Skocz do zawartości

Problem Z Montowaniem Płyt

Sloan

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Mam taki problem:

gdy wkładam jakąkolwiek płytę do napędu, to przy ustawionym automontowaniu w gnome-volume-manager otrzymuję komunikat

You are not privileged to mount the volume

ten sam komunikat jest przy wyłączonej opcji auto i próbie zamontowania płyty i dyskietki przez applet "narzędzie do montowania dysków"

Natomiast, gdy montuję płytę ręcznie w terminalu to wszystko jest OK

System FC 5, wpisy w /etc/fstab:

/dev/fd0                /media/floppy           auto    users,pamconsole,exec,noauto,managed 0 0
/dev/hdc                /media/cdrecorder       auto    users,pamconsole,exec,noauto,managed	0	0

Jakieś pomysły na rozwiązanie? Będę wdzięczny.

Jakieś pomysły na rozwiązanie? Będę wdzięczny.

Nie wie czy dobrze zrozumiałem ale z listingu tak będzie ponieważ posiadasz wpis

noauto

sprawdziłem swój fstab i nie mam żadnych wpisów do tych urządzeń co ty dla FC5 , montowanie odbywa się przez system automatycznie , na próbę za “haszuj linie” - ”#” + przeładuj system i sprawdź .

Nie jestem specjalistą – ale podstawowe (typowe) napędy system sam montuje chyba jądro już ma zaimplementowaną taką funkcję .

Teraz teoretyzuję bo nie sprawdzałem , ale u mnie po włożeniu płyty następuje automont

Narka

Opcja

noauto

powoduje, że nośnik nie jest montowany automatycznie, ale ja dostaję komunikat o błędzie (patrz post wyżej) podczas próby zamontowania poprzez applet na panelu GNOME. Na tych moich ustawieniach w /etc/fstab (notabene domyślne systemu po instalce) zamontowanie i odmontowanie nośników w terminalu nie sprawia problemów.

Komunikat świadczy chyba o braku uprawnień ale jw. w terminalu jest OK.