PaiMei Napisano Kwiecień 7, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 7, 2006 Witam troche przedobrzylem i wklepalem jedna linijke za wiele w fstab i po restarcie fc5 nie odpala bo nie moze sobie z tym poradzic. probowalem edytowac ten plik jako root moge otworzyc zmienic ale nie moge zapisac. Jak to przebrnac by nie instalowac na nowo ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
...>>udzior<<... Napisano Kwiecień 8, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 8, 2006 Zamontuj jeszcze raz partycje. Najpierw zobacz jak jest zamontowana partycja na ktorej masz /etc, czy jest (ro) - tylko do odczytu - jezeli tak, to wowczas: mount -o remount,rw (tutaj nazwa partycji albo punkt montowania). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaro33 Napisano Kwiecień 8, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 8, 2006 mount -o remount,rw (tutaj nazwa partycji albo punkt montowania). Bo problem jest jakoś taki dziwny , miałem podobny Wygląda tak fstab nie da się edytować na źle pod montowanym systemie plików , ja musiałem 1) od montować i dopiero mogłem zapisać fstab . 2) Nie chce straszyć , ale jak powyższe nie pomorze , to LiveCD musisz użyć i dopiero edytować fstab, Narka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PaiMei Napisano Kwiecień 8, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 8, 2006 ok panowie ale ktora partycje mam teraz zamontowac jak to sie stalo przez to ze dodalem jedna za duzo!!?? ja sie chce jej pozbyc! bynajmniej takie jest moje wyobrazenie o tym Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Other Napisano Kwiecień 8, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 8, 2006 Jak edytujecie fstab pamiętajcie że ma zostać zawsze ostatnia linijka pusta (dać enter po prostu ) bo ianczej się pluje. To tak dla przypomnienia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PaiMei Napisano Kwiecień 8, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 8, 2006 niestety nic nie pomaga!! nadale nie moge zapisac zmian musze jakies LiveCD cyba wynalesc i tak przetestowac Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
...>>udzior<<... Napisano Kwiecień 8, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 8, 2006 probowalem edytowac ten plik jako root moge otworzyc zmienic ale nie moge zapisac Wynika z tego, iż masz dostep do pliku - czyli jak narazie LiveCD jest zbedny. A co do partycji na ktorej jest wspomniany fstab, to najprosciej sprawdzic: mount I zapodaj wynik na forum. Jezeli przy ktorejkolwiek z partycji nie bedzie wyrazie /etc , to jest duze prawdopodobienstwo, ze masz ten katalog (i tym samym plik fstab) na partycji przy ktorej jako miejsce zamontowania wystepuje / (katalog glowny). Nastepnie (juz tak dla bezpieczenstwa integralnosci systemu plikow) sprawdz ta partycje przy pomocy fsck. Po czym "przemontuj" w taki sposob jak podalem Ci wczesniej. I wowczas edytuj fstab. Powodzenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaro33 Napisano Kwiecień 8, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 8, 2006 mount I zapodaj wynik na forum. Chyba będę upierał się przy mojej teorii 1)należy od montować co-złe i dopiero su - mcedit /etc/fstab kreska jest WAŻNA 2) jak nie pomorze to liveCD - - ostateczność to zawsze działa more /etc/fstab Nastepnie (juz tak dla bezpieczenstwa integralnosci systemu plikow) sprawdz ta partycje przy pomocy fsck. Po czym "przemontuj" w taki sposob jak podalem Ci wczesniej. z tym się nie zgodzę man fcsk należ takie operacje przeprowadzać na od montowanym systemie plików poprawcie mnie jeżeli się mylę !!! Narka //EDIT// @WalDo Miałem podobnie – co USER co prawda tyczyło fat ale też nie pozwoliło zapiać po edycji – edycja była możliwa a zapis NIE pomogło umont Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Kwiecień 8, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 8, 2006 niestety nic nie pomaga!! nadale nie moge zapisac zmian musze jakies LiveCD cyba wynalesc i tak przetestowac A jak wyglądają uprawnienia do tego pliku? Jeśli root nie może zapisać, to albo nie root albo jakaś kiszka z prawami do pliku. LiveCD? A nie prościej z instalacyjnej "linux rescue"? [Edit] Aha, na /etc/fstab zrób może na wszelki wypadek jako root chmod 777 fstab Pozdr, W. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
...>>udzior<<... Napisano Kwiecień 8, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 8, 2006 man fcsk należ takie operacje przeprowadzać na od montowanym systemie plików zgodze sie z Toba w 100%. Jednak uzywanie LiveCD - w przypadku, gdy system jeszcze "dycha" - nie jest az tak bardzo konieczne, biorac pod uwage fakt , iż kolega takiego nie posiada. Zatem proponuje wykorzystac w tym celu plytke instalacyjna Fedory i uruchomic system w trybie Rescue Mode. >>Opis korzystania z Rescue Mode wprost z dokumentacji<< ... przy mojej metodzie sie nie upieram (chociaz sam korzystam) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaro33 Napisano Kwiecień 8, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 8, 2006 zgodze sie z Toba w 100%. Jednak uzywanie LiveCD - w przypadku, gdy system jeszcze "dycha" - nie jest az tak bardzo konieczne, >>Opis No tak masz rację tylko ja na własnym błędzie boleśnie się przekonałem co potrafi fcsk , przy literówce ja podałem dwie metody LiveCD to ostateczność – może za mało wyraziście napisałem Narka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PaiMei Napisano Kwiecień 9, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 9, 2006 wiec tak robilem pokoleji tak jak mi odpisywaliscie mount -o remount,rw (tutaj nazwa partycji albo punkt montowania). wywalilo mi ze partycja jest juz odmontowana mount /dev/hda6 on /type ext3 (rw) proc on /proc type proc (rw) mcedit /etc/fstab command no found more /etc/fstab wywalilo mi wszystko co bylo w "fstab" chmod 777 nie mama uprawnien plik tylko do odczytu teraz by bylo smieszniej moje prawa do pliku sa taki -rw-r--r-- czyli jako root moge i zapisywac i odczytywac wnioskuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
...>>udzior<<... Napisano Kwiecień 9, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 9, 2006 mount -o remount,rw (tutaj nazwa partycji albo punkt montowania). Jaka nazwa lub punkt montowania? wywalilo mi ze partycja jest juz odmontowana Jaka partycja? wywalilo mi wszystko co bylo w "fstab" Co Ci wywalilo? chmod 777 nie mama uprawnien plik tylko do odczytu chmod 777 ????? Zobacz jeszcze: lsattr /etc/fstab Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaro33 Napisano Kwiecień 9, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 9, 2006 mcedit /etc/fstab command no found more /etc/fstab wywalilo mi wszystko co bylo w "fstab" Pewnie nie masz mc zainstalowanego więc pozostaje vi jest na pewno a – ale są inne gedit , nano mam nadzieję że na root robiłeś su - A posłuchaj kolegi @ ...>>udzior<<... i pokarz całe komendy może literówkę robisz Narka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PaiMei Napisano Kwiecień 9, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 9, 2006 jaro33 jasne ze na root dzialalem vi i lipa i tak nie mozna zapisac ...>>udzior<<... /dev/hda8 punkt montowania /mnt/linux odmontowana partycja hda8 pokazalo mi zawartosc fstab wszystkie partycje jakie sa windowsowskie i linuksa, ta ktora niby to byla odmontowana czyli hda8 tez byla jak wszystkie inne! chmod 777 fstab w katalogu etc lsattr /etc/fstab pokazala sie cos takiego ------------------- /etc/fstab nie wiem co miala ta komenda zrobic ale edytowac i tak nie moge Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi