Gość Zuk87 Napisano Kwiecień 4, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 4, 2006 Uwaga kernel się zmienia na 16 narka uname -r 2.6.16-1.2080_FC5 yum install kmod-ntfs-`uname -r` Instalowałem tym poleceniem, niestety trzeba będzie je zmodyfikować. Nr kernela zmienił się jakiś czas temu więc nie wiem o co Ci chodzi... Z kmod-ntfs jest o tyle nie miło, że jego pełna nazwa to (np) kmod-ntfs-2.1.26-4.2.6.16_1.2080_FC5.i686.rpm Nie wiem dlaczego dodali 2.1.26-4. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaro33 Napisano Kwiecień 4, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 4, 2006 Uwaga kernel się zmienia na 16 narka uname -r 2.6.16-1.2080_FC5 rpm -qa | grep kmod-ntfs kmod-ntfs-2.1.26-4.2.6.16_1.2080_FC5 Co prawda trochę się męczyłem , ale warto zacząłem yum install kmod-ntfs sam zrobił resztę i kernel zmienił skoro jesteś na wiki , to pewnie się przydadzą takie informacje --------------- ale more rc.local #!/bin/sh # # This script will be executed *after* all the other init scripts. # You can put your own initialization stuff in here if you don't # want to do the full Sys V style init stuff. touch /var/lock/subsys/local iwconfig ra0 rate 1M modprobe ntfs mount -t ntfs -o ro /dev/hda6 /mnt/hda6 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Zuk87 Napisano Kwiecień 4, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 4, 2006 skoro jesteś na wiki , to pewnie się przydadzą takie informacje Wiki już jest dostępna dla wszystkich, sam możesz to opisać. Zapraszam do stworzenia artykułu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PaiMei Napisano Kwiecień 4, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 4, 2006 WIELKIE DZIEKI Oddaje poklon wielkim GURU linuxowym ktorzy poprowadzili mnie przez montowanie dyskow!! ALE zawsze jakies jest Mozna cos zrobic by mozna bylo usuwac i zapisywac pliki na partycji windowsowskiej?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Kwiecień 4, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 4, 2006 Mozna cos zrobic by mozna bylo usuwac i zapisywac pliki na partycji windowsowskiej?? Rozumiem, że przez "windowsowska" rozumiesz NTFS, bo na FAT/FAT32 nie ma problemu W zasadzie można - poczytaj sobie o Captive (czy ja dzisiaj już tego gdzieś na forum nie pisałem? ). Ale metoda jest niezalecana, mocno ryzykowna. Poza tym są jakieś tematy związane z licencjami czy patentami - w końcu NTFS to Sam-Wiesz-Co a u nich nie ma nic za darmo - więc projekt jest rozwijany o ile wiem na zasadzie prób i wniosków oraz ma rózne "egzotyczne" ograniczenia. Zresztą co ja się będę mądrzył jak dokładnie nie wiem - http://google.pl/linux, "captive" i sam będziesz wiedział co i jak. [Edit] Strona domowa projektu http://www.jankratochvil.net/project/captive/ Pozdr, W. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PaiMei Napisano Kwiecień 4, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 4, 2006 ok dzieki bede czytal i szukal jeszcze tylko jedno mocno ryzykowna tzn?? oprocz walki z "bilem" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uosiu Napisano Kwiecień 4, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 4, 2006 przesaadzasz waldo, sam pisalem poradnik http://wiki.fedora.pl/Administracja/captive slyszalem o przypadkach utraty tablicy partycji, ale ja nic takiego nie mialem poza strasznym muleniem kompa przy zapsie i odczycie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Kwiecień 4, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 4, 2006 przesaadzasz waldoMożliwe, mówię co słyszałem, bo sam jakoś bez bólu (prawie) żyję bez Sami-Wiecie-Czego Poza pracą oczywiście Pozdr, W. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaro33 Napisano Kwiecień 4, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 4, 2006 Możliwe, mówię co słyszałem, bo sam jakoś bez bólu (prawie) żyję bez Sami-Wiecie-Czego Poza pracą oczywiście A takie pytanie bo nie umiem się doczytać CDLinux co ma - ............ a fajnie grzebie po NTFS-ie zawsze go stosuję do ratowania – wiecie czego tylko nie bluzgajcie pomnie proszę Narka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sieciech Napisano Kwiecień 11, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 11, 2006 witam a ja mam nastepujacy problem : pakiety mi sie chyba poinstalowaly : rpm -ivh kernel-module-ntfs-2.6.16-1.2080_FC5-2.1.26-0.rr.10.5.i586.rpm Przygotowywanie... ########################################### [100%] 1:kernel-module-ntfs-2.6.########################################### [100%] nie wyskoczyl error wiec chyba sie zainstalowal no nie ? ale robiac: modprobe ntfs dostałem FATAL: Module ntfs not found. i juz nie wiem. moze jakas rada od Wujów :> Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Kwiecień 12, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 12, 2006 rpm -ivh kernel-module-ntfs-2.6.16-1.2080_FC5-2.1.26-0.rr.10.5.i586.rpm A uname -r to co u Ciebie pokazuje? A swoją drogą to skąd wziąłeś kernel-module-ntfs na FC5? To się podobno teraz nazywa kmod-ntfs Na Twoim miejscu odinstalowałbym ten pakiet, skonfigurował poprawnie repozytoria yuma i zainstalował za pomocą tego właśnie narzędzia. Powinno pomóc. Pozdr, W. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi