Skocz do zawartości

Błędy Bloków I Program Fsck

samba

Rekomendowane odpowiedzi

NA konsoli wywaliło mi błąd end_request I/O error dev sdb sector 82575455 ext2-fx error (device sdb1) ext2_get_inode: unable to read inode block 6161031 block=10321924

Adapter 0 Host Drive 1 :Reassign not succesful and/or data error on blocks

Moje pytania brzmą:

1) czy aby użyć porgramu fsck trzeba odmontowac dysk sdb1 umount /dev/sdb1 /mnt/hd2 ?

2) czy fsck nie zniszczy danych na hdd?

3) podczas rozruchu fc3 (wyłączyłem i włączyłem serwer) gdy linux montował dyski zaczął sprawdzać systemy plików i znalazł błędne sektory na sdb1 .Długo coś robił ale nie moge znaleść w żadnych logach co zrobił i czy (_wogóle_ → w ogóle) ORT coś zrobił. Gdzie mogę znaleść info na temat czy uszkodzone sektory zostały naprawione ????

4) czy teraz muszę ręcznie uruchamiać fsck czy system sam wykrył nieprawidłowości?

5) jaki program najlepiej z graficznym interfrejsem polecacie pod ext2 do naprawy bad sectors? Dla FC3 ??

Ad.1) Aby użyć fsck file system musi być odmontowany. Dostaniesz zresztą takie ostrzeżenie od programu przy próbie uruchomienia na zamontowanym fs.

Ad.2) Dane na hdd? Myślisz o HDD czy /dev/hdd? wink.gif Na twardym dysku powinien raczej naprawiać, ale nie wiem jak się zachowa fsck jeśli uruchomisz np. na dysku FAT/FAT32/NTFS - sądzę, że nie da się uruchomić, więc raczej spoko.

Ad.3) Wykonywał zapewne właśnie fsck (tylko bez opcji "verbose"). Tez nie wiem gdzie można znaleźć wyniki tej operacji. Założyłbym, że jeśli system wstanie to fsck poszło poprawnie. Dla pewności możesz odmontować fs i z ręki uruchomić jeszcze raz ("fsck.ext3 -v -f /dev/jakistam" - to oczywiście dla fs na ext3, dla ext2 - e2fsck)

Ad.4) patrz pkt.3.

Ad.5) Nie słyszałem o czymś takim cool.gif

Pozdr,

W.