Maciejas Napisano Kwiecień 7, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 7, 2006 Witam na moim Laptopie mam zainstalowana FD5. Wersja: 2.6.16-1.2080_FC5 Device Boot Start End Blocks Id System /dev/hda1 1 13 104391 83 Linux /dev/hda2 1559 4864 26555445 f W95 Ext'd (LBA) /dev/hda3 14 906 7173022+ 83 Linux /dev/hda4 907 973 538177+ 82 Linux swap / Solaris /dev/hda5 * 1559 4864 26555413+ 7 HPFS/NTFS Wszystko swietnie dziala, podmontowana partycja ntfs, system ja widzi i moge przeglodac z niej pliki. Problem pojawia sie gdy chce udostepnic partycje NTFS do zapisu poprzez captive wg wzoru ze strony: http://www.jankratochvil.net/project/captive/ Sterowniki do ntfs zainstalowane (captive-install-acquire)(fuse zainstalowany) wszystko poprawnie.. Natomiast gdy wrzucam mu polecenie: # mount -t captive-ntfs /dev/hda5 /mnt/dosc pojawia sie cos takiego: (process:4525): Captive-CRITICAL **: sandbox: FATAL: captive_mmap_map_get: assertion `TRUE==g_hash_table_lookup_extended(captive_mmap_map_hash, addr, NULL, &r_gpointer)' failed Captive-ERROR **: CORBA Exception occured: id="IDL:omg.org/CORBA/COMM_FAILURE:1.0", value=0xa0d2e64 aborting... Pomozcie prosze... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
...>>udzior<<... Napisano Kwiecień 7, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 7, 2006 a cos ciekawego w /var/log/messages odnosnie captive? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Daniello Napisano Kwiecień 8, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 8, 2006 Z roota zamontuj. Tylko z roota można to zamontować. Nie wiem czy istnieje możliwość zamontowania systemu plików captive-ntfs poprzez zwykłego uzytkownika. Nie ma uprawnień. A nie zmienisz (_wogóle_ → w ogóle) ORT uprawnień. Sterownik Captive sam nakłada prawa na NTFS i nie można ich (_wogóle_ → w ogóle) ORT zmienić. Podobno za jakiś rok ma wyjść kernel z obsługą read/write NTFS. Do tego stabilny. Przynajmniej takie są plany Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rasp Napisano Kwiecień 8, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 8, 2006 Podobno za jakiś rok ma wyjść kernel z obsługą read/write NTFS. Do tego stabilny. Przynajmniej takie są plany Daniel_2005 czy mógłbyś podrzucić jakieś linki odnośnie tych informacji... ..poczytałbym sobie.. i pewnie nie tylko ja.. Pozdrawiam Rasp.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Daniello Napisano Kwiecień 9, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 9, 2006 http://jakilinux.org/linux/mandriva/dwie-b...kalni-mandrivy/ To Mandriva 2007 ma mieć tą implementację. Fedora to nie wiem, ale chyba raczej tak. Przecież to chodzi o linuksowe jajko, które ma mieć obsługę read'write NTFS Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bender88 Napisano Kwiecień 9, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 9, 2006 Witam mam ten sam problem, z tą różnicą że nie uruchomiłem captive-install-acquire. Powód był prosty, nie mam takiej komendy . Bardzo mi zależy na zapisie do ntfs więc prosze o pomoc. Aha i nie wiem czy jest coś ciekawego w logu bo nie moge go otworzyć nawet spod roota. Oto jak to wygląda: [bender@localhost ~]$ su Password: [root@localhost bender]# captive-install-acquire bash: captive-install-acquire: command not found [root@localhost bender]# mount -t captive-ntfs /dev/hda1 /mnt/win_c (process:2798): Captive-CRITICAL **: sandbox: FATAL: captive_mmap_map_get: assertion `TRUE==g_hash_table_lookup_extended(captive_mmap_map_hash, addr, NULL, &r_gpointer)' failed Captive-ERROR **: CORBA Exception occured: id="IDL:omg.org/CORBA/COMM_FAILURE:1.0", value=0x9502e64 aborting... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaro33 Napisano Kwiecień 9, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 9, 2006 [bender@localhost ~]$ su su - kreska WAŻNA narka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bender88 Napisano Kwiecień 10, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 10, 2006 Zrobiłem format Fedorki bo za dużo namieszałem (mi. z repo). Teraz zrobiłem wszystko po koleji z tym captive-ntfs. Tym razem konfigurator zadziałał, ale dalej mam ten sam komunikat. "su -" też nie pomogło. Próbuje to zrobić na FC5 po yum update. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
...>>udzior<<... Napisano Kwiecień 10, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 10, 2006 nie korzystam z captive (dlatego niewiele moge Ci pomoc), ale sprobuj: uruchomic mount z opcja --debug-messages i na koncu komendy dodaj wpis 1>.log 2>&1 I zapodaj na forum zawartosc .log. Zgodnie z tym co jest na stronie: You should first run captive-install-acquire command to check your available Microsoft Windows drivers versions. Musisz uruchomic captive-install-acquire. UPDATE TIPS Aha i nie wiem czy jest coś ciekawego w logu bo nie moge go otworzyć nawet spod roota. .. dopisz do /etc/syslog.conf *.* /dev/tty9 wowczas na tty9 bedziesz mial wyswietlane msg. w X (CTRL+ALT+F9) , bez X (ALT+F9) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bender88 Napisano Kwiecień 10, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 10, 2006 captive-install-acquire uruchomiłem, ale to nie pomoglo. Jak uruchomie po raz drugi to już pisze: All needed modules were found in their best preferred versions. Found NTFS disk partitions are prepared in /etc/fstab. You can mount them by commands mount(8) or usermount(1) such as: mount /mnt/captive-LABEL_C Available captive-ntfs partitions: /mnt/captive-dane /mnt/captive-noname Update: Ten log jest dosyć długi więc zamieszcze tylko ostatnie linijki. Jak potrzebne jest wszystko to powiedzcie. Captive-Message: sandbox: KdpPrintString: (loader.c:701) LdrpBuildModuleBaseName() Captive-Message: sandbox: KdpPrintString: (loader.c:702) FullName \var\lib\captive\ntfs.sys Captive-Message: sandbox: KdpPrintString: (loader.c:714) p ntfs.sys Captive-Message: sandbox: KdpPrintString: (loader.c:724) p ntfs.sys Captive-Message: sandbox: KdpPrintString: (loader.c:1227) EntryPoint at b71e8683 Captive-Message: sandbox: KdpPrintString: (loader.c:1232) FileHeader at b71260dc Captive-Message: sandbox: KdpPrintString: (loader.c:1236) OptionalHeader at b71260f0 Captive-Message: sandbox: KdpPrintString: (loader.c:1240) SectionList at b71261d0 Captive-Message: sandbox: KdpPrintString: (wstring.c:167) wcscpy(str1 <undef>, str2 ntfs) Captive-Message: sandbox: KdpPrintString: (loader.c:1266) Loading Module \var\lib\captive\ntfs.sys... (process:3356): Captive-DEBUG: sandbox: captive_mmap_map_get: addr=0x808d000 (process:3356): Captive-CRITICAL **: sandbox: FATAL: captive_mmap_map_get: assertion `TRUE==g_hash_table_lookup_extended(captive_mmap_map_hash, addr, NULL, &r_gpointer)' failed Captive-ERROR **: CORBA Exception occured: id="IDL:omg.org/CORBA/COMM_FAILURE:1.0", value=0x9d32984 aborting... (process:3356): Captive-DEBUG (recursed): sandbox_parent_own_orbit_dir_cleanup_atexit; done=0 aborting... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Daniello Napisano Kwiecień 10, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 10, 2006 FUSE wgrywałeś z opcjami --enable-kernel-module oraz --with-kernel=SRCDIR ?? Są raczej konieczne do tego. Moduły kernela są potrzebne do skompilowania FUSE. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
...>>udzior<<... Napisano Kwiecień 10, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 10, 2006 Zrobiles dokladnie tak jak opisane to jest w >> Instalacja Captive << i używasz zrodel z >> Fuse -> Download << pokaz /etc/fstab Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bender88 Napisano Kwiecień 12, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 12, 2006 Zrobiłem wszystko od nowa zgodnie z instrukcją podaną przez udziora. Ze źródłami, ze wszystkim na świerzym systemie i dalej to samo. Mój fstab: /dev/VolGroup00/LogVol00 / ext3 defaults 1 1 LABEL=/boot /boot ext3 defaults 1 2 devpts /dev/pts devpts gid=5,mode=620 0 0 tmpfs /dev/shm tmpfs defaults 0 0 proc /proc proc defaults 0 0 sysfs /sys sysfs defaults 0 0 /dev/VolGroup00/LogVol01 swap swap defaults 0 0 /dev/hda2 /mnt/captive-dane captive-ntfs defaults,noauto 0 0 /dev/hda1 /mnt/captive-noname captive-ntfs defaults,noauto 0 0 Musiałem jednak zainstalować captive-ntfs z nonrpm bo rpm na tej stronie mi nie działa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrzysieQ Napisano Kwiecień 13, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 13, 2006 (edytowane) Mam również problem z Captive. Otrzymuje komunikat: [root@Krzysieq log]# modprobe fuse [root@Krzysieq log]# mount /dev/hda1 (process:2734): Captive-CRITICAL **: sandbox: FATAL: captive_mmap_map_get: assertion `TRUE==g_hash_table_lookup_extended(captive_mmap_map_hash, addr, NULL, &r_gpointer)' failed Captive-ERROR **: CORBA Exception occured: id="IDL:omg.org/CORBA/COMM_FAILURE:1.0", value=0x93a3dd4 aborting... Instalowałem zgodnie z instrukcją w wiki. Mój FSTAB wygląda tak: LABEL=/ / ext3 defaults 1 1 devpts /dev/pts devpts gid=5,mode=620 0 0 tmpfs /dev/shm tmpfs defaults 0 0 proc /proc proc defaults 0 0 sysfs /sys sysfs defaults 0 0 LABEL=SWAP-hdd3 swap swap defaults 0 0 /dev/hdd1 /mnt/G vfat auto,users,umask=0,rw,codepage=852,iocharset=utf8 0 0 /dev/hdb5 /mnt/captive-dane_3 captive-ntfs defaults,noauto 0 0 /dev/hda5 /mnt/captive-dane_2 captive-ntfs defaults,noauto 0 0 /dev/hdb2 /mnt/captive-dane_1 captive-ntfs defaults,noauto,context=system_u:object_r:public_content_t 0 0 /dev/hda1 /mnt/captive-system captive-ntfs defaults,noauto 0 Proszę o pomoc -- Problem rozwiązany: Wystarczylo powrócić do standardowego jajka Fedory 5 a nie jechac na 2.6.16-1 Edytowane Kwiecień 15, 2006 przez KrzysieQ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
papuq Napisano Kwiecień 16, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 16, 2006 podpisuje sie pod probemem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi