Skocz do zawartości

Raid1 I Synchronizacja Na Dyskach

samba

Rekomendowane odpowiedzi

Mam pewien dziwny problem.Wcześniej pisałem na forum ale nikt mi nie odpowiedział.

Otóż mam raid 1 na 2 identycznych dyskach na kontrolerze Intel SRCS14L. Do tego kontrolera mam też podpięte 2 dyski które są tylko podmontowane (nie są w raid 1).

Jeden z nich uległ zniszczeniu (bad sectors) więc rozebrałem serwer ale nie wiedziałem który to dysk więc odpiałem sam kabel transmisyjny (SATA) od HD i uruchomiłem jeszcze raz serwer.Okazało się że odpiołem HD który był w RAID 1 .Gdy uruchomiłem serwer bios kontrolera pluł sie że nie widzi drugiego dysku z macierzy i startuje tylko z 1 choć go wpiołem spowrotem w ten sam kanał!!!

Wpiołem go i tym razem odpiołem ostatni dysk ale kontroler znów się pluł że nie widzie drugiego dysku z raid 1.

Na logikę raid 1 (mirroring) pozwala działać na 1 hdd gdy jeden z dwóch dysków padnie system działa na jednym.U mnie dyski raidowe są sprawne tylko jeden z dysków podmontowanych spoza macierzy nie działa. Dlaczego raid nie chce działać mi normalnie na 2 hdd?? tzn nie widzi dysku choć jest wpięty w ten sam kanał co był pierwotnie??? Czy jakbym włożył w miejsce dysku raidowego czysty dysk i pozostawił tylko 1 oryginalny raidowy to czy raid zsynchronizuje sie i zrobi mirroring czyli zduplikuje zawartość dysku z systemem i danymi na dysk pusty który dostawie?

Szlak mnie trafia bo nie wiem dlaczego nie chce ruszyć z 2 dysków tzn nie widzi jednego choć są wpięte wszystkie tak jak były.Co śmieszniejsze nic nie zostało nadpisane na dysk raidowy by różniły się między soba.

Czy ktoś może mi pomóc?????

Mój system to FC3

A czy RAID nie ma pliku konfiguracyjnego? Chyba /etc/raidtab albo /etc/sysconfig/raidtab. Może po odłączeniu dysków RAID sam zadbał o to, żeby ten brakujący dysk odłączyć także w konfiguracji i teraz trzeba podłączyć drugi dysk, podać configa takiego jak był wcześniej i... reboot.

Pozdr,

W.