Skocz do zawartości

Grupy Pakietów Na Serwer

mobo

Rekomendowane odpowiedzi

Jestem w trakcie pisania pracy dyplomowej i w tym etapie opisuję instalacje fedory 4 na serwer www i ftp. Powiedzcie mi jakie grupy pakietów trzeba wybrać w instalacji custom oraz czy jest w distro proftpd czy to się doinstalowuje? Chodzi oto że nie mam drugiego kompa żeby fedore postawić a nie będę na swoim jej drugi raz instalował specjalnie dla potrzeb pracy dyplomowej i stąd pytania do was. Z góy dzięki za pomoc.

Chodzi oto że nie mam drugiego kompa żeby fedore postawić a nie będę na swoim jej drugi raz instalował specjalnie dla potrzeb pracy dyplomowej i stąd pytania do was.

ja mam 3 systemy ,

A może jak masz miejsce to można by postawić Fedorę do testów obok już pracującej , jedynie opis w grub dla rozróżnienia . No i zawsze można pewne rzeczy kopiować , próbować, potwierdzać a tak gołosłownie to co to wyjdzie ?

Vmware - może to ....

nigdy tego nie stosowałem ale poczytaj może się nada , widziałem gotowce przygotowane z Linux-em do odpalania na stronie Vmware

Narka

Chłopaki nie mam miejsca na dysku żeby instalować drugą fedorę ani na zabawy z maszyną virtualną tym bardziej. Ja już mam fedorę tylko teraz opisuję proces instalacji i do tego potrzebna mi pomoc odnośnie pakietów bo nie mam na czym drugiej zainstalować.

Ale widzisz YUM wywali to co jest w repozytoriach a mi trzeba co jest dostępne na etapie instalacji w instalatorze normalnie.

to wyłącz wszystkie repozytoria enabled=0

a następnie sprawdź tylko jedno fedora-core.repo (inaczej base) z tego co pamiętam ale sprawdź to tam są tylko te pakiety które są na płytach wraz z aktualizacjami a dodatkowe rzeczy są na innych repozytoriach .

Ale może poczekaj na kogoś kto się zna bardziej na repozytoriach niż ja.

Narka

Jak zostawisz tylko glowne "repo" (update, livny czy inne "dziwolongi" wylacz).. to zobaczysz co jest. Podczas instalki i tak dokonujesz wyboru. Naprawde nie wiem w czym problem. Stawiasz serwer to wiesz czego chcesz. Jezeli to dla Ciebie takie trudne to jedynym wyjsciem jest instalacja na wirtualnej maszynie albo przy uzyciu Xen. Uruchom vmare odpal instalke w trybie tekstowym i wywal wszystko (X, Gnome, Kde), zobaczysz jakie instaluje pakiety (w katalogu roota bedziesz mial plik install.log) - to na pewno wiele nie zajmuje.