Skocz do zawartości

Jak Zainstalowac Jre Plugin Do Firefox-a X86_64

pp5585

Rekomendowane odpowiedzi

Ten temat byl 3 milony razy ale problem jest taki:

Sciagam jre1.5.0xxxxamd64.bin

Uruchamiam zgadzam sie z wszytskim od SUn klepie yes.

i java jest teraz musze tylko zrobic symboilic link do /usr/lib64/mozilla/

I do tego momentu jest fajnie tylko ze wersja jre dla procow amd64

jest chyba jakas okrojona i tam nawet nei ma foldera plugin sa bin i wszystkie inne ale nei ma plugin .

Czy ma ktos fedore 5 64 bity i ma zainstalowana jave 5 dla przegladarki?

Jak tak to moze jakies sugestie.

pozdro i dzieki

Piotr P.

Ok smile.gif dzieki

co mnie denerwuje w fedorze 64:

- programy w C kompilowane w gcc czasem dostaja jakies dziwne warrningi o pamieci i pozniej jest seq fault ale z tym jakos poradzilem gcc moze emulowac 32 bity smile.gif

- java w przegladarce to marzenie - jak na razie

- niektore programiki sa w wersji tylko dla systemow 32 bit

Sa jakies za?? fedora 64? np predkosc? Bo ja nei zauwazylem zeby jakos strasznie przyspieszyla.

Jakie sa twoje odczucia?

moje odczucia?...

wg mnie to prawie to samo, zajmuje tylko więcej miejsca na dysku bo trzeba mieć 64 i 32 bitowe biblioteki.

ciężko mi cos powiedziec o szybkości. Jendak taka fedora może korzystać chyba z większej ilości pamięci, ale to chyba zaczyna sie od 4 gb ramu a tyle to mało kto posiada. Jeśli napisałem jakieś brednie to niech ktoś mnie poprawi.

pokój

co mnie denerwuje w fedorze 64:

- programy w C kompilowane w gcc czasem dostaja jakies dziwne warrningi o pamieci i pozniej jest seq fault ale z tym jakos poradzilem gcc moze emulowac 32 bity smile.gif

Wczoraj zabrałem się za instalacje FC5 64, do tej pory korzystałem z FC 3 32bit. Na szczęscie "trójkę" zostawiłem. Wiedziałem o braku flasha, więc zainstalowałem 32-bitowego firefoksa, flash ruszył. Potem okazało się, że oczywiście nie działają pluginy mplayera i totema do przeglądarki, bo firefox jest 32 a reszta 64 bit. Nie działają też windowsowe codeki, 64 bit nie ma. Zapewne pomogłoby zastapienie tych programów ich wersjami 32bitowymi, ale gdzie jest sens w takim razie korzystania z 64bitowego systemu (na desktopie)?

to dobre pytanie i sam borykam się z tymi problemami. To nie wina systemu że jest 64 bitowy tylko firm które nie piszą programów czy pluginów pod tą architekturę bo na razie to sie nie sprzedaje. Ale spoko, jak wejdzie Vista to może my też skorzystamy na tym smile.gif Wtedy zwiększy się sprzedaż 64 bitowych maszyn i może posłuchają naszego głosu.

To nie wina systemu że jest 64 bitowy tylko firm które nie piszą programów czy pluginów pod tą architekturę bo na razie to sie nie sprzedaje.

racja

Ale spoko, jak wejdzie Vista to może my też skorzystamy na tym smile.gif Wtedy zwiększy się sprzedaż 64 bitowych maszyn i może posłuchają naszego głosu.

Obyś miał rację smile.gif A póki co zasysam FC-5-i386-DVD.iso

a ja odpuscilem i nei chce mi sie znowu instalowac fedory. dla i386 zostane przy 64 bitowej az mnei mocno nei zirytuje. Puki co to mam 20 % fedory i386 zobaczymy co bedzie.

A moze ktos ma rade co zrobic zeby ogladac filmy divix i xvid na fedorze x64.

Bo jak probuje kompilowac mplayer to wywala mi jakis bledy a jak instaluje z rpm-a to brakuje mu jakis bibliotek ktorych nei moge znalezc.

Pozdro

Piotr P.

mam mplayera z livna i kodeki też instalowane poprzez yum, na razie nie musiałem nic doinstalowywać i dizałją mi wszystkie filmy. Jeśli będziesz miał problemy to ściągnij paczke kodeków ze strony mplayera, tą zawierającą wszystkie kodeki, powinno zadziałać.

normalnie pobrał mi jakieś kodeki jako zależności mplayera i na razie nie korzystałem z innych. Co prawda obejrzałem może dwa filmy ale dziłają ok. Jak będzie problem to zassam sobie te ze stronki mplaeyra.

sprawdziłem kilka innych filmów i wszystkie chodziły i o dziwo miałem nawet dzwięk. Wcześniej gdy jednocześnie kozystałem z mplayera i amaroka to działał dzwięk w tym programie który był pierwzy uruchomiony. Dopiero po małej konfiguracji to działało jednocześnie a tutaj w fc5 działa bez zabawy. brawo biggrin.gif

Edytowane przez InIrudeBwoy

Napisał już o tym poprzednik, ale moja bulwersacja sięga granic, więc nie mogę się powstrzymać przed napisaniem tego posta. Pisałem o tym w wątku "Windows - co mnie w nim irytuje". Irytuje mnie, że użytkownicy za wszystko winią system, a nie producentów oprogramowania i własną głopotę!!!

Huh, można poznać ten kod? Od pół roku kompiluję pod 64-bitami wszystko jak leci i jest OK. Nawet jeśli to jakiś błąd, to nie wina Fedory tylko GCC!

To też nie wina Fedory, tylko twórców i wydawców Javy. Może niedługo coś ruszy z otwartą Javą.

I tu też system nie mam nic do rzeczy. FC jest w wersji i386, x86_64 i ppc i oferuje te same pakiety.

Sa jakies za??

Tak, np. to, że nie wrzuca się do systemu zamkniętych, badziewiackich programów na siłę. W odniesieniu do kernela proponuję przeczytać doomsday scenario

predkosc? Bo ja nei zauwazylem zeby jakos strasznie przyspieszyla.

Poczyniono duży krok naprzód. http://www.phoronix.com/scan.php?page=arti...&item=404&num=2

Jakie sa twoje odczucia?

Moje są "na plus" wink.gif

Huh, można poznać ten kod? Od pół roku kompiluję pod 64-bitami wszystko jak leci i jest OK. Nawet jeśli to jakiś błąd, to nie wina Fedory tylko GCC!

Tak sie sklada ze jeden taki programik wysyalem na czyjas prosbe na tym forum jets to prosciutki server proxy. Nie pamietam jaki byl tytul watku ale bylo niedawno wiec znajdziesz.

Jesli chcesz kompilowac to wez pod uwage ze tam sa tam 2 pliki ale jeck chcesz to mozesz to wszystko wklepac w jeden ale pamietaj zeby usunac zawartu utiles.h ....

Poza tym to dokladnie o taka odpowiedz mi chodzilo.

Mnie denerwuje np to ze sun nie zrobil javy dla systemow 64 bitowych jak nalezy.

Co do predkosci to zauwaz ze miedzy systemem 64 bit a 32 roznica predkosci na tym samym procku 64 bitowym jest znikoma wiec czy naprawde waro sie bawic w 64 bitowe systemy i miec problemy z zainstalowaniem podstawowych pluginow czy bibliotek....... Ja mam zainstalowana fedore 5 64bit i nie bede zmienial na razie bo za duzo czasu mi zeszlo z przystosowaniem go do moich potrzeb. Teraz jest mniej wiecej ok, ale przypuszczam ze nastepnym razem bede instalowal raczej wersje i386 smile.gif

Pozdrawiam

Piotr P.

Co do predkosci to zauwaz ze miedzy systemem 64 bit a 32 roznica predkosci na tym samym procku 64 bitowym jest znikoma wiec czy naprawde waro sie bawic w 64 bitowe systemy i miec problemy z zainstalowaniem podstawowych pluginow czy bibliotek....... Ja mam zainstalowana fedore 5 64bit i nie bede zmienial na razie bo za duzo czasu mi zeszlo z przystosowaniem go do moich potrzeb. Teraz jest mniej wiecej ok, ale przypuszczam ze nastepnym razem bede instalowal raczej wersje i386 smile.gif
Dla mnie 64-bity to punkt ambicji i duch postępu czasu. Poza tym fajnie się wszystko testuje na takim sprzęcie ]:-> Flash - na co mi to? Nieoglądanie kreskówkowych animacji oszczędza mi sporo czasu. Java? Mam gcj itd. Każda szanująca się firma nie osieraca swoich użytkowników.

• 3 weeks later...

a jesli strony są głównie w flashu?? i trafi sie ta która może się Cię zainteresować...

KU informacji:

Jest możliwy flash pod 64 bit i firefox 64bit. Ja właśnie zainstalowałem.

Jest możliwe na dwa sposoby:

1. gnash - ale niestety na stronach projektu nie była udostępniona paczka, były odnośniki, ale paczki brak (nie wiem dlaczeho). Gdzieś daleko znalazłem wersję testową z przed wielu miesięcy i niestety nie udało się skompilować poprawnie.

2. gplflash-0.4.13 oraz wymagane przez tą paczkę libmad-0.15-1b

udało się skompilować i zainstalować

ALE!!!!! nadal nie działa poprawnie... NIESTETY. Za pierwszym wejściem na stronę z flashem, firefox wyskakuje. ponownie wchodząc na tą samą stronę próbuje ładować.. i są różne tego efekty.

FAKT faktem na wielu stronach flashowskich działa poprawnie.

Coś w tej materii się dzieje i mam nadzieję, że szybko się zmieni...

Mam javę 64 bit w FC4 i śmiga mi jak nalezy, żadnych kłopotów.

Jesli są kłopoty z Sun, spróbujcie na stronie www.blackdown.org java 64bit w wersji 1.4.x. ALBO

http://www-128.ibm.com/developerworks/java...x/download.html

na pewno któras wersja Wam zadziaała

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...