pinklerose Napisano Październik 1, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Październik 1, 2005 Gdy instalowalem fedorke mialem jedno urzadzenie do odczytu plyt typu DVD-ROM. Przy instalowaniu roznych pakietow system czasem prosil aby wsadzic plyte z fedora, cos sobie z niej doinstalowal i wszystko bylo ok. Naped mial folder .../cdrom Dolozylem pozniej do kompa zwykly CD-ROM. Podczas instalowania jakis paczek znow system prosil o wsadzenie DVD z FC4 i po wcisnieciu "OK" wyskoczyl komunikat typu "Brak plyty w napedzie" ale na pulpicie wyskoczyla ikona swiadczaco o zamontowaniu plyty. Sprawdzilem fstab i okazalo sie ze DVD-ROM to -> .../cdrom1, a CD-ROM to -> .../cdrom. Zamienilem wiec "kolejnosc" montowania plyt, wklepalem mount -a i faktycznie montuje do zamienionych katalogow ale instalator caly czas "nie widzi" plyty z FC4. Co zrobic aby dzialalo jak trzeba? (Dodam ze system tez ponownie uruchamialem) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abc Napisano Październik 1, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Październik 1, 2005 Mam identyczny problem w fc3. Ja zwyczajnie olałem tego instalatora, i instaluję paczki ręcznie przez konsolę tekstową, rpm -ihv lista_paczek Tak mi jeszcze teraz przyszło do głowy, choć tego nie próbowałem, że można by zamienić linki symboliczne. Tzn. /dev/cdrom, /dev/cdrecorder itp. to są tak naprawdę linki do /dev/hdX i /dev/hdY, i można by je pozamieniać. Widocznie ten instalator czyta tylko z /dev/cdrom Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
asasyn Napisano Październik 1, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Październik 1, 2005 A jak masz te urządzenia w fstab ujęte, masz /dev/hdc oraz /dev/hdd (domyślam się że drugi to hdd) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pinklerose Napisano Październik 1, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 1, 2005 LABEL=/ / ext3 defaults 1 1 LABEL=/boot /boot ext3 defaults 1 2 /dev/devpts /dev/pts devpts gid=5,mode=620 0 0 /dev/shm /dev/shm tmpfs defaults 0 0 LABEL=/home /home ext3 defaults 1 2 /dev/proc /proc proc defaults 0 0 /dev/sys /sys sysfs defaults 0 0 LABEL=BEB ˇEfB swap swap defaults 0 0 /dev/hda10 /mnt/e vfat umask=000 0 0 /dev/hda1 /mnt/c ntfs nls=utf8,umask=0222 0 0 /dev/hda5 /mnt/d ntfs nls=utf8,umask=0222 0 0 /dev/fd0 /media/floppy auto pamconsole,exec,noauto,managed 0 0 /dev/hdd /media/cdrom auto pamconsole,exec,noauto,managed 0 0 /dev/hdc /media/cdrom1 auto pamconsole,exec,noauto,managed 0 0 Tak to wyglada. Moze przy okazji wytlumaczycie mi co to za linijka LABEL=BEB ˇEfB swap swap defaults 0 0 Dodam jeszcze ze przy instalacji systemu stworzylem partycje fat32 /facik a po instalacji nie moglem zapisywac na niej danych, przez roota nie moglem zmienic praw dostepu wiec wywalilem te linie z fstab i zamontowalem w /dev/hda10 /mnt/e vfat umask=000 0 0 No i mam pelne prawa rw. Zostal mi jedynie folder /facik ktory jest pusty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość _PaT Napisano Październik 1, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Październik 1, 2005 Moze przy okazji wytlumaczycie mi co to za linijka LABEL=B‹E‰B ˇEf‰B swap swap defaults 0 0 Jak to co to za linia? To Twój swap. Jedyna rzecz, która może trochę zaskakiwać to nazwa partycji swap, która została wygenerowana automatycznie. Gdybyś otworzył plik jkaimś edytorem obsługującym UTF8 i dopiero przekopiowa jej zazwę wyglądałaby normalniej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pinklerose Napisano Październik 2, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 2, 2005 No ok. A Co mozna zrobic z tym CD aby dzialal jak trzeba? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi