SebOOl Napisano Grudzień 9, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 9, 2004 Witam Temat może banalny ale proszę o łopatologiczne wytłumaczenie krok po kroku jak zmienić kodowanie polskich czcionek w mPlayerze tak aby były wyświetlane prawidłowo. Zakładam że gdzieś podczas wykonywania tego procesu popełniam jakiś błąd więc proszę o radę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lszk Napisano Grudzień 9, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 9, 2004 Ja ustawiałem je wg. tego i mi działało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
butcher Napisano Grudzień 9, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 9, 2004 polecam wejsc na http://aed_221.webpark.pl/menu/mplayer.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lszk Napisano Grudzień 9, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 9, 2004 polecam wejsc na http://aed_221.webpark.pl/menu/mplayer.html Tylko że ostatnio tej stronki nie ma w necie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SebOOl Napisano Grudzień 9, 2004 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 9, 2004 Właśnie trzymam się tego opisu a i jest lipa ... ogonków nie ma ! Mam ustawione kodowanie i skopiowaną trzcionkę z Windowsa ... coś poimołem ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lszk Napisano Grudzień 9, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 9, 2004 Właśnie sprawdziłem dokładnie. Wystarczyło wejść do katalogu /usr/share/mplayer/font-arial-cp1250/font-arial-18-cp1250 i przekopiować wszystko co tam było do katalogu /home/[user]/.mplayer/font i teraz mam polskie znaczki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SebOOl Napisano Grudzień 10, 2004 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 10, 2004 U mnie dalej nic. Zrobiłem wszytko według opisu, przekopiowałem pliki od kodowania i nic, dalej nie mam ogonków. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
de la crua Napisano Grudzień 10, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 10, 2004 Jeżeli chodzi o FC3 i paczki z livna to: 1. trzeba ściągnąć czcinki ttf np z http://aed_221.webpark.pl/menu/download.html 2. w gmplayer w preferencjach->font wskazać położenie ściągniego pliku *.ttf, enconding przestawić na unicode, natomiast w subtitle->enooding wybrać cp1250 3. dla mplayera w pliku config dopisać: #################################### subfont-text-scale = 3.5 ffactor = 10 vop=expand=0:-90:0:0 brightness=50 subcp=cp1250 font=/usr/share/mplayer/font.ttf ################################## gdzie font.ttf to link symboliczny do naszych sciągnietych czcionek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SebOOl Napisano Grudzień 10, 2004 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 10, 2004 Wielkie dzięki. Wpis do config załatwił sprawe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lszk Napisano Grudzień 11, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 11, 2004 lol, to ja i moja Fedorka jesteśmy jacyś inni Tamto sprawdzałem u siebie, bo wcześniej pol. znaków też nie miałem i to zadziałało 100 różnych sposobów na 1-en problem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
el_bigos Napisano Grudzień 11, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 11, 2004 chciałbym również dodać dla potomnych, którzy mają problem z polskimi znakami w mplayerze (zamiast ąśćź pojawia się znak _ )instalowanym przez apt, że opisane wyżej załatwienie problemu działa, a pisze to dlatego, że naszukałem się całkiem sporo i przewertowałem kupe rozwiązań i dopiero ten sposób zadziałał dzięki autorowi pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MC' Napisano Czerwiec 29, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 29, 2005 A mnie po zabawie z tym confem to (_wogle_ → w ogóle) ORT → w ogóle padł obraz w MPLayerza Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lszk Napisano Czerwiec 29, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 29, 2005 Przy zabawie z czcionkami? A nie zmieniłeś czasem wyjścia video? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MC' Napisano Czerwiec 29, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 29, 2005 (edytowane) A no właśnie nie i to jest cały ból Edytowane Czerwiec 29, 2005 przez MC' Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DLLLL Napisano Lipiec 26, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 26, 2005 najlepiej wywal vop=expand=0:-90:0:0 i zmniejsz wrtosc brightness np. na 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi