PaiMei Napisano Kwiecień 3, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 3, 2006 Witam temat poruszany byl juz pare razy ale wszyscy juz cos tam dopisuja poprawiaja instaluja i takie tam. Ja mam taka ogromna prozbe czy ktos moze mi jakos powiedziec jak sie do tego zabarac by moje windowsowskie dyski byly widoczne na FC-5 od czego zaczac?? dzieki wielkie za jakakolwiek pomoc! WalDo wedle zyczenia nowy temat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lszk Napisano Kwiecień 3, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 3, 2006 O żeś kurde tak trudno na forum poszukać Nawet w tym dziale masz >>przyklejony<< topic o fat32 http://forum.fedora.pl/index.php?showtopic=4544 Montowanie ntfs znowu się tak bardzo nie różni z kolei... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PaiMei Napisano Kwiecień 3, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 3, 2006 wiem wiem strasznie glupio napisane ale nie moglem wynales a jak napisalem posta znalazlem nad nim odpowiedz SORKI!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Kwiecień 3, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 3, 2006 No jak już mnie do tablicy wywołałeś... Cieszę się, że pofatygowałeś się do opcji "Szukaj", chociaż poszukiwania raczej przeprowadziłeś mało dokładnie. Jeśłi chodzi o montowanie to sprawa jest banalna w przypadku dysków FAT/FAT32: jeśli winda jest na /dev/hda1, w katalogu /mnt utworzyłem podkatalog hda1 to robimy mount /dev/hda1 /mnt/hda1 W przypadku NTFS trzeba doinstalować odpowiedni moduł jądra - nie wiem jak to jest w FC5, ale w FC4 wystarczyło dać yum install kernel-module-ntfs-`uname -r` ta końcówka nie jest chyba konieczna, wystarczy kernel-module-ntfs a yum powinien sam znaleźć odpowiednią wersję dla aktualnie używanego jądra. Dalej postępujesz podobnie jak w przypadku FAT tylko po mount dobrze jest dodać "-o ro" - (_linuks_ → Linux) ORT nie wspiera zapisu na NTFS. Jeśli bardzo musisz i chcesz zaryzykować poczytaj o captive. No i oczywiście nieśmiertelne: RTFM. W tym przypadku "man mount". [Edit] Widzę, że Moderator był szybszy Dobrze Ci tak, na drugi raz szukaj dokładniej. Pozdr, W. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PaiMei Napisano Kwiecień 3, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 3, 2006 [root@localhost ~]# mount /dev/hda1 /mnt/hda1 mount: unknown filesystem type 'ntfs' pozniej zrobilem [root@localhost ~]# yum install kernel-module-ntfs cos sobie poinstalowal i znow mount: unknown filesystem type 'ntfs' Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Zuk87 Napisano Kwiecień 3, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 3, 2006 [root@localhost ~]# yum install kernel-module-ntfs Nie poinstalował... W FC 5 to się zwie kmod-ntfs znajduje się na repo livna Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PaiMei Napisano Kwiecień 3, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 3, 2006 ok to tez zdzialalem i [root@localhost ~]# yum install kmod-ntfs Setting up Install Process Setting up repositories livna [1/4] core [2/4] updates [3/4] extras [4/4] Reading repository metadata in from local files Parsing package install arguments Nothing to do Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Zuk87 Napisano Kwiecień 3, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 3, 2006 (edytowane) http://rpm.livna.org/fedora/5/x86_64/ więc pobierz ręcznie albo złóż dwa polecenia i skorzystaj z nich yum install kmod-ntfs-`uname -r` /edit/ Jednak to nie takie proste Wywaliło mi błąd przy pobieraniu... Najlepiej dla Ciebie będzie pobrać ręcznie odpowiedni moduł do jądra, w konsoli yum localinstall kmod-ntfs-.... lub rpm -Uvh kmod-ntfs-* Wszystko z konta roota (su -), a rpm -ivh wykonaj w katalogu, do którego pobrałeś moduł. Edytowane Kwiecień 3, 2006 przez Zuk87 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PaiMei Napisano Kwiecień 3, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 3, 2006 zciagnolem pomielilo livna-release-5-4.noarch.rpm potem kmod-ntfs i Parsing package install arguments No Match for argument: kmod-ntfs-2.6.15-1.2054_FC5 Zuk87 jak mozesz poslij np GG nr odezwe sie moze cos wymyslisz!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Zuk87 Napisano Kwiecień 3, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 3, 2006 Pobierz z livny moduł do kernela, podałem Ci link i sposób instalacji. P.S.Z gg nie korzystam. P.S. 2 czytałeś RTFM? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PaiMei Napisano Kwiecień 3, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 3, 2006 z livny pobralem i sie zainstalowalo chyba bynajmniej zaden error nie wyskoczyl! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Zuk87 Napisano Kwiecień 3, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 3, 2006 z livny pobralem i sie zainstalowalo chyba bynajmniej zaden error nie wyskoczyl! Więc teraz zmontuj partycję. Dodaj wpis do fstab i powinno działać. http://www.fedora.pl/index.php?option=cont...task=view&id=23 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaro33 Napisano Kwiecień 3, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 3, 2006 z livny pobralem i sie zainstalowalo chyba bynajmniej zaden error nie wyskoczyl! Więc teraz zmontuj partycję. Dodaj wpis do fstab i powinno działać. Uwaga kernel się zmienia na 16 narka uname -r 2.6.16-1.2080_FC5 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
XAL Napisano Kwiecień 4, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 4, 2006 jeśli masz repo liivny to nie lepiej po prostu wpisac yum update? zaktualizowało by Ci cały system i dodatkowo zainstallowało obsluge ntfs, a potem krótka droga. to proste, pierwszy raz to robiłem to mi to 2 minuty zajeło, teraz wyrabiam sie w pare sekund z samą konfiguracją Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Kwiecień 4, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 4, 2006 zaktualizowało by Ci cały system i dodatkowo zainstallowało obsluge ntfs Jeśli nie zainstalowałeś wcześniej kmod-ntfs to yum update nie zainstaluje tego sam z siebie, bo niby z jakiej racji? Update to update, czyli aktualizacja tego co jest zainstalowane. Po pierwszej instalacji to faktycznie będą aktualizowane wszystkie składniki: kernel, kmod-ntfs i ew. kmod-nvidia, kernel-devel, ale TYLKO wtedy jeśli były uprzednio zainstalowane. [Edit] Właściwie to kernel i kernel-devel będa instalowane obok istniejących nawet w opcji yum update - to tak dla bezpieczeństwa systemu. Pozdr, W. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi