Sand-fly Napisano Kwiecień 4, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 4, 2006 Wyglada to w ten sposob. Dopisalem to fstab linijke aby automatycznie montowal mi dysk podczac uruchamiania FC5. i wszystko dziala dobrze ( montuje partycje ) ale podczas ladowania systemu wyskakuje komunikat "no final new line in fstab". Zaznaczam ze wszystko dziala wporzadku ale jestem ciekaw czym to jest spowodowane. Oto moj plik fstab: /dev/VolGroup00/LogVol00 / ext3 defaults 1 1 LABEL=/boot /boot ext3 defaults 1 2 devpts /dev/pts devpts gid=5,mode=620 0 0 tmpfs /dev/shm tmpfs defaults 0 0 proc /proc proc defaults 0 0 sysfs /sys sysfs defaults 0 0 /dev/VolGroup00/LogVol01 swap swap defaults 0 0 /dev/disk/by-label/NOTESIK /mnt/ vfat auto,quiet,rw,dmask=0000,fmask=0111,utf8,nodev,noexec,nosuid 0 0 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Kwiecień 4, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 4, 2006 "no final new line in fstab" Dodaj pustą linie na końcu fstab. Czyli <Enter> za ostatnią linijką Tak mi to wygląda sądząc z treści komunikatu. Pozdr, W. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
exbros Napisano Kwiecień 4, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 4, 2006 @Sand-fly - Sluchaj sie WalDo... W linuksie kazdy plik: konfiguracyjny-tekstowy, skrypt itp powinien byc zakonczony pustym wierszem, czyli enterem - tak zwany "powrot karetki i przesuw o wiersz" (zapozyczone z drukarek iglowych ) = CR+LF. BTW - czytanie komunikatow czesto pomaga w rozwiazaniu problemu... Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Kwiecień 4, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 4, 2006 CR+LF. No z tym CR to trochę przesadziłeś To takie bardziej DOS-owe (żeby nie mowić słowa na "W") Linuksowi wystarcza samo LF (0x0A). Pozdr, W. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi