Skocz do zawartości

Chamstwo Billa G.

waldis

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 32
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

mi by nie przeszkadzało to że windows jest tam zainstalowany bo i tak bym sobie tam fedorke wrzucił

ja się bardziej zdziwiłem po jednym newsie w którym było napisane że Bill G. pcha się do opensource

tu macie linka

Też mnie to rozwaliło i wnerwiło za razem. Jednak najważniejsze pytanie jakie nasuwa się po przeczytaniu tej informacji to: "Dlaczego M$ sądzi, że ktokolwiek posłucha ich pomysłów??" To zwykła, żałosna naiwność i chciwość. Z resztą, koniec Micro$oftu jest blisko. Vista zaprasza na reklamy (moje ulubione "ulepszenie" w najnowszej Windozie biggrin.gif), nie obsługuje monitorów CRT, wymaga kompa z przyszłej dekady, sprawdza legalność filmów i muzyki, i co tam jeszcze. Vistą sami siebie zabiją. A dobije ich jeszcze SLED, wespół z pozostałymi Linuksami. Przyjdę z drinkiem z parasolką, słuchawkami z piosenką "Coco Jumbo" (nie mogłem na biegu znaleźć niczego weselszego biggrin.gif) w uszach, ubrany w hawajską koszulę obejrzeć ich pogrzeb i rzucić łopatę ziemi na grób "giganta z Redmont".

a pozatym może mi ktoś napisać co mu to da że będzie preinstalowany windows w kompach question.gif

przecież jak ktoś będzie chciał zakópić płytke z windowsem to by mu preinstalowanego systemu nie trzeba było tylko troche więcej kasy, a i tak pewnie by większość ludzi go nie kupiła bo uznali by to za zbędny wydatek i słusznie

Ehh... Użytkownikowy to oczywiście nie potrzebne, a wręcz przeszkadza, bo trzeba tracić czas na wywalanie windy przed instalką pingwina, ale M$'owi nie w smak sytuacja, w której nie zarabiają na każdym sprzedawanym komputerze. Patrząc ze strony M$ jako monopolisty - z resztą wyraźnie tracącego grunt pod nogami - komputer sprzedany bez Windows jest największym złem. Pół biedy jeśli użyszkodnik zainstaluje sobie piracką wersję Window$, bo wtedy nie zmienia się pozycja systemu. Jednak jeśli takowy użyszkodnik zainstaluje sobie system spod znaku Tux'a (albo Demonka, czy jaki kolwiek inny "nie windows") wtedy zaczynają się problemy, bo Windowsa na tym komputerze NIE MA, a to źle (z punku widzenia Billa i spółki oczywiście wink.gif). A jeśli to producent sprzętu zainstaluje Linuksa na tymże komputerze? To już kompletna porażka dla MS Ich mentalność jest i zawsze była nastawiona na kasę. Wyłącznie na kasę, a co za tym idzie utrzymanie pozycji monopolisty. Dlatego trzeba ludzi nawracać na Linuksa (albo jakiego kolwiek innego otwartego Unixa), żeby M$ ze stołka strącić. Ale przede wszystkim producenci sprzętu powinni zacząć oferować możliwość preinstalowania Linucha na sprzedawanych przez siebie kompach, bo to dopiero wstrząsnęło by Micro$oftem.

Może uznacie mnie za "innego", ale ja to w całości popieram. Microsoft nie mówi jaki to ma być system(choć wiadomo o co chodzi). Jednak tak rozwija się piractwo. Przeciętny użytkownik komputera nawet nie zdaje sobie sprawy, że bierze udział w przestępstwie!!! To karygodne. Takie działanie może także dobrze wpłynąć na inne systemy operacyjne, czyli wszelkiej maści Linuksy. Jeżeli da się pisać, przeglądać WWW i układać pasjansa to taki człowiek może się nawet nie zorientować, że nie ma Windows.

Tępić piractwo trzeba ...

A tam zawsze jest wyjście jak Chiny ruszą z Linuksem a jest ich trochę to wtedy Linux zostanie dostrzeżony przez innych – chodzi jedynie o władzę i wpływy M$ traci i będzie tracił dlatego krytykują innych

Ja używam obu systemów i nic nie mam przeciw , Jeszcze OpenOffis to ich zalewa że tracą – nawet gdzieś w Polsce urzędy przechodzą na Ooo .

A jak w szkołach zaczną uczyć Linuksa to im da popalić – na razie z tym to cieniutko .

Poprawcie mnie.

M$ przed XP wykupił pakiety udziałów w Corel Linux.

Ja chyba dostałem 2 kompa z MandrekeLinux9 ale bez płyt instalacyjnych – i co ?

A z Mandrivy też odszedł człowiek nastawiony na otwartość systemu – oni też zaczęli stosować politykę M$ .

Ludzie zaczynają liczyć , wielu z nas używa M$ - policzcie ile należy wydać 1) system 2) pakiet biurowy 3) dvd 4) jakieś wideo (przeglądarka) 5) zapora 6) AV 7) ..................+ zamiłowania kto co lubi

Mnie denerwuje jedno iż strony www są nastawione na M$ - tylko nie zniżajmy się do ich poziomu w krytykowaniu . Resztę rynek wyrówna pieeeeeeeeeniądze

M$ niszczy firmy robiące soft pod M$ i co sam traci wydając badziewie . A szczególnie ta afera z początku roku z meta danymi w plikach graficznych . Oni ciągle zostawiają jakąś furtkę do szpiegowania . Ludzie mają dość płacić i na bieżąca śledzić bezpieczeństwo .

A tam gdzie są dane poufne nie można aktualizacji robić przez www , tylko ręcznie z płyt , Co robi M$ wstrzymuje SP3 – pogratulować samobójczy ruch .

Narka

Ja dziękuje za takie komputery. Jeżeli w Polsce to nastąpi, to będzie TRAGEDIA. Monopolizacja rynku nie zna granic. Windowsy są na tyle niebezpieczne, dziurawe i niestabilne, że nie trzeba je wciskać użytkownikowi. Nie robić mu wody z mózgu!!! Dla mnie to jest chamstwo totalne. Ale hakerzy już tylko ręce zaciskają laugh.gif Ja i tak (_odrazu_ → od razu) ORT wywale ten system, bo będzie mi niepotrzebny. Bill Gates - chyba cos mu się pokręciło w tym pustym łbie. Mam nadzieję, że producenci sprzętu nie zgodzą się na to smile.gif, bo już chyba od jakiegoś czasu zdaje się, że są bardziej po stronie Open Source. Powiem krótko. Życzę tej firmie z całego serca, żeby zdechła. Mam już tego wszystkiego powyżej uszów.

a feee...Stany kraj konstytucyjny a tutaj chcą zmuszać ludzi i zabierać im prawo do wolnego wyboru. Nie podoba mi sie to wcale. Żeby tylko nei rozpoczęli okupacji U.K. tak jak Iraku. To nie przejdzie tak łatwo...ale w swoim kraju nie mieszają, tylko sie czepiaja brytyjczyków. W Usa by nie przeszło nigdy w życiu coś takiego, Unia Europejska może pokaże im palec wreszcie.

ech... Deaniel_2005 AMEN

szczerze mowiac to wole sobie kupic kompa bez systemu tylko niech mi dadza plytki ze sterami, ja juz sobie system zainstaluje tak jak chce, a nie ze dysk 500gb i mam jedna partycje i to jeszcze fat32 tongue.gif z klastrem 64kb.... nie, ja MUSZE wszystko ustawic jak ja chce tongue.gif ludzie, nie zmusicie mnie, no i na koniec musze stwierdzic ze z MS jestesmy w symbiozie bo on daje nam inspiracje co tu jeszcze wykodzic

dysk 500gb i mam jedna partycje i to jeszcze fat32 tongue.gif z klastrem 64kb....

sprawdź dokumentacje FAT32 może nie biggrin.gif ..... co

a kiedy zrobią laptopy z Linuksem jakaś firma , ( nie mam Laptopa więc się nie znam )

:

Michala Alexander, odpowiedzialna w Microsofcie za politykę antypiracką, uważa, że sprzedaż "nagiego komputera" to "stracona okazja" do sprzedania jednocześnie dodatkowego oprogramowania.

"stracona okazja"

wszystko na temat

narka

wiem, ze lubie przerysowywac rzeczy i fata nie zaloza ale ntfs ma chyba klastra 8 albo 16kb wtedy... juz wolalbym dysk 500 jako 10gb na windowsa + doinstalowany program z kilkoma schematami dysku + mozliwosc recznego partycjonowania... tak ze am se poustawiam jak chce miec to poukladane tongue.gif

Nie zwykłem psioczyć na MS, poprostu jest. Ale to co dzieje się teraz to granice wszelkie przekracza.

Cóż to kogo obchodzi, jaki system ja chce mieć ?

Takie to monopolisty prawo, iż fanaberie swe chce w życie wprowadzać.. my jako 'wolna społeczność' powinniśmy stanowcze nie powiedzieć.

Pomyślce logicznie wink.gif W WIelkiej Brytanii nie chcą sprzedawać komputerów bez OSów. A dlaczego ? Jak nei wiadomo o co chodzi to wiadomo ż eo pieniądze (albo kobiety ale to nei w tym przypadku). Wiedzą że tańsze komputery "idą szybciej" dlatego nei wpychają tam M$ Windowsa. A powiedzmy aby ktoś kazał im wepchnąć tam jakiś OS. Nie podniosą ceny komputera bo chcą żeby się sprzedawały w niskiej cenie. To wepchną coś, co można tam wepchnąć za darmo. I co to będzie ? OpenSuSE, Mandriva, Fedora Core albo Ubuntu w oryginalnym opakowaniu 5 sztuk od razu biggrin.gif M$ działa sam przeciw sobie biggrin.gif

Wiedzą że tańsze komputery "idą szybciej" dlatego nei wpychają tam M$ Windowsa. A powiedzmy aby ktoś kazał im wepchnąć tam jakiś OS. Nie podniosą ceny komputera bo chcą żeby się sprzedawały w niskiej cenie.

Tak na dobrą sprawę to M$ zaczyna być coraz bardziej irytujący.. i to już zauważył każdy z moich przedmówców...

Sprawa w Polsce jest trochę inna niż w GB..

Jeśli chodzi o dodawanie OS'ów do kompów to najczęściej dzieje się tak w firmach w których składane są komputery dla klienta, lub dużych supermarketach.. nie wiem czemu ludzie kupują w taki sposób kompy.. tłumaczy ich tylko jedno - nieznajomość ich budowy, a szkoda.. bo każdy tak jak przyzwoity informatyk mógłby sobie skoczyć do sklepu, kupić co trzeba przy okazji oszczędzając, bo kupywałby części w różnych sklepach (gdzie taniej dana część) i poskładał sobie w domu.. jak tak osobiście robie.. już zbyt często widziałem u znajomych komputery składane w firmie gdzie wszystko podpinane było na szybko (lub w ogóle).... poza tym za instalację OS'a i złożenie z reguły widnieje kwota około 100 zł..

Dobrze że niektórzy z nas mają ten wybór... mogą kompa posładać samemu i mieć pewność że jest dobrze.. a potem wrzucic odpowiedniego OS'a i żyć w spokoju nie mając niczego (choć z tym trudno) wspólnego z MS.

Oby w końcu zaczęli dorzucać do kompów zestawy z Fedorą.. Ubuntu... itp.. może kliku z użytkowników nie przetraszyłoby się tego aż tak jak np. mój starszy, który (po zakupie) miał na swoim kompie jakiegoś RedHata (a że nie było mnie w domu jak pszysłali mu jego kompa to od razu usunął i wrzucił XP :/).. kilku popróbowałoby coś zrobić i może zwróciłoby uwagę na to że linux nie taki straszy, i że nareszcie mogą mieć swobodę działania... i że nie są uzależnieni od okien... niestety za mało ludzi jest tego świadomych..

a jeśli dojdzie do sytacji gdy będą chcieli siłą rzeczy dodawać Windy wszelkiej maści do sprzedawanych kompów i nie będzie ich obchodziło zwiększenie ceny, to ciekawy jestem ile osób powie sprzedawcy "nie dziękuje wolę mieć możliwość wyboru"..

..Ta dyktatura M$ jest już dobijająca...

Sorry że tak długo i nie do końca na temat.. Pozdrawiam Rasp..