XAL Napisano Kwiecień 2, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 2, 2006 khem, system plików mi sie popsul ;] jak go naprawic? gdy odpala mi sie linux to tam pojawiają sie jakies błedy i ostatecznie mam wpisac haslo roota zeby sprobowac naprawic, albo wcisnac CTRL+D dla kontynuacji.... co robić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lszk Napisano Kwiecień 2, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 2, 2006 NAjpierw napisz, jakie to błędy i jaki masz system plików na kompie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
XAL Napisano Kwiecień 2, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 2, 2006 no błedy... trudno powiedziec bo nie moge (_linuxa_ → Linuksa) ORT odpalic i skopiowac, a bezsensu troche przepisywac na kartke i potem na forum w windzie..... systen plików... na boot mam ext2 a na reszcie ext3. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lszk Napisano Kwiecień 2, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 2, 2006 Na odmontowanym systemie plików (w trybie rescue) spróbuj pobawić się e2fsck oraz fsck. Przykłdowo e2fsck /dev/hda2, czy fsck.ext3 -v -f /dev/hda2 Poczytaj też http://forum.fedora.pl/index.php?showtopic...5533;entry49589 Sorki, że nie podam Ci dokładniejszego info, ale tymi narzędziami bawiłem się raz dokładnie rok temu PS. Istnieje fsck.ext3 oraz fsck.ext2 jakby co ;> Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
XAL Napisano Kwiecień 2, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 2, 2006 no, super. a d oczego jest Fsck? jak mam sie tym bawic jak nie znam polecen tego Fsck itd. i jak odmontować system plików? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lszk Napisano Kwiecień 2, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 2, 2006 Polecam man fsck. Poszukaj też na forum, bo o tym było. Co do odmontowania, to z livecd poprostu odpalasz kompa, a tam, jeżeli partycje zamontuje, to Ty je odmontowujesz przez umount, albo umount -a (ale to raczej na live nie ruszy). Nie pamiętam teraz tylko, jak to było z montowanymi partycjami przez rescue z cd1, bo tam i tak się używało chroota :| Jak już w nim będziesz, to sprawdz, czy df wyświetla partycje (wyświetli tylko zamontowane). Jeżeli ich nie będzie, to możesz działać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomis Napisano Kwiecień 2, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 2, 2006 A nie bawiłeś się przypadkiem z partycjami tzn chodzi mi o zmianę rozmiaru lub usuwanie lub dizelenie jednej na dwie itp?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Other Napisano Kwiecień 2, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 2, 2006 Ja mam inną hipotezę Kolega mówi że ma na partycji /boot ext2 czyli bez księgowania. Pewnie podczas uruchamiania systemu wyłaczył się prąd, zrestartowałeś albo coś w tym oradzju... Pewnie musisz jeszcze raz zainstalować GRUBa na /boot a jak to mnei nie pytaj, bo sam nei wiem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
XAL Napisano Kwiecień 2, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 2, 2006 no sam nie wiem dokladnie jak to sie stało. no ale dobra. zainstalowalem stery do ati z livny. zrestartowalem kompa i ekran odpalil sie w wysokiej rozdzielczosci, takiej której mój monitor juz raczej nie obsluguje w zwiazku z czym migał, był jasniejszy i powtarzał sie, powykrzywiany był etc. więc zrestartowalem kompa i odpalilem (_linuxa_ → Linuksa) ORT w trybie textowym gdzie odinstalowalem fglrx, ale zapomnialem przywrocic dawną konfigurację, no i odpalilem i juz tak bylo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lszk Napisano Kwiecień 2, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 2, 2006 No to może masz problemy z X'sami, a nie partycjami... Jeżeli tak jest, to spróbuj zrobić system-config-display (bo xorgconfig chyba na F. nie działa niestety). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
XAL Napisano Kwiecień 2, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 2, 2006 tak BTW, bład wygląda tak: /tmp UNEXPECTED INCONSTYSTENCY; RUN fsck MANUALLY z X'ami prawdopodobnie też, ale co mają X'y to sytemu plików? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Kwiecień 2, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 2, 2006 /tmp UNEXPECTED INCONSTYSTENCY; RUN fsck MANUALLY To może zrób to, co mówi komunikat - odpal fsck na /tmp. Pamiętaj, że filesystem musi być odmontowany co czasem oznacza knieczność uruchomienia z płyty instalacyjnej w trybie "rescue". Jeśli /tmp masz jako osobny fs, to nie ma problemu. Nie uruchamiajać Xów, jako root odmontuj /tmp i wymuś sprawdzanie "fsck -v -f /tmp". Albo wręcz wyczyść /tmp - tylko musisz to zrobić bez Xów, czyli najpierw z konsoli "init 3" albo chwilowo zmodyfikuj GRUBa przy starcie (w linii z "kernel" dopisz na końcu "3"). Pozdr, W. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
webon Napisano Kwiecień 2, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 2, 2006 Witam To chyba ostatnio pospolity bład bo moj znajomy ma to samo. Ustawianie zarządzania dyskami logicznymi: No volume groups found UNEXPECTED INCONSISTENCY: zrobił mały update za moja namowa i system padł taki blad potrafi zniechecic do linuksa:( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi