Skocz do zawartości

System Plików

XAL

Rekomendowane odpowiedzi

Na odmontowanym systemie plików (w trybie rescue) spróbuj pobawić się e2fsck oraz fsck. Przykłdowo e2fsck /dev/hda2, czy fsck.ext3 -v -f /dev/hda2 Poczytaj też

http://forum.fedora.pl/index.php?showtopic...5533;entry49589

Sorki, że nie podam Ci dokładniejszego info, ale tymi narzędziami bawiłem się raz dokładnie rok temu wink.gif

PS. Istnieje fsck.ext3 oraz fsck.ext2 jakby co ;>

Polecam man fsck. Poszukaj też na forum, bo o tym było.

Co do odmontowania, to z livecd poprostu odpalasz kompa, a tam, jeżeli partycje zamontuje, to Ty je odmontowujesz przez umount, albo umount -a (ale to raczej na live nie ruszy).

Nie pamiętam teraz tylko, jak to było z montowanymi partycjami przez rescue z cd1, bo tam i tak się używało chroota :| Jak już w nim będziesz, to sprawdz, czy df wyświetla partycje (wyświetli tylko zamontowane). Jeżeli ich nie będzie, to możesz działać.

Ja mam inną hipotezę smile.gif Kolega mówi że ma na partycji /boot ext2 czyli bez księgowania. Pewnie podczas uruchamiania systemu wyłaczył się prąd, zrestartowałeś albo coś w tym oradzju... Pewnie musisz jeszcze raz zainstalować GRUBa na /boot a jak to mnei nie pytaj, bo sam nei wiem smile.gif

no sam nie wiem dokladnie jak to sie stało. no ale dobra. zainstalowalem stery do ati z livny. zrestartowalem kompa i ekran odpalil sie w wysokiej rozdzielczosci, takiej której mój monitor juz raczej nie obsluguje w zwiazku z czym migał, był jasniejszy i powtarzał sie, powykrzywiany był etc. więc zrestartowalem kompa i odpalilem (_linuxa_ → Linuksa) ORT w trybie textowym gdzie odinstalowalem fglrx, ale zapomnialem przywrocic dawną konfigurację, no i odpalilem i juz tak bylo.

/tmp UNEXPECTED INCONSTYSTENCY; RUN fsck MANUALLY

To może zrób to, co mówi komunikat - odpal fsck na /tmp.

Pamiętaj, że filesystem musi być odmontowany co czasem oznacza knieczność uruchomienia z płyty instalacyjnej w trybie "rescue". Jeśli /tmp masz jako osobny fs, to nie ma problemu. Nie uruchamiajać Xów, jako root odmontuj /tmp i wymuś sprawdzanie "fsck -v -f /tmp".

Albo wręcz wyczyść /tmp - tylko musisz to zrobić bez Xów, czyli najpierw z konsoli "init 3" albo chwilowo zmodyfikuj GRUBa przy starcie (w linii z "kernel" dopisz na końcu "3").

Pozdr,

W.

Witam

To chyba ostatnio pospolity bład bo moj znajomy ma to samo.

Ustawianie zarządzania dyskami logicznymi: No volume groups found

UNEXPECTED INCONSISTENCY:

zrobił mały update za moja namowa i system padł

taki blad potrafi zniechecic do linuksa:(