Skocz do zawartości

Namierzanie Procesu Po Restarcie.

perl

Rekomendowane odpowiedzi

Wczoraj przydazylo mi sie cos niesamowitego ;)

Mialem uruchomionych troszke programow: Firefox, Thunderbird, OOo, Mplayer i z 2 konsole. Mplayer byl przypiety w rogu ekranu (w trybie zawsze na wierzchu). Pracowalem sobie tak spokojnie ogladajac film... az tu nagle wlaczyl mi sie jakis proces, ktory zupelnie pozarl mi zasoby, nie moglem nawet wejsc na konsole tekstowa zeby zobaczyc co sie dzieje, dysk mielil niemilosiernie, po 10 min sie zdenerwowalem i zrestartowalem kompa

Pytanie brzmi jak po restarcie moge sprawdzic co sie stalo? przegladalem logi niestety tam nie znalazlem za wiele, domyslam sie jedynie ze mogl to byc jakis proces uruchamiany przez crona ktory to kilka minut wczesniej zaczal przetwarzac cron.daily ,tylko co moglo mi tak zjesc zasoby jak prelinka i updatedb uruchamiam recznie :?:

:blink:

Hm, identyczny miałem problem, dotyczył jednak właśnie updatedb, które jeszcze wtedy startowało u mnie z crona... Jeśli to pierwsza taka sytuacja i yesteś w lanie może to być wina lokalnego trafficu, miałem podobne zwiechy kiedy matołki z lana "ćwiczyły" lokalne kompy...

az tu nagle wlaczyl mi sie jakis proces, ktory zupelnie pozarl mi zasoby, nie moglem nawet wejsc na konsole tekstowa zeby zobaczyc co sie dzieje, dysk mielil niemilosiernie, po 10 min sie zdenerwowalem i zrestartowalem kompa

Miałem kiedyś podobny efekt, gdy OOo dostało olbrzymiego wycieku pamięci i zaczęło pożerać swapa.

Takiego efektu nie mam na nowszych jądrach (chyba zmienili domyślny IO sheduler). Dane z sygnaturki są poprawne? Która wersja jajka?

Takiego efektu nie mam na nowszych jądrach (chyba zmienili domyślny IO sheduler). Dane z sygnaturki są poprawne? Która wersja jajka?
dane z sygnaturki byly poprawne do wczoraj (czyli mialem zainstalowane jadro 2.6.11-1.27), ale zaktualizowalem tak na wszelki wypadek ;)

Miałem kiedyś podobny efekt, gdy OOo dostało olbrzymiego wycieku pamięci i zaczęło pożerać swapa.
a jest mozliwosc zeby skads odczytac czy to spowodowal OOo?

a jest mozliwosc zeby skads odczytac czy to spowodowal OOo?

Standardowo nic nie monitoruje jak działają procesy (tzn ile zajmuje czasu procesora oraz IO) - za obciążałoby to system.

To przymulanie wynika z pracy dysku, a właściwie z ciagłego chodzenia głowicy po róznych jego częściach. Jak dałem swapa pomiędzy / oraz /home to też się poprawiło (wcześniej miałem na końcu dysku).

• 3 weeks later...

czas dokonczyc ta niesamowita historie :D

Odslona 2:

wlasnie przed chwilka znowu mialem taka sytuacje, jednak nauczony poprzednim razem szybciutko wpisalem top i sie przygladalem (bo w sumie nic innego nie moglem robic ;) no chyba ze reset)

teraz mialem otwarte: 2xkonsole; 2xOOo; 2xFirefox; Kadu; Thunderbirda

z obserwacji topa poczatkowo myslalem ze to firefox, poniewaz pokazywalo ze zjada 117-121% pamieci, oprocz tego co chilke wlaczalo sie kswapd0

firefox po 15 min niemilosiernego meczenia dysku sie wykrzaczyl (zamykajac swoje dwa okna)

postanowilem powtorzyc eksperyment i uruchomilem firefoksa na stronie na ktorej doszlo do zajscia czyli:

http://www.miasto.torun.pl

powtorzenie eksperymentu sie powiodlo (tym razem wystarczylo jedno okno firefoksa), pomyslalem ze to wtyczka flasha albo javy

przypomnialem sobie jednak co napisal gajownik:

wylaczylem OOo i ponownie wlaczylem firefoksa...

...jak reka odjal :rolleyes:

uwazam ze winna jest temu java, a jak Wy myslicie? B)

• 1 month later...

tak jak z czasem wyjasniaja sie wszystkie niesamowite historie, tak stalo sie i tutaj,

caly problem byl o tyle ciezki do rozwiazania, ze skladal sie z kilku rzeczy:

- wylaczony SWAP - nie wiem kiedy i co mi go wylaczylo, ale nie mialem swapa, zobaczylem to dopiero bawiac sie gkrellmem

- kadu 0.4.0 - okazalo sie ze mial wycieki pamieci, dopiero w nastepnej wersji to poprawiono

- firefox jest strasznie zasoborzerny, szczegolnie jesli chodzi o elementy flash i java, i o ile pewnie by sobie dal rade kiedy swap by istnial, tak bez swapa sie wykrzaczal