doiy Napisano Kwiecień 10, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 10, 2006 Mógłby może ktoś napisać jak powinien wyglądać /etc/sysconfig/i18n, aby wszędzie mieć polskie znaki, to samo się tyczy gnome-terminala. O ile w bashu w gnome-terminal mam polskie znaki to kiedy włączę jakąś aplikację(ekg, elinks) to mam przecinki zamiast plznaków. Dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Kwiecień 10, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 10, 2006 Mógłby może ktoś napisać jak powinien wyglądać /etc/sysconfig/i18n, Mógłby i już kilka(naście?) razy napisał. To miłe, że wszyscy użytkownicy forum potrafią korzystać z opcji "Szukaj" :] i z łatwością odnajdują TEN LINK Pozdr, W. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
doiy Napisano Kwiecień 10, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 10, 2006 Dzięki. Szukałem Znalzałem inny temat, lecz w tamtym solucja zawarta nie dała dobrego efektu. UPDATE: Z resztą tam jest teraz potrze podana domyślna konfiguracja. Gdyby mi przy niej działało to bym nie pisał posta. W konsoli nie mogę pisać w ogóle polskich znaków ( ramki i inne bzdety się robią), a w gnome-terminalu dopuki nie włącze jakieś aplikacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lszk Napisano Kwiecień 10, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 10, 2006 W konsoli nie mogę pisać w ogóle polskich znaków ( ramki i inne bzdety się robią), W konsoli w kde nie wiem, ale do takich *term'ów (aterm, xterm etc.), to się configi stwarza odpowiednie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
doiy Napisano Kwiecień 10, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 10, 2006 W konsoli miałem na myśli nie w Xach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Kwiecień 10, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 10, 2006 A jak wygląda /etc/sysconfig/keyboard? Ja mam KEYBOARDTYPE="pc" KEYTABLE="pl" oraz /etc/sysconfig/i18n LANG="pl_PL.UTF-8" SYSFONT="latarcyrheb-sun16" SUPPORTED="pl_PL.UTF-8:pl_PL:pl" i mam wszędzie poprawnie. Zarówno w X-ach jak i w konsoli tekstowej (wszystkie od Ctrl-Alt-F1 do F6). Spróbuj może z takimi ustawieniami. To chyba wymaga restartu systemu - można jakoś "z ręki", ale nie pamiętam już jak to się robiło. Pozdr, W. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi