tomis Napisano Kwiecień 17, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 17, 2006 Witam Niedawno zainstalowałem sobie ubuntu jako drugi system, ale mam mały problemik, a wiem że dużo uczęszczaczy tego forum również używa ubuntu. Potrzebuję uprawnienia roota, a najciekawsze jest to że przy instalacji nie ustawiałem hasła roota i nie wiem jak to ugryźć. Proszę o pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaro33 Napisano Kwiecień 17, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 17, 2006 Potrzebuję uprawnienia roota, a najciekawsze jest to że przy instalacji nie ustawiałem hasła roota i nie wiem jak to ugryźć. 1) sudo su hasło Usera 2) stworzyć hasło dla root chyba passwd root http://easylinux.info/wiki/Ubuntu_pl#Jak_u...onta_root.29.3F narka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Coppertop Napisano Kwiecień 17, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 17, 2006 Nie ustawiłeś bo w Ubuntu się go nie ustawia. Hasło dla roota jest generowane losowo przy każdym uruchomieniu systemu, czyli, inaczej mówiąc, root jest zablokowany. Jest sposób na odblokowanie go i nadanie hasła na stałę, ale nie stety nie pamiętam jak to się robi. Poszukaj na jakimś ubuntowym forum, albo na forum newbie.linux.pl bo tam to też było chyba przerabiane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomis Napisano Kwiecień 17, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 17, 2006 serdeczne dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dj_oko Napisano Kwiecień 17, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 17, 2006 Hoary Hedgehog miał w konfiguratorze uzytkoników opcję dot. uprawnień roota dla użytkowników. Domyślnie konta root nie ma w Ubuntu. Jak sobie to odznaczyłem i wylądowałem w systemie w którym ŻADEN user nie miał roota i była gleba... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaro33 Napisano Kwiecień 17, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 17, 2006 Hoary Hedgehog miał w konfiguratorze uzytkoników opcję dot. uprawnień roota dla użytkowników. Domyślnie konta root nie ma w Ubuntu. Jak sobie to odznaczyłem i wylądowałem w systemie w którym ŻADEN user nie miał roota i była gleba... Root jest tylko hasło jest losowe , ale jeszcze musiałeś ściągnąć uprawnienia Sudo- Userom , żeby tak zablokować Tak się roby jeżeli chcesz tworzyć usera z ograniczonymi uprawnieniami narka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adios Napisano Kwiecień 17, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 17, 2006 Potrzebuję uprawnienia roota, a najciekawsze jest to że przy instalacji nie ustawiałem hasła roota i nie wiem jak to ugryźć. 1) sudo su hasło Usera 2) stworzyć hasło dla root chyba passwd root http://easylinux.info/wiki/Ubuntu_pl#Jak_u...onta_root.29.3F narka Nie radzę tego tak robić. Później jest wiele problemów. Najlepiej nauczyć się używać sudo, ewentualnie sudo -i Działa prawie tak jak su -. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaro33 Napisano Kwiecień 17, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 17, 2006 Nie radzę tego tak robić. Później jest wiele problemów. Najlepiej nauczyć się używać sudo, ewentualnie sudo -i Działa prawie tak jak su -. Może masz rację może ja , nie wiem Ale jak chcesz stworzyć Usera z ograniczonymi uprawnieniami ? Narka edit Przecież nie możliwe jest żeby nie było możliwości , stworzyć komputera z systemem tylko dla doświadczonych , a co z tymi co mogą na mieszać Z twojej wypowiedzi wynika że tylko jeden User może być Ja tak robię i nie spotkałem problemów ( może za mało się wczytałem) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomis Napisano Kwiecień 18, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 18, 2006 Zrobiłem tak: sudo passwd root i mam problem z głowy i konto roota. Dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi