MitS Napisano Styczeń 12, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 12, 2006 Witam! Chciałem się spytać jak odmontować płytę i zrobić aby się wysuneła gdy przy zwykłym umount nie działa ??? bład: umount: /media/cdrecorder: device is busy umount: /media/cdrecorder: device is busy eject: unmount of `/media/cdrecorder' failed Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
markus Napisano Styczeń 12, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 12, 2006 Może jakiś proces wciąż używa płyty? fuser /media/cdrecorder wyświetli proces korzystający z płyty, można go ubić i płyta powinna się odmontować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MitS Napisano Styczeń 12, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 12, 2006 Tak ... Cedega używa płyty a ja chcem tylko ją wymienić ... Nie chcem ubijać procesu... A ta komenda nic nie wyświetliła. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
markus Napisano Styczeń 12, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 12, 2006 Ano tak, to ubijanie nie ma sensu... Czytałem gdzieś o tym problemie, zdaje się, że instalki wielopłytowe trzeba najpierw zgrać na dysk twardy i dopiero potem instalować z katalogu na dysku, bo inaczej w czasie instalacji nie da się odmontować płyty, jak u Ciebie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ponury Napisano Styczeń 12, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 12, 2006 Masz rację, kiedyś instalowałem diablo II i follouta tactics i właśnie musiałem wszystkie płyty przegrać na twardziela Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rafalzaq Napisano Styczeń 12, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 12, 2006 Gdy instalowałem Diablo 2 pod cedegą podczas instalacji zmieniałem płytki wybierając opcję Wysuń z menu kontekstowego ikonki napędu (tej na pulpicie). Jak to nie pomoże to spróbuj umount z -f (no chyba że nie powinno się tego używać). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
L-User Napisano Styczeń 12, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 12, 2006 można wymusić odmontowanie napędu ignorując procesy używające punktu montowania: umount -l /mnt/cdrom jest to odmontowanie "siłowe" i trwające prace zostaną dokończone później , jeśli będzie to możliwe p.s. wypadało by poprawić tego "byka" w tytule Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MitS Napisano Styczeń 12, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 12, 2006 Rzeczywiście komenda działa odmontowuje ... tylko nie otwiera Próbując wysunać dysk daje mi taką informację: eject: unable to eject, last error: Zły argument Co mam zrobić by otworzyć cdrom ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@Sorror Napisano Styczeń 12, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 12, 2006 reject /media/cdrecorder Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
L-User Napisano Styczeń 12, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 12, 2006 Może...z drugą ścieżką ? umount /mnt/... umount /dev/... ???? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Legion83 Napisano Styczeń 12, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 12, 2006 Żeby móc sprawnie instalować gry z kilku płyt włącz w Cededze (wersja > 5.x) lub Point2Play (Cedega < 5.x) opcję: Tools -> CD/DVD Eject Monitoring -> Always On Można także włączyć to z wiersza poleceń, w tym celu w konsoli wydaj polecenie uruchamiające instalator gry na płyce CD (najczęściej setup.exe): cedega setup.exe -monitor-cdrom-eject Na przyszłość, zanim założysz temat, zechciej skorzystać z Google. Rozwiązanie tego problemu znajdziesz w ciągu 5 minut, choćby na stronie Transgaming (Forum) lub dokumentacji Cedegi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gryhild Napisano Styczeń 13, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 13, 2006 Ja kiedyś instalowałem UT, jak wiadomo ma kilka płytek. Instalowałem z dysku i montowałem odpowiednie obrazy w miejsce cdrom, jeden na drugi i jakoś poszło A co do wysówania płytki, czasem trzeba niestety coś zabić, bo nie zawsze opcja -f działa Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MitS Napisano Styczeń 13, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 13, 2006 [...] cedega setup.exe -monitor-cdrom-eject [...] Dzięki Legion83 to działa Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi