webon Napisano Wrzesień 30, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 30, 2005 Witam Zainstalowałem yumem nowe jądro. Mam Sb live! 5.1. Po instalacji nie mam dzwięku. czy można zmienić w jakimś pliku ustawienie tej karty? wcześniej wszystkie jądra poprawnie obsługiwały dxwięk. Pod kde w kimx widze jedynie słuchawki. cat /proc/asound/cards 0 [Live ]: EMU10K1 - SBLive! Platinum 5.1 [SB0060] SBLive! Platinum 5.1 [SB0060] (rev.7, serial:0x80611102) at 0xd000, irq 11 gdzie mogę znaleźć pomoc w ustawieniach dzwięku Z góry dziękuje webon Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
asasyn Napisano Październik 1, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Październik 1, 2005 alsamixer Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
webon Napisano Październik 1, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 1, 2005 dzieki ale alsamixer widzi to samo co kmix. Nic to nie zmienia. Jest mozliwosc ustawienia parametrow karty recznie? webon Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
asasyn Napisano Październik 1, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Październik 1, 2005 Spróbuj uaktualnić alsę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
webon Napisano Październik 1, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 1, 2005 najnowsza alsa 1.0.9rf.21-rhfc4.at jest w atrpms i właśnie ją zainstalowałem niestety bez zmian. Są jakieś inne narzędzie do ustawiania karty dzwiękowej? webon Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stef Napisano Październik 1, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Październik 1, 2005 Też mam ten problem - karta Audigy 5.1 Na repozytorium Atrpms uważaj, bywają potem problemy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Legion83 Napisano Październik 1, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Październik 1, 2005 Wklepcie w konsoli: alsaconf i ponownie skonfigurujcie alse (procedura jest prawie automatyczna, wystaczy wskazać urządzenie) i po restarcie alsy (lub systemu) powinno być dobrze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
webon Napisano Październik 1, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 1, 2005 No tak ale ja tak nie miałem dzwięku. Po instalacji najnowszej ALSY jest bez zmian. Zostaje chyba przy wcześniejszym kernelu. Bo chyba nie ma innego wyjścia. Mam nadzieje ze w nowym kernelu naprawią ten problem. pozdrawiam wszystkich webon Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stef Napisano Październik 1, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Październik 1, 2005 Wklepcie w konsoli: alsaconf i ponownie skonfigurujcie alse (procedura jest prawie automatyczna, wystaczy wskazać urządzenie) i po restarcie alsy (lub systemu) powinno być dobrze. a u Ciebie to zadziałało? Zdaje się że jednak jest coś na rzeczy: Bug 169667 Bug 169152 Stef Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Legion83 Napisano Październik 1, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Październik 1, 2005 U mnie na Archu po aktualizacji kernela takich problemów nie miałem, na FC4 zresztą też nie, ale zakładam że "uszkodzeniu" na skutek aktualizacji mogła ulec konfiguracja ALSY stąd taki właśnie problem. Naturalnie to tylko czysto hipotetyczne założenie, ale spróbować można. PS. Nie aktualizowałem do kernela 2.6.13 bo z tego co czytałem póki co jest z nim mnóstwo problemów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
webon Napisano Październik 1, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 1, 2005 po włączeniu alsaconf wykrywany jest sb live poprawnie i juz myslałem że wszystko będzie działać lecz po restarcie nadal wykrywany jest jako sb platinum. alsaconf chyba nic tu nie da. Chyba ze po restarcie karta wykrywna jest od nowa i dlatego caly czas mam sb plutinum -- webon Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Legion83 Napisano Październik 1, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Październik 1, 2005 Wrzuć treść pliku modprobe.conf z /etc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stef Napisano Październik 3, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Październik 3, 2005 U mnie zadziałało odpalenie alsamixer, za drugim razem , no ale działa.. Dzieki za pomoc @asasyn i @Legion83 Stef Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi