przemk Napisano Marzec 31, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 31, 2006 Ja jednak jestem idealistą. Bylem, juz mi przeszlo Tu chodzi o zasadę, a gdyby tak chcieli nas ocenzurować zamiast chińczyków? Mieli wybor: albo cenzura, albo Was nie wpuscimy. Gdybys byl przedsiebiorca, co bys wybral? Podaj mi przyklad wiekszej firmy/stacji/strony ktora nie filtruje informacji Twoim zdaniem (chociazby dotyczacych wlasnych udzialowcow, inwestorow), chetnie poznam. Ciekawi mnie takze, czy nienawidzisz takiego np IBMa i odradzasz wszystkim zakup? albo na przyklad skad pochodza czesci komputera na ktorym siedzisz? peace Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
InIrudeBwoy Napisano Marzec 31, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 31, 2006 Przedsiębiorcy to też ludzie, więc nie zmieniłbym zasad jakimi sie kieruję. To tylko świadczy o nich samych. Dla forsy której przecież mają mnóstwo, z pazerności zdecydowali się jednak wejść na rynek chiński. Oczywiście nie podam przykłądu bo nie znam. Jednak tutaj to porównanie do firm filtrujących nie pasuje ponieważ google cenzuruje informacje nie na swój temat. Oni cenzurują to co niewygodne dla rządu chińskiego. To nie to samo co zaciemnianie jakichś wydarzeń w firmie żeby tylko kurs akcji nie spadł. pokój Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemk Napisano Marzec 31, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 31, 2006 Brak odpowiedzi na pozostale pytania traktuje jako odpowiedz przecież mają mnóstwo, z pazerności zdecydowali się jednak wejść na rynek chiński. ten kto sie nie rozwija ten sie cofa, powod jest prosty. Oczywiście nie podam przykłądu bo nie znam. Jednak tutaj to porównanie do firm filtrujących nie pasuje ponieważ google cenzuruje informacje nie na swój temat. Oni cenzurują to co niewygodne dla rządu chińskiego. To nie to samo co zaciemnianie jakichś wydarzeń w firmie żeby tylko kurs akcji nie spadł. Filtrowanie informacji to filtrowanie, a to czy robi to mala firemka czy ogromny moloch nie sprawia ze efekt jest czyms innym niz cenzura. Nie chodzi tu bynajmniej tylko o kurs akcji czy wyniki finansowe, ale bardziej powiazania biznesowo-polityczne w kontekscie wydarzen spolecznych (juz bardziej oglednie tego nie umiem okreslic ), wtedy to juz nie jest taka blahostka. To co robi google wynika tylko z tego, czym jest ich wyszukiwarka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stef Napisano Marzec 31, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 31, 2006 Dla forsy której przecież mają mnóstwo, z pazerności zdecydowali się jednak wejść na rynek chiński. To że 'mają mnóstwo' forsy, a tak naprawdę nie mają a jedynie pożyczyli ostatnio od akcjonariuszy, jest efektem sposobu w jaki prowadzą biznes. Innymi słowy to że dysponują takimi środkami zawdzieczają między innymi dzięki temu że weszli do Chin. Mylisz przyczyny ze skutkami, biznes rządzi się swoimi prawami i tego nie zmienisz, ponieważ inaczej rada nadzorcza zmieni Ciebie. Inna sprawa że gdyby wielkie koncerny z pobudek ideologicznych postanowiły nie wchodzić do Chin mogło by mieć to nieobliczalne skutki dla świata w nie takiej dalekiej przyszłości.. zasadniczo ichni rząd będzie znacznie lepiej cenzurował ichnie wyszukiwarki niż np. Googla; zauważ że już to może być wystarczającym ideologicznym <del>usprawiedliwieniem</del> uzasadnieniem, w tym kontekście to może być działanie prowolnościowe. Wolność niekoniecznie trzeba zdobywać stawiając sprawę na ostrzu noża czy przelewając krew (z reguły osób które na to najmniejszej ochoty nie mają ). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
InIrudeBwoy Napisano Marzec 31, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 31, 2006 Innymi słowy to że dysponują takimi środkami zawdzieczają między innymi dzięki temu że weszli do Chin. Nie wydaje mi się, to była duża i bogata firma wcześniej. Dużo wcześniej. Inna sprawa że gdyby wielkie koncerny z pobudek ideologicznych postanowiły nie wchodzić do Chin mogło by mieć to nieobliczalne skutki dla świata w nie takiej dalekiej przyszłości.. zasadniczo ichni rząd będzie znacznie lepiej cenzurował ichnie wyszukiwarki niż np. Googla; zauważ że już to może być wystarczającym ideologicznym <del>usprawiedliwieniem</del> uzasadnieniem, w tym kontekście to może być działanie prowolnościowe. Czyli jeśli mają cenzurować to niech cenzurują nasze bo jeszcze na tym zbijemy kasę. Bardzo zły sposób myślenia. Przypomina mi troszkę konkurencje wśród handlarzy bronią, niech sie zabijają ale naszą bronią. Nie uważam że działania google to działania prowolnościowe. Chociaż w tym kontekście mogłoby niektórym sie wydawać tak. Wiem jakimi prawami rządzi sie biznes ale jest też cos takiego jak etyka biznesowa o której chyba niektórzy zapominają. Filtrowanie informacji to filtrowanie, a to czy robi to mala firemka czy ogromny moloch nie sprawia ze efekt jest czyms innym niz cenzura. Nie chodzi tu bynajmniej tylko o kurs akcji czy wyniki finansowe, ale bardziej powiazania biznesowo-polityczne w kontekscie wydarzen spolecznych (juz bardziej oglednie tego nie umiem okreslic wink.gif), wtedy to juz nie jest taka blahostka. To co robi google wynika tylko z tego, czym jest ich wyszukiwarka Rozumiem o co chodzi, nie ma potrzeby wyjaśniać. Ale tutaj jednak skala ma duże znaczenie. Zakładając że w Chinach 5% populacji ma dostęp do internetu daje nam to ok. 50 mln. ludzi. I to jest oszustwo na olbrzymią skalę. Nie wiem co masz na myśli pisząc o wyszukiwarce google? czy od początku miała za taki cel? p.s. może jednak zakończymy to pokój Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gwiazdor_online Napisano Marzec 31, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 31, 2006 Plus cenzurują wyniki pewnie nie tylko chinczykom. Zapytałem o to pracownika Google, który jest Polakiem. Zapewnił mnie, że odpowiadają za to władze Chin, ludzie zarządzający tam internetem i że cenzura bierze się stamtąd. Trzeba być umiarkowanym w opiniach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
#webboy Napisano Marzec 31, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 31, 2006 Hej Panowie to miał być post na temat Gmail, a zmienił się w kłótnie na tamat czy Google jest dobre czy złe Nie ma sensu już o tym dyskutować bo i tak każdy ma swoje zdanie na ten temat A tak przy okazji jeśli ktoś zna jakieś "fajne sposoby" na gmaila to bardzo miło jak się podzieli nimi z innymi, którzy używają tego konta i opisze. Pzdr all Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gwiazdor_online Napisano Marzec 31, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 31, 2006 Proszę http://www.kde-look.org/content/show.php?content=28021 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
#webboy Napisano Marzec 31, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 31, 2006 Fajny aplecik Dodam jeszcze, że użytkowników firefoxa powinny zainteresować następujące rozszerzenia: Gmail Manager (do przesyłania plików na swoją skrzynkę z przeglądarki) i Gmail Notifier (do szybkiego sprawdzania poczty). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi