Skocz do zawartości

Ndiswrapper A Fc5

jacek_

Rekomendowane odpowiedzi

Zainstalowałem ndiswrappera 1.4 ze znalezionego RPM-a (dla FC5). Wszystko zrobiłem zgodnie z opisem na wiki Ndiswrapper:

/usr/sbin/ndiswrapper -i airplus.inf
/usr/sbin/ndiswrapper -l (pokazało mi "airplus driver present, hardware present")
/usr/sbin/ndiswrapper -m

Bez żadnych błędów. Kiedy jednak chcę zrobić:

/sbin/modprobe ndiswrapper

To wywala mi:

FATAL: Module ndiswrapper not found.

Proszę o pomoc. Co z tym zrobić?

EDIT: A jednak jest problem.

Wszystko teoretycznie działa, ale nie mogę się połączyć z siecią. Polecenie "/sbin/iwlist wlan0 scanning" znajduje mi moją sieć (połączenie ad-hoc). Ja robię "/sbin/iwconfig wlan0 essid mojasiec" oraz "/sbin/iwconfig wlan0 mode ad-hoc". Następnie "/sbin/dhclient wlan0" i.... i nic. Próbuje, próbuje i nie może połączyć i pobrać adresu ip. Jakieś pomysły?

FATAL: Module ndiswrapper not found.

sprawa jest analogiczna do modulow jadra korzystajacych z zamknietego oprogramowania np. fglrx, jadro nie obsluguje narazie tych modulow

kakjdiasiedsnie - co by brzydko nie pisac - stracilem cale popoludnie na konfigurowaniu sieciowki na FC 5, a Ty dopiero teraz to piszesz? sad.gif Tzn, ze znowu mnie czeka zabawa z tym...

/edit/

Bez polskich znakow, bo jak chce je napiac to otwiera mi skroty w przegladarce...

czegos nie kumam

u mnie ndiswrapper działa bez problemu

Ja takze tego nie rozumiem sad.gif Znalazlem kilka/nascie opisow instalacji na forum i wykorzystalem wszystkie ktore nie wymagaja kompilacji jadra. W pewnym momencie chodzily mi "nawet" pingi AP ale poza niego nie udalo mi sie wyjsc sad.gif

@Zuk87: jezeli chodzily Ci pingi to raczej nie masz problemu z wczytaniem modulow jadra, tylko z konfiguracja sieci, w jaki sposob otrzymujesz adres IP? moze cos na AP jest nie tak ustawione?

Glownie opieralem sie na tych dwoch topicach:

http://forum.fedora.pl/index.php?showtopic...c=5926&hl=dlink

http://forum.fedora.pl/index.php?showtopic=9672&hl=

Robilem to u kolegi, siec ma jakas lokalna, ja nie bardzo wiem co to w ogole jest, nie mialem stycznosci z takimi rzeczami. Pod win karta dziala, jakosc sygnalu jest od dobra - znakomita.

@InIrudeBoy: piszac opieralem sie na poscie http://forum.fedora.pl/index.php?showtopic=9757

Czytalem to ale nie przyszlo mi do glowy, ze sterowniki do karty sieciowej moga byc zamkniete... Tak to jest, jak w domu wszystko dziala....

Edytowane przez Zuk87

Robilem to u kolegi, siec ma jakas lokalna, ja nie bardzo wiem co to w ogole jest, nie mialem stycznosci z takimi rzeczami. Pod win karta dziala, jakosc sygnalu jest od dobra - znakomita.

pod winda adresy sa przydzielane automatycznie czy wpisywane recznie? na AP ustawiony jest firewall labo filtracja adresow MAC?

pod winda adresy sa przydzielane automatycznie czy wpisywane recznie? na AP ustawiony jest firewall labo filtracja adresow MAC?

automat, nie mam pojecia do jest ustawione na AP. Z tego co kolega mowil, to jeden z adminow jest podlaczony do tej sieci i ma linuksa na swoim kompie. Sprobuje powtornie jak ukaze sie nowe jadro, bez ograniczej co do licencji.

nie wydaje mi się, żeby to była wina jądra skoro udało Ci się spingować AP. Tak jak perl pisał musisz sprawdzić ustawienia AP, w jaki sposób przydzeila adres i co przepuszcza dalej. Mam u siebie w domu AP bo dziele łącze z bratem i u mnie śmiga wszystko.

Wszystko teoretycznie działa, ale nie mogę się połączyć z siecią. Polecenie "/sbin/iwlist wlan0 scanning" znajduje mi moją sieć (połączenie ad-hoc). Ja robię "/sbin/iwconfig wlan0 essid mojasiec" oraz "/sbin/iwconfig wlan0 mode ad-hoc". Następnie "/sbin/dhclient wlan0" i.... i nic. Próbuje, próbuje i nie może połączyć i pobrać adresu ip. Jakieś pomysły?

tryb "ad-hoc" stosowany jest do polaczenia dwoch kart sieciowych-bezprzewodowych bez uzycia punktu dostepowego, mysle ze rowniez w tym moze tkwic problem

o tym w jakim trybie pracuje AP oraz o konfiguracji IP, pownienes dowiedziec sie od admina,

skonfigurowanie polaczenia AP oraz po Twojej stronie powinno rozwiazac problem,