Skocz do zawartości

Fc5 Stacja Dyskietek Kde

bartucha82

Rekomendowane odpowiedzi

Witam szanownych Państwa.

Problem teoretycznie banalny aczkolwiek nie za bardzo. Świeża instalka FC5. Poinstalowałem, poustawiałem - stwierdziłem , że chodzi. Napędy CD/DVD/FLASH/USB się montują. Jednak kiedy doszło do dyskietki myślałem, że mój mózg eksploduje. Zamontować ją mogę tylko przez protokół system:/ w Konqueror. Jak ją już zamontuję to nie można jej odmontować ponieważ takiej opcji pod PKM nie ma. Dodawałem wpisy do fstab albe wtedy wszystko co dotyczyło dyskietki (kopiowanie poprzez jeden klawisz w KDE- bardzo ważna sprawa dla mojej matki) nie działa. Czy jest jakiś sposób na obejście tego "wspaniałego" ułatwienia jakim twórcy fc5 Nas uraczyli??????

PS. Dopisków "dmontuj w konsoli" proszę nie pisać. Wytłumaczenie mojej matuli co to jest konsola i tak dalej nie wchodzi w grę.

Czy jest jakiś sposób na obejście tego "wspaniałego" ułatwienia jakim twórcy fc5 Nas uraczyli??????

Tak, zmienić ten parszywy shit na normalny system operacyjny.Jutro wyrzucam na śmietnik wszystkie pięć płyt i zapominam o FC5. Totalna masakra.FreeBsd było prostsze, Slackware chodzi jak szwajcarski zegarek a tu nic nie wiadomo.

Tak, zmienić ten parszywy shit na normalny system operacyjny.Jutro wyrzucam na śmietnik wszystkie pięć płyt i zapominam o FC5. Totalna masakra.FreeBsd było prostsze, Slackware chodzi jak szwajcarski zegarek a tu nic nie wiadomo.

Ten post mnie rozwalił...Jak to się nie da ?? U mnie sie da. Co masz w fstabie ?? Zrzuć tu zawartość.

LABEL=/                /                      ext3    defaults        1 1

LABEL=/boot            /boot                  ext3    defaults        1 2

devpts                  /dev/pts                devpts  gid=5,mode=620  0 0

tmpfs                  /dev/shm                tmpfs  defaults        0 0

LABEL=/home            /home                  ext3    defaults        1 2

proc                    /proc                  proc    defaults        0 0

sysfs                  /sys                    sysfs  defaults        0 0

LABEL=SWAP-hda5        swap                    swap    defaults        0 0

Standardowy fstab z FC5. Nic dodać nic ująć. Zrezygnowanie z fstab-sync było zdaje się największym "kalafiorem" jaki ekipa FC5 zapodała. Teraz podobno jest to na poziomie desktopu rozwiązane. Podobno....

/dev/fd0                /media/floppy           auto    pamconsole,exec,noauto,utf8,managed 0 0

Pytanie do kogokolwiek(bo nie chce zmuszać bartuchy82 do intalacji gnome'a):

Co się z tym dzieje pod nautilusem? Tylko bez elaboratów, bo odjedziemy od tematu...

Jak to się nie da ?? U mnie sie da.
Co masz dopisane do fstab??? Masz opcję odmontuj dyskietkę w kde????

EDIT::

Z pamiętnika testera oprogramowania:

Zainstalowałem GNOME i okazało się , że dyskietka chodzi pieknie i bez problemów. Wrrrrr!!! Czyli błąd KDE. Ale okazuje się , że FC5 ma spory BUG w obsłudze dysków USB i pendrive'ów. Mam pendrive 256MB i kiedy wgram na niego to 256MB i chce odmontować to zarówno pod GNOME jak i KDE dostaję po 26 sekundach od wydania polecenia odmontuj piękny komunikat , że nie można odmontować , albo ,że brak odpowiedzi z urządzenia. Po czym muszę poczekać , aż urządzenie samo się wyłączy i wtedy jest odmontowane.

• 2 weeks later...

Pytanie do kogokolwiek(bo nie chce zmuszać bartuchy82 do intalacji gnome'a):

Co się z tym dzieje pod nautilusem? Tylko bez elaboratów, bo odjedziemy od tematu...

GNOME 2.14 nie używa wpisów z FSTAB. Do montowania czegokolwiek w gnome służy narzędzie gnome-mount które informacje o zmianach w nośnikach danych pobiera z demona HAL. KDE dalej używa leciwego fstab...

• 2 weeks later...