomienia sieci, mogą się jednak przydać do skanowania w poszukiwaniu dostępnych wifi'ków Nie potrzebujesz? Przejdź do pkt. II 1. Wypakować plik "wireless_tools.28.tar.gz" 2. W utworzonym katalogu wykonać komendę "make", a następnie jako root "make install" II. PRZYGOTOWANIE OBSŁUGI WPA (download: "wpa_supplicant": http://hostap.epitest.fi/wpa_supplicant) Ten krok jest niezbędny tylko w przypadku, gdy dostęp do Twojej sieci wymaga podania klucza. Nie potrzebujesz? Przejdź do pkt. III 1. Pobrać i rozpakować plik "wpa_supplicant-0.5.7.tar.gz" 2. W utworzonym katalogu stworzyć plik ".config" o treści: CONFIG_DRIVER_WEXT=y CONFIG_CTRL_IFACE=y 3. Wykonać komendę "make" 4. Skopiować pliki "wpa_supplicant", "wpa_passphrase" oraz "wpa_cli" do katalogu "/usr/local/bin" 5. Utworzyć plik "/etc/wpa_supplicant.conf" o treści ("myssid" zastąpić nazwą sieci, "mysecret" hasłem, a "proto" ustawić na "WPA2" jeśli protokół szyfrujący sieć to WPA2): ctrl_interface=/var/run/wpa_supplicant network={ ssid="myssid" psk="mysecret" key_mgmt=WPA-PSK proto=WPA } III. POBIERANIE STEROWNIKÓW (download: http://www.ratio.eu.org/upl/wlan-driver.tar.gz) 1. Jeśli karta jest zainstalowana w systemie Windows, można skopiować sterowniki z "C:\\Program Files\Asus\WLAN Card Utilities\Driver\WL-103&WL-120&WL-100g&WL-103g&WL-120g\WinXP\" (pliki "bcmwl5.sys" oraz "bcmwl5.inf"); w przeciwnym wypadku można pobrać je z sieci 2. Wypakować i umieścić sterowniki w katalogu domowym (np. "~/wlan_driver") IV. INSTALACJA "ndiswrapper" (download: http://sourceforge.net/projects/ndiswrapper/) 1. Wypakować plik "ndiswrapper-1.38.tar.gz" 2. W utworzonym katalogu wykonać komendę "make distclean", "make" oraz jako root "make install" 3. W katalogu ze sterownikami wykonać komendę "/usr/sbin/ndiswrapper -i bcmwl5.inf" oraz "/usr/sbin/ndiswrapper -l" w celu sprawdzenia poprawności instalacji sterowników; druga komenda zwróci: bcmwl5 : driver installed device (14E4:4318) present (alternate driver: bcm43xx) 4. Na koniec wklepujemy "/usr/sbin/ndiswrapper -m" w celu zapisu do modprobe. V. PRZYGOTOWANIE INTERFEJSU 1. Utworzyć plik "/etc/sysconfig/network-scripts/ifcfg-wlan0" o treści ("mac_address" zastąpić poprawnym adresem MAC swojej karty, a "network_ssid" nazwą sieci z którą chcemy się połączyć): # Broadcom Corporation BCM4318 [AirForce One 54g] 802.11g Wireless LAN Controller DEVICE=wlan0 HWADDR=mac_address TYPE=Wireless ESSID=network_ssid 2. Plik zapisać VI. URUCHOMIENIE SIECI 1. Aby uruchomić sieć ręcznie, należy wykonać kolejno polecenia "/sbin/depmod -a", "/sbin/modprobe ndiswrapper", "/sbin/ifup wlan0", "/usr/local/bin/wpa_supplicant -Dwext -iwlan0 -c/etc/wpa_supplicant.conf &> /dev/null &" oraz "/sbin/dhclient wlan0"; po tym system powinien pobrać adres z serwera DHCP 2. Jeśli chcemy, aby sieć uruchamiała się każdorazowo wraz ze startem systemu, musimy stworzyć mały skrypt: a) Utworzyć plik "/etc/init.d/my-wifi" o treści: #! /bin/bash /sbin/depmod -a /sbin/modprobe ndiswrapper # ladujemy ndisrappera /sbin/ifup wlan0 # probujemy podniesc interfejs /usr/local/bin/wpa_supplicant -Dwext -iwlan0 -c/etc/wpa_supplicant.conf &> /dev/null & # uruchamiamy szyfrowanie /sbin/dhclient wlan0 &> /dev/null # pobieramy informacje z dhcp b) Zapisujemy plik i komendą "chmod +x /etc/init.d/my-wifi" nadajemy mu prawa do wykonywania c) Tworzymy link symboliczny "ln -s /etc/init.d/my-wifi /etc/rc.d/rc5.d/S10my-wifi", dzięki któremu nasz skrypt uruchomi się w momencie podnoszenia przez system interfejsów sieciowych d) Restartujemy komputer i sprawdzamy czy udaje się nawiązać połączenie z siecią VII. EFEKTY UBOCZNE 1. Nie świeci się dioda sygnalizująca aktywność karty, jednak nie powinno to nikomu przeszkadzać 2. Interfejsu lepiej nie modyfikować żadnymi graficznymi kreatorami (mogą coś popsuć ). Jeśli chcesz coś zmienić w konfiguracji, edytuj pliki. 3. W przypadku utraty połączenia z siecią (np wyjście poza zasięg, wyłączenie AP), ponowne jego automatyczne nawiązanie nie jest możliwe - należy wówczas zatrzymać klienta DHCP, wykonać "/sbin/ifup wlan0" i ponownie uruchomić klienta DHCP, który pobierze potrzebne informacje 4. Co do siły odbieranego sygnału to zależy ona oczywiście od używanego AP - ja w domu korzystam z routera ADSL Netgear DG834G i jeśli po drodze do niego nie ma fizycznych przeszkód to sygnał jest bardzo silny, tak samo jest kiedy sygnał musi przejść przez mniejsze przeszkody (np drzwi), jednak dwie ściany i spora szafa stanowią już problem nie do pokonania (co mnie dziwi, ponieważ karta ta z tymi samymi sterownikami pod Win XP wykrywa sieć normalnie - poziom sygnału jest niski, ale sieć pracuje) 5. Innych problemów na razie nie zauważyłem. Jeśli połączenie jest już nawiązane to pracuje stabilnie i bardzo szybko. Gdyby coś było nie tak zedytuję posta i dopiszę co trzeba. W świecie Linuksa nie mam wielkiego doświadczenia, dlatego proszę o wybaczenie wszelkich bardziej lub mniej rażących błędów Dopuszczam ewentualne poprawki ze strony moderów, gdyby okazało się, że któryś z kroków można wykonać mniej "na około". Mam nadzieję, że powyższy poradnik nie jest zbyt nudny i kiedyś, komuś się przyda Dziękuję za uwagę, pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Quel Napisano Czerwiec 18, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 18, 2007 Ja również posiadam Asusa A6rp. Zainstalowałem na nim Auroxa 12.0 na jądrze fc5. Niestety nie działa mi dźwięk. Zrobiłem wszystko jak w 1 poście. ściągnąłem sobie paczuszkę "alsa-lib-1.0.14-0.1.rc1.fc5.src.rpm" i przeszedłem posta kroczek po kroczku. Zainstalowałem mocka z płyty z pakietami do mojego Auroksika stworzyłem usera jak kazał ecik. Stworzyłem drzewko i zainstalowałem RPM-a. Instalował spod roota. Edytowałem plik "alsa-lib.specs" tak gdzie kazaliście. W tym miejscu "rpmbuild -bs alsa-lib.spec" wyrzucił mi komunikat, że nie rozpoznał systemu, ale plik "alsa-lib-xxx.src.rpm" utworzył więc pomyślałem, że może to nie było istotne. Deinstalacja poprzedniej alsy i instalacja nowej bez żadnych niespodzianek. Edytowałem plik modprobe.conf. Wkleiłem linijkę przed remove po wierszach z options. Niestety dzwięku nie było. Pomyślałem, że może to przez polecenie "remove snd-hda-intel" na końcu. Usunąłem linijke zostawiłem enter po ostatniej linijce i restart. Niestety dźwięku ciągle nie mam Czy to może być wina tego, że jest to fc5 a nie fc6? Na wszelki wypadek podam jeszcze co zawiera plik modprobe.conf alias eth0 8139too alias eth1 bcm43xx alias snd-card-0 snd-hda-intel options snd-card-0 index=0 options snd-hda-intel index=0 options snd-hda-intel model=uniwill-m31 remove snd-hda-intel { /usr/sbin/alsactl store 0 >/dev/null 2>&1 || : ; }; /sbin/modprobe -r --ignore-remove snd-hda-intel Nie chcę być skazany na windowsa z powodu braku dźwięku na Linuksie Próbowałem też Ubuntu, ale problem identyczny. Miałem już troszkę do czynienia z linuksem, ale moja wiedza jest znikoma. Prosił bym o pomoc... EDIT: Dokładny model mojego laptopa to A6rp-AP002H. Zainstalowałem F7, a dźwięku ciągle nie mam Nie mam pojęcia co zrobić, żeby mieć dźwięk na linuksie. Pozostaje mi tylko syfiasty windows Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lszk Napisano Czerwiec 24, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 24, 2007 Zainstalowałem F7, a dźwięku ciągle nie mam Ciekawe, może jakiś inny model masz, pod którym akurat nie działa. Po odpaleniu system-config-soundcard (1) na pierwszej zakładce masz podany model. Ja mam SB450, więc na tym na 100% działa. Przy instalacji (w zasadzie po ;p) systemu sprawdziłeś testerem we wstępnej konfiguracji czy dzwięk chodził? Jeżeli nie, to w (1) możesz to zrobić. Do czego zmierzam. Może poprostu próbujesz odpalić jakikolwiek plik mp3 nie mając kodeka pod swój player. Wtedy nici z dzwięku. Ewentualnie jeszcze możesz sprawdzić w alsamixer, czy suwak PCM jest ustawiony na 100% lub okolice. Swoją drogą sorki, że odpowiadam po tygodniu ale zaliczenia/sesja wysysają z człowieka czas i siły witalne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Quel Napisano Sierpień 15, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 15, 2007 Przy instalacji sprawdzam zawsze. To na pewno nie jest wina kodeków, ponieważ nie słychać było ani dźwięku w .mp3, ani w .wave. Odtwarzacze na pewno odtwarzają dźwięk w tym formacie. Gdyby nie mógł odtworzyć to prawdopodobnie wyrzucił by błąd, a nie zrobił tego żaden. Filmiki które były standardowo w wersji live również były odtwarzane bez dźwięku, więc wykluczam brak kodeków. Ostatecznie zatrzymałem się na czymś takim. Edytowałem plik modprobe.conf. Teraz wygląda tak: alias eth0 8139too alias scsi_hostadapter pata_atiixp options snd cards_limit=8 alias snd-card-0 snd-hda-intel options snd-hda-intel index=0 Dźwięk jest, niestety nie mam żadnej kontroli nad głośnością. Nawet odtwarzacze nie są w stanie zmienić głośności. Alsa ciągle nie widzi mojej karty dźwiękowej. Odbywa się to tak jakby poza nim. Macie jakieś pomysły dalej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi