zilas Napisano Marzec 6, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 6, 2008 Witam. Wszedłem w posiadanie kamerki (PHILPS SPC 520NC) lecz, próba jej "odpalenia" pod Linuxem (2.6.23.15-137.fc8), niepowiodła się (czego raczej się spodziewałem ) Próbowałem uruchomić ją pod VMWare Server (Console 1.0.4 build-56528) z zainstalowanym pod nim, systemem M$ WinXP (jakaś taka 'kompilacja' nietypowa :lammer: Windows Speed XP-PRO - ale nie ważne, chyba). Niby ją system widzi, ale nie dokońca, gdyż kamerka w momencie podłączenia do portu USB i uruchomieniu "testowej" aplikacji, "niewidzi" (nie świeci kontrolka) a w programie jest włączone aby widziała.Tuż po jej odłączeniu (logicznym, przez menu VM->Removable Device) kontrolka się zaświeca i... nic, no bo odłączona. Takie dziwne trochu... ale do rzeczy... Ogólnie "ustrojstwo" działa. Próba na innym kompie z natywnie zainstalowanym XP (tyle, że standardowa kompilacja XP-Pro) udana, kamerka "gro i bucy" Moje pytanie to, czy: Da się tę kamerkę jakoś odpalić natywnie pod Fedorką?? nie wiem, jakieś stery/patche na to są? ogólnie "szukłem" w necie jakiś informacji związanych z gadżetem i linuxem, ale nie wiele tego. ewentualnie, co być może przyczyną, że pod VMWare niechce toto działać (inne urządzenia działają perfekcyjnie pendrivey/aparaty foto i takie tam...) HILFE! A tak na serio, to proszę o pomoc, bo nie chciałbym TYLKO dla kamery, instalować osobno XP, zwłaszcza, że linux "robi" za serwer i rozdziela neta w domu (wiem, że XP też to potrafi, ale niechce, bo lubię mieć kontrolę 24h na dobę ]:-> ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
j-23 Napisano Marzec 7, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 7, 2008 Może tutaj ? http://www.smcc.demon.nl/webcam/ A jeśli nie to podaj wynik lsusb. Może to jakaś inna kamerka, tylko w "skorupce" PHILIPSa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zilas Napisano Marzec 7, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 7, 2008 Co do linka podanego przez Ciebie... hmm... Pobrałem plik i po za tym, że (chyba) trzeba to skompilować to niebardzo wiem, co z tym zrobić? :lammer: Oto, co pokazał lsusb: Bus 001 Device 002: ID 0471:0334 Philips Bus 001 Device 001: ID 0000:0000 Bus 002 Device 002: ID 04d9:1203 Holtek Semiconductor, Inc. MC Industries Keyboard Bus 002 Device 001: ID 0000:0000 a tu więcej szczegółów (-v): Bus 001 Device 002: ID 0471:0334 Philips Device Descriptor: bLength 18 bDescriptorType 1 bcdUSB 2.00 bDeviceClass 239 Miscellaneous Device bDeviceSubClass 2 ? bDeviceProtocol 1 Interface Association bMaxPacketSize0 64 idVendor 0x0471 Philips idProduct 0x0334 bcdDevice 0.00 iManufacturer 0 iProduct 1 USB Video Camera iSerial 0 bNumConfigurations 1 Configuration Descriptor: bLength 9 bDescriptorType 2 wTotalLength 422 bNumInterfaces 4 bConfigurationValue 1 iConfiguration 0 bmAttributes 0x80 MaxPower 98mA UNRECOGNIZED: 08 0b 00 02 0e 03 00 01 Interface Descriptor: bLength 9 bDescriptorType 4 bInterfaceNumber 0 bAlternateSetting 0 bNumEndpoints 1 bInterfaceClass 14 Video bInterfaceSubClass 1 Video Control bInterfaceProtocol 0 iInterface 1 USB Video Camera Endpoint Descriptor: bLength 7 bDescriptorType 5 bEndpointAddress 0x82 EP 2 IN bmAttributes 3 Transfer Type Interrupt Synch Type None Usage Type Data wMaxPacketSize 0x0008 1x 8 bytes bInterval 16 Interface Descriptor: bLength 9 bDescriptorType 4 bInterfaceNumber 1 bAlternateSetting 0 bNumEndpoints 0 bInterfaceClass 14 Video bInterfaceSubClass 2 Video Streaming bInterfaceProtocol 0 iInterface 0 Interface Descriptor: bLength 9 bDescriptorType 4 bInterfaceNumber 1 bAlternateSetting 1 bNumEndpoints 1 bInterfaceClass 14 Video bInterfaceSubClass 2 Video Streaming bInterfaceProtocol 0 iInterface 0 Endpoint Descriptor: bLength 7 bDescriptorType 5 bEndpointAddress 0x83 EP 3 IN bmAttributes 5 Transfer Type Isochronous Synch Type Asynchronous Usage Type Data wMaxPacketSize 0x1400 3x 0 bytes bInterval 1 UNRECOGNIZED: 08 0b 02 02 01 02 00 01 Interface Descriptor: bLength 9 bDescriptorType 4 bInterfaceNumber 2 bAlternateSetting 0 bNumEndpoints 0 bInterfaceClass 1 Audio bInterfaceSubClass 1 Control Device bInterfaceProtocol 0 iInterface 1 USB Video Camera AudioControl Interface Descriptor: bLength 9 bDescriptorType 36 bDescriptorSubtype 1 (HEADER) bcdADC 1.00 wTotalLength 38 bInCollection 1 baInterfaceNr( 0) 3 AudioControl Interface Descriptor: bLength 12 bDescriptorType 36 bDescriptorSubtype 2 (INPUT_TERMINAL) bTerminalID 3 wTerminalType 0x0201 Microphone bAssocTerminal 0 bNrChannels 1 wChannelConfig 0x0000 iChannelNames 0 iTerminal 0 AudioControl Interface Descriptor: bLength 8 bDescriptorType 36 bDescriptorSubtype 6 (FEATURE_UNIT) bUnitID 5 bSourceID 3 bControlSize 1 bmaControls( 0) 0x43 Mute Volume Automatic Gain iFeature 0 AudioControl Interface Descriptor: bLength 9 bDescriptorType 36 bDescriptorSubtype 3 (OUTPUT_TERMINAL) bTerminalID 4 wTerminalType 0x0101 USB Streaming bAssocTerminal 0 bSourceID 5 iTerminal 0 Interface Descriptor: bLength 9 bDescriptorType 4 bInterfaceNumber 3 bAlternateSetting 0 bNumEndpoints 0 bInterfaceClass 1 Audio bInterfaceSubClass 2 Streaming bInterfaceProtocol 0 iInterface 0 Interface Descriptor: bLength 9 bDescriptorType 4 bInterfaceNumber 3 bAlternateSetting 1 bNumEndpoints 1 bInterfaceClass 1 Audio bInterfaceSubClass 2 Streaming bInterfaceProtocol 0 iInterface 0 AudioStreaming Interface Descriptor: bLength 7 bDescriptorType 36 bDescriptorSubtype 1 (AS_GENERAL) bTerminalLink 4 bDelay 1 frames wFormatTag 1 PCM AudioStreaming Interface Descriptor: bLength 29 bDescriptorType 36 bDescriptorSubtype 2 (FORMAT_TYPE) bFormatType 1 (FORMAT_TYPE_I) bNrChannels 1 bSubframeSize 2 bBitResolution 16 bSamFreqType 7 Discrete tSamFreq[ 0] 8000 tSamFreq[ 1] 11025 tSamFreq[ 2] 16000 tSamFreq[ 3] 22050 tSamFreq[ 4] 32000 tSamFreq[ 5] 44100 tSamFreq[ 6] 48000 Endpoint Descriptor: bLength 9 bDescriptorType 5 bEndpointAddress 0x81 EP 1 IN bmAttributes 1 Transfer Type Isochronous Synch Type None Usage Type Data wMaxPacketSize 0x0100 1x 256 bytes bInterval 4 bRefresh 0 bSynchAddress 0 AudioControl Endpoint Descriptor: bLength 7 bDescriptorType 37 bDescriptorSubtype 1 (EP_GENERAL) bmAttributes 0x00 bLockDelayUnits 0 Undefined wLockDelay 0 Undefined Device Qualifier (for other device speed): bLength 10 bDescriptorType 6 bcdUSB 2.00 bDeviceClass 239 Miscellaneous Device bDeviceSubClass 2 ? bDeviceProtocol 1 Interface Association bMaxPacketSize0 64 bNumConfigurations 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
j-23 Napisano Marzec 9, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 9, 2008 Tutaj jest sterownik do Twojej kamerki. http://linux-uvc.berlios.de/ Ale dalej to już musisz działać sam. Nie mam takowej i moją uruchomiłem innym sterownikiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi1981 Napisano Marzec 9, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 9, 2008 Jeśli tylko podany przez j-23 sterownik obsługuje Twoją kamerkę, to instalacja teoretycznie powinna przebiegać standardowo: ./configure make make install modprobe nazwa_sterownika lub z make module, anyways powinieneś mieć co gdzie i jak napisane w pliku INSTALL - przeczytaj go zanim sie za to zabierzesz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zilas Napisano Marzec 10, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 10, 2008 Przeglądłem dokładniej zawartość paczki podanej mi przez j-23 i nie wspomnieli tam nic na temat modelu mojej kamerki, ale... udało mi się wystartować kamerkę trochę innym sposobem. Mianowicie, zainstalowałem paczki kmod-qc-usb i kmod-gspca. Już przy samym qc-usb, kamerka ruszyła "z kopyta" Można by rzec, że nie ma większych problemów z jej obsługą, jedyne (póki co) w dwóch programach mi się "sypie". W Ekiga niby widać, ale obraz jest przeplatany zielonymi paskami (?) W Camorama wyskakuje błąd: Could not connection to video device (/dev/video0) Please check connection... Próba ręcznego ustawienia urządzenia na np /dev/video, wywala ten sam błąd (więc to raczej nie jest to :]) Przyjżałem się dokładniej w terminalu (camorama -D) i... oto wynik: VIDIOCGCAP device name = USB Video Camera device type = 1 can use mmap() # of channels = 1 # of audio devices = 0 max width = 640 max height = 480 min width = 48 min height = 32 VIDIOCGWIN x = 0 y = 0 width = 320 height = 240 chromakey = 0 flags = 0 VIDIOCGWIN x = 0 y = 0 width = 320 height = 240 chromakey = 0 flags = 0 VIDIOCGPICT: bright = 42509 hue = 0 colour = 39649 contrast = 40632 whiteness = 30583 colour depth = 16 YUYV VIDIOCGMBF -- could not set buffer info, exiting... Jakiś pomysł? Po za tym w Skype, MPlayerze i takim "prostym" programiku Cheese działa wszystko okej. No... może po za mikrofonem (USB) wbudowanym w kamerkę. Trzeszczy, że strach się bać, ale to chyba przeżyje - CHYBA! ) Tak, czy inaczej, ogólnie Działa i dzięki za wskazówki (w postaci waszych odpowiedzi) Okazały się być bardzo przydatne :] (ofcoz, pełen pozytywizm!) Póki co, to tyle. Dzięki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
j-23 Napisano Marzec 10, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 10, 2008 "Przeglądłem dokładniej zawartość paczki podanej mi przez j-23 i nie wspomnieli tam nic na temat modelu mojej kamerki," Dziwne bo w tabelce na stronce Twoja kamerka (patrz ID) jest wspierana: "0471:0334 Philips SPC 525NC Philips " Nazwa nie musi się dokładnie zgadzać. Philips mógł zmienić np. soczewkę i podać to jako nowy model.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi