dawidson Napisano Kwiecień 7, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 7, 2006 Chcialem uzyc rescuecd partimage ale kiedy wlaczylem to rozpoznal tylko partycje SWAP nastepną jak UNKNOW. partycje sa tak jak fedora sie instaluje LVM nie wiem czy to dobrze jezeli nie to co zrobic zeby to przekonwertowac na ext3. Powiedzcie jak z tym problemem sobie poradzic. Chcialbym kopie zapasowa w formie obrazu ale nie zrobilem partycji jeszcze jednej to teraz czym to zmniejszyc. Jezeli sie nie da to mozna spakowac (skopiowac) na plyke katalogi a pozniej na zywca wgrac po nowej instalacji ? dzieki za podsuniecie rozwiazania? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Kwiecień 7, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 7, 2006 Jezeli sie nie da to mozna spakowac (skopiowac) na plyke katalogi a pozniej na zywca wgrac po nowej instalacji ? Ja bym użył zwykłego tara z opcją "-p" żeby zachować uprawnienia oraz -j albo -z żeby upakować. A potem zgrać na płytkę/płytki. Jeśli plik będzie zbyt duży, to możesz go podzielić przy pomocy split albo jakiegoś innego narzędzia. Na pewno dzieląc na nowo dyski użyłbym ext3 i wtedy jest do backupów stare, ale dość wygodne (powiedzmy wygodniejsze od tara) narzędzie dump. Wgranie po nowym podziale dysku możesz wykonać w zasadzie "na żywca", chociaż jeśli masz włączony SELinux, to ne wiem jak to się zachowa ciągle zbyt mało wiem na ten temat - może ktos inny się wypowie. Najważniejsze jest zachowanie odpowiednich uprawnień w plikach, bo inaczej to masakra. Jeśli chcesz koniecznie robić obraz partycji, to możesz skorzystać z dd, ale jak rozumiem chcesz zmienić wielkość istniejącej partycji przy ponownym partycjonowaniu, więc dd raczej odpada - przenoszony jest obraz sektor posektorze bez patrzenia czy juz wystaje poza partycję czy nie - jak partycja bedzie zbyt mała to zajedzie po następnej. Pozdr, W. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
!Ci Napisano Kwiecień 7, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 7, 2006 Moze o takie cos Ci chodzi?? G4L Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dawidson Napisano Kwiecień 7, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 7, 2006 Czy ma ktos zwas jakis gotowy skrypt do calego backupu z tarem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
neo_fox Napisano Kwiecień 7, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 7, 2006 Moze o takie cos Ci chodzi?? G4L G4U jest lepszy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patpi Napisano Kwiecień 7, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 7, 2006 Moze o takie cos Ci chodzi?? G4L G4U jest lepszy a moim zdaniem Partimage rulezuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
walwat Napisano Kwiecień 7, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 7, 2006 Partimage zrobi Ci całe obrazy i jest to chyba najprostszy sposób, bo potem w razie czego nie martwisz się o uprawnienia, SELinux i inne rzeczy - przywracasz po prostu obraz. Warunek jest jeden, aby partycja na która wgrywasz miała ten sam rozmiar co ta z której robiłeś obraz. Jeśli po zainstalowaniu Fedory masz LVM (logical volume), a w nim kilka patrycji i patrimage widzi to jako LVM, to niestety nie zrobi obrazu. Aby tego uniknąć trzeba podczas instalacji Fedory (piszę bez wersji, bo ja mam FC3) samemu ustalić partycje korzystając z DiskDruida, a nie zdawać się na automatyczny podział - nie bedziesz miał wtedy LVM, z ktorym są chyba tylko same problemy... walwat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
neo_fox Napisano Kwiecień 7, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 7, 2006 Moze o takie cos Ci chodzi?? G4L G4U jest lepszy a moim zdaniem Partimage rulezuje Chyba nie można za bardzo porównywać. Partimage nie potrafi klonować dysków a G4U nie potrafi zapisywać obrazu partycji na dysku lokalnym. Poza tym: ......... Warunek jest jeden, aby partycja na która wgrywasz miała ten sam rozmiar co ta z której robiłeś obraz. Jeśli po zainstalowaniu Fedory masz LVM (logical volume), a w nim kilka patrycji i patrimage widzi to jako LVM, to niestety nie zrobi obrazu. Z G4U nie ma takich problemów. Kopiowałem dysk 40 GB na 60 GB Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Daniello Napisano Kwiecień 7, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 7, 2006 Ja do dużych backupów uzywam Partimage. To jest tylko jeden plik binarny. Nie wymaga skomplikowanych bibliotek. Te które są w systemie w zupełności wystarczają. Natomiast do mniejszych backupów wykorzystuję BZip2. Bardzo dobra kompresja, zresztą w partimage też można wybrać kompresję. Albo GZ, albo BZip2. Dla mnie lepiej jest wykorzystywać systemowe narzędzia backupu. Nie tylko TAR, ale także tak jak już ktoś wspomniał dump i restore. Jak się ma system plików ext2/ext3, to takie narzędzia jak dump i restore stają się bardzo przydatne. Nie wiem natomiast co by sie stało, jakby się zrobiło backup partimagem korzenia "/". Zbackupowałby katalogi /proc i /sys, które w rzeczywistości nie istnieją na partycji. Korzenie systemu plików robi się zazwyczaj TAR'em lub BZipem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dawidson Napisano Kwiecień 7, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 7, 2006 Dzieki za odpowiedzi Ten backup chce zrobic na serwerze mail. Chodzi tylko o uzytkownikow i haslel oraz ustawienia wszystkiego czy wystarczy zgrac wszystkie config. i ktore pliki do uztykownikow tak zeby ich nie zakladac od nowa wraz z haslami Rozmiem ze group, passwd, ... a jak zrobie porzadek z partycjami to obrazik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
snake Napisano Kwiecień 7, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 7, 2006 Ciekawe że nikt nie napisał o selinux Bo postujący nie wspomniał nic o tym czy ma włączony czy wyłączony (nie dotyczy low level backup ). tar o ile mi wiadomo nie potrafi zapisywać atrybutów selinux, ale mogę się mylić. star tak. Przykład: (juz chyba go gdzies na tym forum podawałem ) Popatrzmy na przykładzie maillog. ls -Z /var/log/maillog (system_u:object_r:var_log_t) cd /var/log star -xattr -H=exustar -c -f maillog.star ./maillog* po rozstarowaniu powinno działać poprawnie. Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dawidson Napisano Kwiecień 9, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 9, 2006 Mam wyłaczone se linux Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Kwiecień 9, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 9, 2006 Warunek jest jeden, aby partycja na która wgrywasz miała ten sam rozmiar co ta z której robiłeś obraz. Czyli dla dawidsona bezużyteczne - napisał przecież, że chce zmniejszyć partycję. @snake - o SElinux nie pisałem, bo wciąż tego nie rozumiem ale jak widać z powyższego wpisu ta sprawa nie jest problemem Z drugiej strony opcja "-p" w tar zapisuje wszystkie informacje o uprawnieniach, więc... trzebaby sprawdzić, ale ja też mam SELinux wyłączony. Pozdr, W. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dawidson Napisano Kwiecień 21, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 21, 2006 Poruszlem ten problem poniewaz mam nowy serwerk i teraz chcialem wszystko bez problemowo przeniesc chodzi mi o konta mailowe uzytkownikow itd. Powiedzcie jak to najlepiej zrobic skoro nie da sie tego zalatwic czyms do obrazu to co przekopiowac. tak zeby na nowej instalce bylo wszystko. dzieki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mynus Napisano Kwiecień 21, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 21, 2006 ostatnio zakupilem nowy dysk do serweraka i przerzucilem dane zwyklym tarem potem zainstalowalem gruba na nowym dysku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi