Skocz do zawartości

Kolejny Raz Montowanie Dyskow

PaiMei

Rekomendowane odpowiedzi

Witam temat poruszany byl juz pare razy ale wszyscy juz cos tam dopisuja poprawiaja instaluja i takie tam. Ja mam taka ogromna prozbe czy ktos moze mi jakos powiedziec jak sie do tego zabarac by moje windowsowskie dyski byly widoczne na FC-5 od czego zaczac??

dzieki wielkie za jakakolwiek pomoc!

WalDo wedle zyczenia nowy temat smile.gif

No jak już mnie do tablicy wywołałeś...

Cieszę się, że pofatygowałeś się do opcji "Szukaj", chociaż poszukiwania raczej przeprowadziłeś mało dokładnie.

Jeśłi chodzi o montowanie to sprawa jest banalna w przypadku dysków FAT/FAT32: jeśli winda jest na /dev/hda1, w katalogu /mnt utworzyłem podkatalog hda1 to robimy

mount /dev/hda1 /mnt/hda1

W przypadku NTFS trzeba doinstalować odpowiedni moduł jądra - nie wiem jak to jest w FC5, ale w FC4 wystarczyło dać

yum install kernel-module-ntfs-`uname -r`

ta końcówka nie jest chyba konieczna, wystarczy kernel-module-ntfs a yum powinien sam znaleźć odpowiednią wersję dla aktualnie używanego jądra. Dalej postępujesz podobnie jak w przypadku FAT tylko po mount dobrze jest dodać "-o ro" - (_linuks_ → Linux) ORT nie wspiera zapisu na NTFS. Jeśli bardzo musisz i chcesz zaryzykować poczytaj o captive.

No i oczywiście nieśmiertelne: RTFM. W tym przypadku "man mount".

[Edit] Widzę, że Moderator był szybszy wink.gif Dobrze Ci tak, na drugi raz szukaj dokładniej.

Pozdr,

W.

ok to tez zdzialalem i smile.gif

[root@localhost ~]# yum install kmod-ntfs

Setting up Install Process

Setting up repositories

livna [1/4]

core [2/4]

updates [3/4]

extras [4/4]

Reading repository metadata in from local files

Parsing package install arguments

Nothing to do

http://rpm.livna.org/fedora/5/x86_64/ więc pobierz ręcznie albo złóż dwa polecenia i skorzystaj z nich smile.gif

yum install kmod-ntfs-`uname -r`

/edit/

Jednak to nie takie proste sad.gif Wywaliło mi błąd przy pobieraniu...

Najlepiej dla Ciebie będzie pobrać ręcznie odpowiedni moduł do jądra, w konsoli

yum localinstall kmod-ntfs-.... 

lub

rpm -Uvh kmod-ntfs-*

Wszystko z konta roota (su -), a rpm -ivh wykonaj w katalogu, do którego pobrałeś moduł.

Edytowane przez Zuk87

jeśli masz repo liivny to nie lepiej po prostu wpisac yum update? zaktualizowało by Ci cały system i dodatkowo zainstallowało obsluge ntfs, a potem krótka droga. to proste, pierwszy raz to robiłem to mi to 2 minuty zajeło, teraz wyrabiam sie w pare sekund z samą konfiguracją biggrin.gif

zaktualizowało by Ci cały system i dodatkowo zainstallowało obsluge ntfs

Jeśli nie zainstalowałeś wcześniej kmod-ntfs to yum update nie zainstaluje tego sam z siebie, bo niby z jakiej racji? Update to update, czyli aktualizacja tego co jest zainstalowane.

Po pierwszej instalacji to faktycznie będą aktualizowane wszystkie składniki: kernel, kmod-ntfs i ew. kmod-nvidia, kernel-devel, ale TYLKO wtedy jeśli były uprzednio zainstalowane.

[Edit] Właściwie to kernel i kernel-devel będa instalowane obok istniejących nawet w opcji yum update - to tak dla bezpieczeństwa systemu.

Pozdr,

W.