mr_magic Napisano Marzec 31, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 31, 2006 Nie moge zamontowac partyji jako zwykly user... (normalnie to pestka dla mnie) nie wiem moze chodzi o selinux. punkt 2 Nie moge zamontowac partycji NTFS (zainstalowalem kernel module ntfs) to sa komunikaty [root@Linux magic]# mount /dev/sda10 mount: wrong fs type, bad option, bad superblock on /dev/sda10, missing codepage or other error In some cases useful info is found in syslog - try dmesg | tail or so to jest fstab LABEL=/1 / ext3 defaults 1 1 /dev/sda10 /data1 ext3 magic,rw,noauto 0 0 devpts /dev/pts devpts gid=5,mode=620 0 0 tmpfs /dev/shm tmpfs defaults 0 0 proc /proc proc defaults 0 0 sysfs /sys sysfs defaults 0 0 LABEL=SWAP-sda7 swap swap defaults 0 0 /dev/sda6 /media ntfs magic,rw,noauto,umask=0 0 0 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Marzec 31, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 31, 2006 Nie moge zamontowac partycji NTFSTo pokaż to co sugeruje komunikat: dmesg | tail. Oczywiście najlepiej bezpośrednio po wystąpieniu błędu. Sądze, że jak zobaczysz log to sam się zorientujesz co i jak Jeśli chodzi o możliwość instalowania partycji przez zwykłego usera to chyba dodać opcję user czyli coś w rodzaju /dev/sda10 /data1 ext3 magic,rw,noauto,user 0 0 RTFM man fstab tam jest wszystko opisane. Pozdr, W. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mynus Napisano Kwiecień 1, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 1, 2006 Nie moge zamontowac partycji NTFS (zainstalowalem kernel module ntfs) [root@Linux magic]# mount /dev/sda10 /dev/sda10 /data1 ext3 magic,rw,noauto 0 0 to w koncu to jest ntfs czy ext3? root# mount /dev/sda10 -t ntfs /data1 albo w fstab /dev/sda10 /data1 ntfs noauto,user,magic 0 0 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mr_magic Napisano Kwiecień 1, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 1, 2006 jak przeczytasz fstab to zobaczysz ze sa dwie partycje do montowania 1 ext3 2 ntfs po 1 mam problem z prawami do montowania jak zwykly user po 2 problem z NTFS Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mynus Napisano Kwiecień 1, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 1, 2006 aha, to jakos zle to przeczytałem: ad 1. ext3 do fstab dodat opcje user ad 2. ntfs dla ntfs wywal opcje magic /dev/sda10 /data1 ext3 rw,noauto,user 0 0 /dev/sda6 /media ntfs noauto,rw,umask=0 0 0 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi