TrAvIkK Napisano Kwiecień 10, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 10, 2006 Siemka, szukam linka do najnowszego XORG (R7 ?) (moga byc zrodla, bo innych chyba jeszcze nie ma ) HTTP, bo na tego z komendy CVS się nie doczekam... Mam 50 MB i na koniec się nie zapowiada, sciagam od paru godzin a na dodatek zatrzymalo sie i nie idzie dalej :/ Szukalem na googlach i tutaj na forum ale nie znalazlem :/ w ogóle ściąganie przez CVS idzie mi jak krew z nosa pod górkę w zimie przy -40C A i pobieram poprzez wklepanie komendy jako root: (łączenie z freedesktop.org): cvs -d :pserver:[email protected]:/cvs/xorg login (pobieranie): cvs -d :pserver:[email protected]:/cvs/xorg co -P xc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Kwiecień 10, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 10, 2006 Siemka, szukam linka do najnowszego XORG (R7 ?) (moga byc zrodla, bo innych chyba jeszcze nie ma ) Jeśli chodzi o paczki RPM to wystarczy zainstalować FC5. W Rawhidzie już ląduje powoli X.Org X11 R7.1RC1 :-) Szukalem na googlach i tutaj na forum ale nie znalazlem :/ No to żeś bardzo słabo szukał. Wystarczyło wejść na stronę http://x.org i tam po linkach do serwera ftp. http://xorg-annarchy.freedesktop.org/relea...es/X11R7.0/src/ http://xorg-annarchy.freedesktop.org/relea...ses/individual/ ← tu jest część zaktualizowanych paczek. Tak swoją drogą, to ręczna kompilacja tego wszystkiego to raczej dla osób, które kompletnie nie wiedzą co zrobić z wolnym czasem. Tarballi jest coś ponad 250 A i pobieram poprzez wklepanie komendy jako root: Za karę za tak lekkomyślne zachowanie wskocz nago do buszu ;-) Skąd Ci w ogóle przyszedł do głowy pomysł robienia tego na roocie? (pobieranie): cvs -d :pserver:[email protected]:/cvs/xorg co -P xc W ogóle nie czytasz dokumentacji → http://xorg.freedesktop.org/wiki/ModularDe...DevelopersGuide To co na razie ściągnąłeś możesz spokojnie wywalić - jest to monolityczna wersja nierozwijana już od kilku miesięcy (X.Org X11R6.9). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TrAvIkK Napisano Kwiecień 10, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 10, 2006 To teraz lekko gwoli wyjaśnień. Tamto to ja też znalazłem, ale mnie chodziło o coś w rodzaju jak jest do pobrania 6.9 - jedna paczuszka 50 mb. A instaluje to bo brakuje mi xcomposite. btw. mam FC5 :-)) Do buszu, no ciekawe podejście do świata, nie powiem :-D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Kwiecień 10, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 10, 2006 Tamto to ja też znalazłem, ale mnie chodziło o coś w rodzaju jak jest do pobrania 6.9 - jedna paczuszka 50 mb. Nie ma czegoś takiego, gdyż nie miałoby to w ogóle sensu. Po to są modularne X-y, by nie trzeba bylo wszystkiego na raz ściągać. A instaluje to bo brakuje mi xcomposite. Przecież masz w systemie libXcomposite. Czego tak właściwie potrzebujesz? Do buszu, no ciekawe podejście do świata, nie powiem :-D Chodziło mi o busz cierniowy tak jak to dawniej robili asceci ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TrAvIkK Napisano Kwiecień 10, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 10, 2006 Tak właściwie to wpisu w pkg-config... a dokładniej przy ./configure wywala mi: xcomposite xfixes xdamage xrender... Package xcomposite was not found in the pkg-config search path. Perhaps you should add the directory containing `xcomposite.pc' to the PKG_CONFIG_PATH environment variable No package 'xcomposite' found Package xfixes was not found in the pkg-config search path. Perhaps you should add the directory containing `xfixes.pc' to the PKG_CONFIG_PATH environment variable No package 'xfixes' found Package xdamage was not found in the pkg-config search path. Perhaps you should add the directory containing `xdamage.pc' to the PKG_CONFIG_PATH environment variable No package 'xdamage' found configure: error: Library requirements (xcomposite xfixes xdamage xrender) not met; consider adjusting the PKG_CONFIG_PATH environment variable if your libraries are in a nonstandard prefix so pkg-config can find them. Chodziło mi o busz cierniowy tak jak to dawniej robili asceci ;- No bardzo ciekawa teza... Przedstawiająca osy życia poszczególnych ras ludzkich... Hmmm wpadłem w zadumienie lol ;d Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Kwiecień 10, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 10, 2006 yum install libXcomposite-devel A tak OT, to kompilacja przez ./configure to śmiecenie w systemie. Lepiej zbudować własną paczkę lub przerobić juz istniejącą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TrAvIkK Napisano Kwiecień 10, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 10, 2006 yum install libXcomposite-devel A tak OT, to kompilacja przez ./configure to śmiecenie w systemie. Lepiej zbudować własną paczkę lub przerobić juz istniejącą. To może jeszcze jakieś info co i jak? ;D EDIT: Znów dostaje to samo... checking for pkg-config... /usr/bin/pkg-config checking for xcomposite xfixes xdamage xrender... Package xfixes was not found in the pkg-config search path. Perhaps you should add the directory containing `xfixes.pc' to the PKG_CONFIG_PATH environment variable Package 'xfixes', required by 'Xcomposite', not found configure: error: Library requirements (xcomposite xfixes xdamage xrender) not met; consider adjusting the PKG_CONFIG_PATH environment variable if your libraries are in a nonstandard prefix so pkg-config can find them. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Kwiecień 10, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 10, 2006 To może jeszcze jakieś info co i jak? ;D Tu masz większość linków na temat jak robić paczki → http://fedoraproject.org/wiki/Extras Poza tym co Ty tam tak kompilujesz? environment variable Package 'xfixes', required by 'Xcomposite', not found yum install libXfixes-devel Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TrAvIkK Napisano Kwiecień 11, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 11, 2006 xcompmgr ok już wszystko działa ;d Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Kwiecień 11, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 11, 2006 Program ten jest akurat w fazie włączania do Fedora Extras https://bugzilla.redhat.com/bugzilla/show_b...g.cgi?id=172755 ftp://czar.eas.yorku.ca/pub/xcompmgr/ Zrób sobie środowisko do budowania pakietów → http://forum.fedora.pl/index.php?showtopic...indpost&p=37132 i zainstaluj srpma. W pliku spec trzeba poprawić sekcję %files (ma być `%doc ChangeLog', a nie `%doc Changelog') i zbuduj pakiet: rpmbuild -bb xcompmgr.spec Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TrAvIkK Napisano Kwiecień 11, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 11, 2006 dobra zaraz to postudiuje, bo narazie sie podniecam efektem pojawiania sie okienek i przezroczystosci A da sie zrobic, by transset-df dzialal (_odrazu_ → od razu) ORT na wszystkie okienka? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rasp Napisano Kwiecień 11, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 11, 2006 A da sie zrobic, by transset-df dzialal (_odrazu_ → od razu) ORT na wszystkie okienka? Klikasz prawym na belkę obojętnie którego okna i masz tam Konfigurację zachowania okien.. na samym dole jest Przeźroczystość.... ustawiasz i gra dla wszystkich okien... ale radzę potem np. dla mplayera ustawić wymuszanie na 0 przeźroczystości bo inaczej nie zobaczysz filmu tylko takie niebieskie tło w oknie mplayera.. aby ustawić wymuszanie klikasz na belkę mplayera(prawym)-> Zaawansowane-> Dodatkowe ustawienia okna, a potem w zakładce Preferencje ustaw Aktywną i Nieaktywną przeźroczystość mplayera na wymuś i 0... tak zrobiłem i wszystko gra i huczy... opis dla KDE... Pozdrawiam Rasp Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TrAvIkK Napisano Kwiecień 11, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 11, 2006 A da sie zrobic, by transset-df dzialal (_odrazu_ → od razu) ORT na wszystkie okienka? Klikasz prawym na belkę obojętnie którego okna i masz tam Konfigurację zachowania okien.. na samym dole jest Przeźroczystość.... ustawiasz i gra dla wszystkich okien... ale radzę potem np. dla mplayera ustawić wymuszanie na 0 przeźroczystości bo inaczej nie zobaczysz filmu tylko takie niebieskie tło w oknie mplayera.. aby ustawić wymuszanie klikasz na belkę mplayera(prawym)-> Zaawansowane-> Dodatkowe ustawienia okna, a potem w zakładce Preferencje ustaw Aktywną i Nieaktywną przeźroczystość mplayera na wymuś i 0... tak zrobiłem i wszystko gra i huczy... opis dla KDE... Pozdrawiam Rasp No dobra, ale ja chce za wykorzystaniem xcompmgr i transset-df, bo to mi powoduje nie uruchamianie się sesji (tj, przy wczytywaniu sesji - ostatnia faza KDE się wiesza...) p.s. czy w FC5 jest jakiś sposób by zrestartować X'y bez resetu kompa? Bo ja nie widze takowej opcji EDIT: Gdzie znajduje się konfiguracja transset-df ? Chodzi mi o % przeźroczystości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rafalzaq Napisano Kwiecień 11, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 11, 2006 Restart X'ów robisz za pomocą ctrl+alt+backspace. Chyba że coś namieszałeś to się wyłączą (zamiast restartować) i trzeba uruchomić poleceniem startx. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TrAvIkK Napisano Kwiecień 12, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 12, 2006 Nic się nie dzieje po wykonaniu tej kombinacji Hmm jest jakiś sposób by zmusić gsstremmera by działać na kilku strumieniach na raz? Bo np. GG mi nie wydaje dzwięków podczas gdy słucham muzyki amaroKiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi