Sloan Napisano Marzec 30, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 30, 2006 Witam. Mam taki problem: gdy wkładam jakąkolwiek płytę do napędu, to przy ustawionym automontowaniu w gnome-volume-manager otrzymuję komunikat You are not privileged to mount the volume ten sam komunikat jest przy wyłączonej opcji auto i próbie zamontowania płyty i dyskietki przez applet "narzędzie do montowania dysków" Natomiast, gdy montuję płytę ręcznie w terminalu to wszystko jest OK System FC 5, wpisy w /etc/fstab: /dev/fd0 /media/floppy auto users,pamconsole,exec,noauto,managed 0 0 /dev/hdc /media/cdrecorder auto users,pamconsole,exec,noauto,managed 0 0 Jakieś pomysły na rozwiązanie? Będę wdzięczny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaro33 Napisano Marzec 30, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 30, 2006 Jakieś pomysły na rozwiązanie? Będę wdzięczny. Nie wie czy dobrze zrozumiałem ale z listingu tak będzie ponieważ posiadasz wpis noauto sprawdziłem swój fstab i nie mam żadnych wpisów do tych urządzeń co ty dla FC5 , montowanie odbywa się przez system automatycznie , na próbę za “haszuj linie” - ”#” + przeładuj system i sprawdź . Nie jestem specjalistą – ale podstawowe (typowe) napędy system sam montuje chyba jądro już ma zaimplementowaną taką funkcję . Teraz teoretyzuję bo nie sprawdzałem , ale u mnie po włożeniu płyty następuje automont Narka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sloan Napisano Marzec 31, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 31, 2006 Opcja noauto powoduje, że nośnik nie jest montowany automatycznie, ale ja dostaję komunikat o błędzie (patrz post wyżej) podczas próby zamontowania poprzez applet na panelu GNOME. Na tych moich ustawieniach w /etc/fstab (notabene domyślne systemu po instalce) zamontowanie i odmontowanie nośników w terminalu nie sprawia problemów. Komunikat świadczy chyba o braku uprawnień ale jw. w terminalu jest OK. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ecik__ Napisano Marzec 31, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 31, 2006 A instalowałeś nowy system czy robiłeś update z Fedory 4 na 5? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sloan Napisano Marzec 31, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 31, 2006 System był instalowny na "świeżo", z tym że robiłem instalację sieciową, a komp był uruchamiany z pendriva. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ecik__ Napisano Marzec 31, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 31, 2006 Bo u mnie był taki problem, że po robieniu update'u coś nie wyszło z HAL-em i miałem dwa różne rpm-y z HAL-a wgrane i się trochę sypało... wywaliłem starą wersję i ruszyło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sloan Napisano Kwiecień 2, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 2, 2006 Coś bylo z tym hal'em, bo mi pomogło odinstalowanie i ponowne zainstalowanie. Teraz wszystko działa. Dziękuję za pomoc ecik__ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi